MUMIFISERT: Skotske Hutchisonss hode måtte bli dekket av gips da han fikk strålebehandling etter å ha fått sin andre feildiagnose. Foto: SWNS.com
MUMIFISERT: Skotske Hutchisonss hode måtte bli dekket av gips da han fikk strålebehandling etter å ha fått sin andre feildiagnose. Foto: SWNS.com

Fikk feil diagnose to ganger – ble seende ut som en mumie 

Legen trodde at hjernesvulsten til Stuart (19) var en øreinfeksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2011 ble skotske Stuart Hutchison (19) svimmel og fikk en kraftig hodepine. Fastlegen hans mente at han hadde en infeksjon i øret. 

ENORMT ARR: Slik ser Stuarts bakhode ut eller forrige ukes operasjon. Foto: SWNS.com
ENORMT ARR: Slik ser Stuarts bakhode ut eller forrige ukes operasjon. Foto: SWNS.com

To måneder senere fant sykehusleger ut at «infeksjonen» var kreft på hjernen, og Stuart måtte opereres i hui og hast for å overleve.

Operasjonen var vellykket, og frem til nylig var han friskmeldt. I januar fant en kul i operasjonsarret han har i bakhodet, men en annen lege mente at det var snakk en cyste.

Det var en ondartet svulst. Forrige uke ble skotten operert i hele ni timer.

Svulsten rakk å vokse seg såpass stor, at han under strålebehandlingene måtte ha på seg en gipsmaske som fikk ham til å ligne på en mumie. 

Nå går han og moren Fiona (46) til sak mot de to forskjellige legesentrene som ga ham to feil diagnoser på to år. 

 – Det er sjokkerende. Jeg føler meg sviktet av legene. Jeg vil ikke at dette skal skje med noen andre, sier han til det britiske bilde- og nyhetsbyrået SWNS.

– Infeksjon i øret

TIL SAK: Stuart og moren Fiona raser mot legene som ikke oppdaget at han hadde svulst i hodet to ganger. Foto: SWNS.com
TIL SAK: Stuart og moren Fiona raser mot legene som ikke oppdaget at han hadde svulst i hodet to ganger. Foto: SWNS.com

I 2011 besøkte Stuart, som er fra Clackmannashire i Skottland, legen sin på Clackmannanshire Community Healthcare Centre fem ganger på en måned, uten at han ble sendt videre til spesialister.

Legen fortalte ham at hodepinen skyldtes stress, og trolig en liten infeksjon i øret.

To måneder senere klarte Stuart så vidt å gå og prate. Høyrearmen virket ikke. 

– I flere uker klaget han over hodepine. En morgen pratet han veldig dårlig. På det tidspunktet hadde vi tatt ham med frem og tilbake til legen, som bare skylte på noe annet. I juli 2011 kunne han nesten ikke prate, og han var fortsatt kvalm og hadde hodepine, sier hans mor Fiona (46). 

– Han klarte ikke å bruke høyre arm. Den var på en måte limt fast til brystet hans. Til slutt klarte han ikke å stå opp fra senga, fortsetter hun. 

En lege skulle komme på hjemmebesøk, men dukket aldri opp. Samme morgen tok Fiona med seg sønnen til sykehuset Stirling Royal Infirmary. Hodet hans ble scannet, og en enorm hjernesvulst åpenbarte seg på skjermen.

 – Legene sa at hvis vi ikke hadde kommet den morgenen, hadde Stuart dødd i søvne. Presset på hjernen var såpass stort, at han ikke ville ha overlevd ett døgn til, sier Fiona.

Stuart ble operert i to omganger, og måtte gjennom 33 strålinger. Han måtte bli matet gjennom et rør, men ble sakte men sikkert bedre igjen.

I januar i år oppdaget han en ny klump like i nærheten av der forrige svulst hadde sittet. Han henvendte seg til Forth Valley Royal Hospital i Larbert, men ble fortalt at klumpen på ca. 5 centimeter bare var en cyste.  

– Legen sa at han ikke måtte bekymre seg. Han sa også: «Er du klar over at du mangler en del av hodeskallen på baksiden av hodet ditt?». Stuart sa: «Ja, det vet jeg». Han hadde et stort arr på bakhodet etter forrige operasjon, så det er vanskelig å ikke legge merke til det, sier Fiona.

– Jeg spurte ham hvordan han kunne vite at det bare var en cyste. Han sa: «Åh, den beveger seg på en spesiell måte». 

Fiona ville dobbeltsjekke at sønnen ikke nok en gang hadde kreft, og tok ham med seg til Edinburgh-sykehuset Western General, hvor legene fant ut at Stuart nok en gang hadde kreft. «Cysten» vare en svulst som vokste i et voldsomt tempo.

Nok en gang ble han operert, og nok en gang har han måtte gå gjennom knalltøffe strålinger med gipsmaske på seg. 

Stuart sier at han har sendt en formell klage til Forth Valley, som ga ham feil diagnose for andre gang, og at han og mamma skriver på en klage til det første legesenteret som feildiagnostiserte ham også. 

– Vi har igangsatt en full etterforskning, og har vært i kontakt med familien for å få i stand et møte og gi dem all støtte de trenger, sier en talskvinne for Forth Valley.