SAMTALE: Hovedetterforsker Thomas Kvalnes og statsadvokat Cecilie Schløsser Møller snakker sammen i Oslo tingrett mandag, hvor en mor står tiltalt for å ha drept datteren ved drukning. En britisk mann er tiltalt for medvirkning i samme sak.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SAMTALE: Hovedetterforsker Thomas Kvalnes og statsadvokat Cecilie Schløsser Møller snakker sammen i Oslo tingrett mandag, hvor en mor står tiltalt for å ha drept datteren ved drukning. En britisk mann er tiltalt for medvirkning i samme sak. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

DRAPSTILTALT MOR (28) FORKLARTE SEG:

– Han overbeviste meg om at det var til det beste for datteren min 

OSLO TINGHUS (TV 2) Den 28 år gamle moren fra Oslo klarte ikke å holde gråten tilbake da hun ble bedt om å fortelle om de ulike metodene hun oppdro datteren (1) på. Det skjedde på instruks fra nettkjæresten, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da retten var satt i dag erkjente den drapstiltalte moren seg delvis skyldig for barnemishandlingen beskrevet i tiltalen, men ikke for forsettlig drap på datteren (1).

Den britiske nettkjæresten (35) erklærte seg ikke skyldig etter noen av punktene.

Litt over klokken 12.00 i dag satt den tiltalte moren fra Oslo (28) seg i vitneboksen for å fortelle om mishandlingen og drapet hun er tiltalt for.

Kvinnen med halvkort, svart hår var kledd i en beige bluse, svart bukse og joggesko.

Fortalte om rystende opplevelser

Dommer Torstein Hellesnes ba henne starte forklaringen med å fortelle om seg selv og oppveksten. «Var det greit, liksom?», ville Hellesnes vite.

Den 28 år gamle kvinnen fortalte da om en rekke rystende opplevelser i barne- og ungdomsår som hun mener har merket henne for livet.

Da hun var 19 giftet hun seg med en pakistansk slektning og flyttet til Pakistan – hun så på dette som en vei ut av det vonde i Norge.

Etter det TV 2 har fått opplyst mener rettspsykiaterne som har levert en sakkyndigrapport om henne, at hun lider av både posttraumatisk stress-syndrom, tilknytningsforstyrrelser og mild depresjon – blant annet som følge av sine opplevelser.

Følte at britisk nettkjæreste (35) var den eneste som så henne

Hun kom i kontakt med den medtiltalte ekskjæresten (35) fra England i 2009-2010, som hun også forklarte at hun hadde kjent litt som barn en periode hun bodde i Pakistan.

Kontakten var først gjennom Facebook og deretter chatte- og videotjenesten MSN. Ifølge tiltalen startet mishandlingen i april 2010, før jenta døde i oktober 2010.

– Relasjonen vår tok en vending da han en natt spurte om jeg hadde det bra. Jeg smilte og sa at det hadde jeg. Han svarte da at «selv om du smiler, så sier øynene dine at du har opplevd mye smerte», forklarte hun.

Dette førte til at hun «falt pladask». Hun følte at noen endelig så henne og forstod henne.

– Jeg følte meg som et verdifullt menneske for første gang, forklarte hun.

– Klarte å overbevise meg

Ifølge kvinnens forklaring var det briten som etter hvert introduserte de fleste avstraffelsesmetodene gjennom den stadig hyppigere nettkontakten.

– Han introduserte blant annet det med å slå. Jeg motsatte meg det i starten, men han sa han hadde gjort det med søstre og kusiner og de levde et veldig bra liv i dag. Han klarte å overbevise meg om at det var til det beste for datteren min og at hun ikke da ville oppleve deg jeg har opplevd, forklarte 28-åringen. 

Hun fortsatte:

– Hvis jeg ikke gjorde som han sa, ville hun utvikle seg til å bli en typisk norsk, en som blir voldtatt, sa han. Frykten min for at hun skulle oppleve det samme som meg var så sterk, sammen med frykten for å miste ham (35-åringen, journ. anm.) hvis jeg ikke gjorde som han sa.

– Tenkte du at han kunne ha alternative motiver for dette? spurte dommer Hellesnes.

– Jeg tenkte ikke så langt, svarte kvinnen, som også forklarte at hun føler seg veldig naiv i etterkant.

Senere sa hun:

– Men jeg fraskriver meg ikke ansvaret. Jeg har erkjent barnemishandling og det står jeg for. Men det skjedde med råd fra han (35-åringen, journ. anm.).

Begynte å gråte

35-åringen satt kun to-tre meter fra 28-åringen da hun forklarte seg. Han notete ivrig og ristet på hodet med jevne mellomrom.

28-åringen forklarte seg rolig og grundig, men ble stoppet av egen gråt da hun kom inn på det som er beskrevet i tiltalen: At hun skal ha slått datteren, tvunget henne til å stå i skammekrok, tapet munnen hennes og til slutt dyppet henne i en vannbøtte.

– Selv om jeg gråt når jeg gjorde det, så kunne jeg si til meg selv inni meg at hun slipper i alle fall overgrep og det jeg har opplevd. Hun får en bedre fremtid, forklarte kvinnen.