Premier League-spillerne testes nesten ikke for doping 

– En oppfatning blant spillere at doping har liten effekt, sier Stig Inge Bjørnebye. Johan Kaggestad fnyser av slike holdninger.

Totalt foretok Det engelske fotballforbundet (FA) 1413 tester i de fire øverste divisjonene i England i forrige sesong.

Det tilsvarer godt under én test per spiller i året.

TV 2 Sporten har kontaktet et stort mangfold av forhenværende og nåværende Premier League-spillere og sammenlignet hvor ofte de er blitt dopingtestet med hva tilfellet er for proffsyklistene.

Edvald Boasson Hagen ble i løpet av fjorårets Tour de France testet flere ganger enn hva eksempelvis Erik Thorstvedt, Gunnar Halle, Egil Østenstad, Erik Hagen, Lars Bohinen, Petter Vaagan Moen og Bjørn Helge Riise ble i løpet av hele sine respektive Premier League-karrierer til sammen.

– Det er langt fra godt nok at fotballspillerne testes så sjelden, sier sykkelproff Alexander Kristoff, før han fortsetter med et klart stikk til antidopingarbeidet i fotballen.

– Med så få dopingtester er det ikke rart at det er så få dopingsaker i fotball.

Kritisk Kaggestad uenig med Bjørnebye

TESTES OFTE: Edvald Boasson Hagen ble testet ti ganger i løpet av Tour de France. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TESTES OFTE: Edvald Boasson Hagen ble testet ti ganger i løpet av Tour de France. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

TV 2s idrettsekspert Johan Kaggestad er like nådeløs som Kristoff.

– Jeg forundres over at det knapt er dopingtester i Premier League. Så sier fotballfolket at det ikke er noe å vinne på doping i fotball. Det er veldig mye å vinne, sier Kaggestad.

Den oppfatningen deler ikke tidligere Liverpool-spiller Stig Inge Bjørnebye.

– I fotball er det ikke veldig opplagt hvilken effekt dop har, spør du meg. Du blir avslørt på helt andre ting enn det fysiske. Hvor mye bedre fotballspiller blir man egentlig av bedre kondisjon? spør Bjørnebye.

– I fotballmiljøet er det en gjengs oppfatning av at doping har liten effekt på fotballbanen. Doping kan sikkert ha en viss effekt, men effekten er betydelig mindre enn i eksempelvis sykling, fortsetter den tidligere landslagsbacken.

Kaggestad er helt uenig i at fotballspillere vil ha liten effekt av doping.

–  Fotball er en utholdenhetsidrett. Man må holde på i 90 minutter. Er det en som tåler belastningen bedre i 90 minutter, blir presisjonen bedre og man kan gjøre flere løp med høyere intensitet, mener TV 2-eksperten.

Det er TV2s fotballekspert Petter Myhre enig i.

TESTES LITE: Selv om Brede Hangeland er blant de som testes mest av fotballspillerne, blir han testet veldig lite i forhold til syklistene. Foto: AFP PHOTO
TESTES LITE: Selv om Brede Hangeland er blant de som testes mest av fotballspillerne, blir han testet veldig lite i forhold til syklistene. Foto: AFP PHOTO

–  I fotball er det tekniske og taktiske aspekter som gjør at effekten ikke blir den samme som i en ren utholdenhetsidrett. Men hvis man har mer overskudd, tenker man klarere og gjør bedre valg med ball. I tillegg kan man jo løpe mer og raskere, sier Myhre.

Ikke imponert over Hangelands testantall

For Premier League-profilene kommer testene fra internasjonal fotball, så vel landslagsfotball som europacup, i tillegg til FAs tester.

– Jeg ble testet ganske mye faktisk. Jeg følte at hver gang det var tester, var jeg med, så for min del ble jeg ofte testet, forteller tidligere Blackburn-spiller Morten Gamst Pedersen.

Også Fulham-kaptein Brede Hangeland er av den oppfatning av at han blir testet relativt ofte.

– Jeg blir vel testet fire-fem ganger i året. De dukker opp med jevne mellomrom, sier forsvarsklippen.

Selv om Hangeland har blitt testet mer enn de fleste andre i engelsk fotball, mener Kaggestad at det fremdeles er langt fra godt nok.

– Hangelands testantall er bedre enn mange andre, men fortsatt ikke imponerende. Antidopingarbeidet i fotball har en lang vei å gå. Det er jo mer enn nok ressurser i fotballen til å teste mer. De må heve nivået, er TV 2-ekspertens klare melding.

Nettopp fotballens ressurser og økonomiske gevinst er Kaggestads hovedargument for at antall dopingtester bør økes betraktelig. 

– Når den økonomiske gevinsten er så stor i fotball, er det klart at sjansen er der for at noen kan prøve å jukse. Vi så jo at det Juventus-laget som vant Champions League på slutten av 90-tallet, var steindopet på EPO hele gjengen, mimrer TV 2-eksperten.

– Naivt å tro at ingen fotballspillere doper seg

TV 2s fotballekspert Petter Myhre utelukker ikke at noen forsøker – og også klarer – å lure antidopingsystemet i Premier League. 

– Det ville vært naivt å tro at det ikke finnes fotballspillere som doper seg, sier Myhre.

ALDRI TESTET: Egil Østenstad er en av flere tidligere Premier League-spillere som aldri ble dopingtestet i løpet av sju år i England. Foto: NTB/Aleksander Nordahl
ALDRI TESTET: Egil Østenstad er en av flere tidligere Premier League-spillere som aldri ble dopingtestet i løpet av sju år i England. Foto: NTB/Aleksander Nordahl

– Det burde vært testet mer. Jeg skulle ønske at det var flere dopingtester i alle idretter.

Med tre-fire dopingtester i året oppga John Carew det høyeste tallet i TV 2s undersøkelse blant norske eks-proffer i Premier League. For 90-tallets Premier League-spillerne var antidopingarbeidet enda svakere.

– Kaggestad har i hvert fall rett i forhold til tiden jeg var i Premier League. Jeg ble aldri testet i engelsk fotball den gang, men ble jevnlig testet i Tippeligaen, forteller Østenstad om sine sju år i Southampton, Blackburn og Manchester City.

Situasjonen var den samme for Erik Thorstvedt i sine sju år i Tottenham.

– Jeg kan ikke huske å ha blitt dopingtestet i Premier League. Det var mest testing i forbindelse med landskamper. Men dette er jo 20 år siden, påpeker den tidligere landslagsmålvakten.

– Jeg kan heller ikke huske å ha blitt testet i Premier League noen gang, men jeg ble testet i forbindelse med landskamper, forteller tidligere Blackburn, Derby og Nottingham Forrest-spiller Lars Bohinen.

– Ikke fokus på antidopingarbeid i engelsk fotball

LITE TESTET: Petter Vaagan Moen følte ikke at det var fokus på antidopingarbeid i engelsk fotball. Her i duell med Morten Gamst Pedersen, som ble noe mer testet. Foto: AFP PHOTO
LITE TESTET: Petter Vaagan Moen følte ikke at det var fokus på antidopingarbeid i engelsk fotball. Her i duell med Morten Gamst Pedersen, som ble noe mer testet. Foto: AFP PHOTO

Petter Vaagan Moen og Bjørn Helge Riise er to av de ferskeste norske innslagene som har vært i engelsk fotball. Den nåværende Lillestrøm-duoen ble testet mer enn det 90-tallets spillere ble, men likevel langt fra så mye som hva tilfellet er i andre sammenlignbare idretter.

– Var det noe fokus på antidopingarbeid i engelsk fotball?

– Nei, det var vel egentlig ikke fokus på det. Jeg hadde vel to dopingprøver i løpet av tiden jeg var der, så det var jo greit nok det i forhold til det jeg har vært med på tidligere, forteller Petter Vaagan Moen om perioden i Queens Park Rangers.

– Det var noen dopingkontroller etter noen kamper, først og fremst etter Europa League-kamper. Teamet rundt oss i Fulham var veldig nøye på hva vi skulle ha i oss og hva vi ikke skulle ha i oss, supplerer Riise.

Riise: – I så fall er jeg en naiv person

Duoen vil ikke utelukke at det finnes Premier League-spillere som doper seg.

– Sannsynligheten er vel til stede der som i alle idretter, sier Vaagan Moen.

– Jeg tviler, men man vet jo aldri. Det er sikkert noen som klarer å lure seg unna. Det kan godt hende at det er naivt å tro at det ikke er doping i fotball; i så fall er jeg en naiv person. Jeg er i hvert fall overbevist om at ingen i Norge doper seg, sier Riise.

Også Vaagan Moen tror at sjansen er større for dopingbruk utenfor landets grenser.

– Jeg tror ikke det er store nok ressurser i norsk fotball til å ha hemmelige laboratorier og sånt. Men i internasjonal fotball der det er mye penger involvert, er det fullt mulig at det kan være tilfellet. Men det har jeg ingen peiling på, og det er kanskje like greit, sier playmakeren.

– Det burde ikke være sånn

Heller ikke Gunnar Halle ble jevnlig dopingtestet i løpet av sine 180 kamper i den engelske toppdivisjonen.

KRITISK: Gabriel Rasch synes at dopingtestingen i Premier League er altfor dårlig.
KRITISK: Gabriel Rasch synes at dopingtestingen i Premier League er altfor dårlig.

– Veldig sjelden! Men jeg ble mer testet på landslaget og i Lillestrøm, sier Halle, som forundrer seg over det faktum.

– Vi kan ikke være så naive å tro at det ikke kan forekomme doping i vår idrett. Det har vært en del dopingsaker i Italia og Spania for eksempel. Det er viktig at fotballspillere konkurrerer på like vilkår. Fotballspillere burde bli testet oftere! mener den tidligere høyrebacken.

Det samme mener den norske sykkelproffen Gabriel Rasch.

– Det er altfor få dopingtester i fotball. Det burde jo ikke være sånn. Man kan ha stor fremgang av doping i fotball også. De løper vel en to-tre kilometer i løpet av en kamp, minst! sier Rasch, før han fortsetter like spøkefullt:

– Men er fotball idrett da?