VRAKDELER: Fem dager etter Air France-ulykken meldte det brasilianske luftforsvarets
at det var funnet vrakrester og omkomne fra flyet. Foto: AP
VRAKDELER: Fem dager etter Air France-ulykken meldte det brasilianske luftforsvarets at det var funnet vrakrester og omkomne fra flyet. Foto: AP

Bertha Marie Moholt mistet ektemannen i Air France-ulykken i 2009:

– Uvissheten gjorde situasjonen verre

Bertha Marie Moholt ser mange likhetstrekk mellom det savnede flyet fra Malaysia Airlines, og Air France-ulykken de selv opplevde i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 – Det verste var å ikke ha noe konkret å forholde seg til, sier Moholt til TV 2.

Ektemannen Karsten Aleksander Moholt, og hennes svigerfar, Karsten Moholt, var blant de 228 personene som omkom i Air France-ulykken over Atlanterhavet. Det gikk mer enn to år før ektemannen ble identifisert, og familien kunne ha en begravelse. 

FAR OG SØNN: Karsten Moholt og sønnen Karsten Aleksander Moholt var to av de tre nordmennene som mistet livet i Air France-ulykken i 2009.
FAR OG SØNN: Karsten Moholt og sønnen Karsten Aleksander Moholt var to av de tre nordmennene som mistet livet i Air France-ulykken i 2009.

Flyulykken i Asia har mange likhetstrekk med ulykken vi opplevde, og jeg håper inderlig at det tidsmessig blir en mye kortere periode de står overfor før de får sine kjære hjem, og før de får svar på hva som har gått galt, sier Bertha Marie Moholt til TV 2.

Air France-ulykken

Air France-flyet tok av fra Rio de Janerio 31. mai 2009. Lenge var det et mysterium hva som skjedde med flight 447, en Airbus-maskin. Flyet forsvant fra radar mens det fløy gjennom en storm, og det tok flere måneder før de første likene ble hentet opp fra 4000 meters dyp.

En 356 sider lang rapport fra den franske havarikommisjonen slo i 2012 fast at styrten skyldes både tekniske og menneskelige feil. Pilotene reagerte ikke på riktig måte da instrumentene feilet, skrev BBC. 

Flyet klatret til en høyde på 38.000 fot, og gikk så ned på tre og et halvt minutt - med nesen opp, ifølge flyhavarikommisjonens undersøkelser.

– Konkrete ting er lettere å forholde seg til

– Uvissheten og motstridende beskjeder var for vår del med på å forverre situasjonen, sier Moholt, og legger til:

– Konkrete ting er lettere å forholde seg til, og spesielt for barna var det viktig å kunne forholde seg til fakta, og ikke minst få en avslutning med en begravelse som de kunne delta i.

51 av 228 personer er funnet etter styrten. Bertha Maries svigerfar er ikke funnet.

– Forbered dere på det verste

Etter at flyet fra Malaysia ble meldt savnet fredag kveld, norsk tid, har pårørende samlet seg på et hotell ved flyplassen i Beijing, hvor flyet skulle landet. De pårørende har fått beskjed om å få forberede seg på det verste.

LINN CECILIE MOHOLT: Overtok familiebedriften da faren og broren døde i flystyrten. Foto: TV 2
LINN CECILIE MOHOLT: Overtok familiebedriften da faren og broren døde i flystyrten. Foto: TV 2

– Jeg håper flyselskapene har lært fra tidligere, og at de er blitt enda flinkere til å informere de pårørende, og ta de deres bekymringer alvorlig. Denne ulykken ble veldig nær for oss, selv om vi ikke kjenner noen av de involverte, sier Bertha Marie Moholt. 

Datteren til Karsten Moholt, Linn Cecilie Moholt, sier til TV 2 via sin advokat:

– Vi har dyp medfølelse med de pårørende og håper de får informasjon raskt. Det vanskeligste er å vente på informasjon om hva som har skjedd med sine nærmeste.

Søndag kveld sier det vietnamesiske luftforsvaret at de har observert deler i sjøen som kan stamme fra det savnede Malaysia Airlines-flyet. Flyet som oppdaget de mulige vrakdelene, kunne ikke undersøke funnet nærmere på grunn av mørket, skriver Wall Street Journal.