Undersøker terror på forsvunnet fly

To personer sjekket inn på savnede flight MH370 med falske pass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En italiener og en østerriker var listet opp blant passasjerer på Malaysia Airlines flight MH370 som forsvant fra radarskjermene natt til lørdag, men ingen av dem var med på flyet. Det bekrefter både det østerrikske og italienske utenriksdepartementet.

Se hele passasjerlisten her (ekstern lenke)

Begge to har fått sine pass frastjålet, og skal være i god behold, melder nyhetsbyrået AP.

Ingen kan foreløpig svare på hva som skjedde med flight MH370, men de nye passopplysningene har endret USAs syn på ulykken.

En talsperson for amerikanske myndigheter sier til NBC News at de ikke kan utelukke terror, og nå undersøker passasjerene nærmere.

– Vi kjenner til rapportene om de to stjålne passene. Vi har ikke kunne knytte rapportene til terror, men det er ennå veldig tidlig og vi kan på ingen måte utelukke det, sier talspersonen.

Ringte pappa

Ifølge passasjerlistene fra flyselskapet var det passasjerer fra Kina, Malaysia, Indonesia, Australia, USA, Indonesia, Frankrike, New Zealand, Canada, Ukraina, Russland og Nederland om bord. I tillegg til de 227 passasjerene er det et mannskap på tolv.

Luigi Maraldi (37) var den eneste italieneren som sto på passasjerlisten til Malaysia Airlines, men hans far Walter Maraldi har gått ut og avkreftet at han var om bord på flyet.

Passet hans skal ha blitt stjålet for ett år siden.

– Luigi ringte oss i morges for å forsikre oss om at han er i god behold, men da visste vi ikke om ulykken. Takk gud for at han hørte om det før vi gjorde, sier Maraldi. 

Østerrikes utenriksminister sier til NBC News at politiet har vært i kontakt med en østerriker som også sto på passasjerlisten, og som har rapportet passet sitt stjålet for to år siden da han var på reise i Asia.

Forsvant fra radaren

Det var fredag kveld, norsk tid, at Malaysia Airlines flight MH370 forsvant fra radarskjermene. Flyet var ett minutt fra å entre vietnamesisk luftrom da radarsignalet forsvant.

Flyet av typen Boeing 777-200 var på vei fra Kuala Lumpur i Malaysia til Beijing i Kina. Fly og skip søker nå i området hvor flyet var da det forsvant fra radaren.

Fly fra det vietnamesiske luftforsvaret har observert to oljeflak i Sørkinahavet som kan stamme fra det savnede Malaysia Airlines-flyet. Oljeflakene på henholdsvis cirka ti og 15 kvadratkilometer i størrelse ble sett utenfor sørspissen av Vietnam.

FORSVUNNET:  Det var et Boeing 777-200ER  fra Malaysia Airlines som forsvant ved Vietnam fredag kveld. Her er flyet avbildet under avgang fra Charles de Gaulle-flyplassen ved Paris ved en tidligere anledning. (AP Photo/Laurent Errera)
FORSVUNNET:  Det var et Boeing 777-200ER  fra Malaysia Airlines som forsvant ved Vietnam fredag kveld. Her er flyet avbildet under avgang fra Charles de Gaulle-flyplassen ved Paris ved en tidligere anledning. (AP Photo/Laurent Errera)

Sendte ikke ut nødsignal

Det ble ikke sendt ut mayday-signal, eller andre nødsignal fra flyet med 239 personer om bord, opplyser flyselskapet.

17 timer etter at all radarkontakt opphørte, har flyselskapet ennå ikke bekreftet at det er snakk om en flystyrt.

Uansett hva som skjedde med flyet, må det har skjedd raskt, opplyste sjefen i Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, på en pressekonferanse lørdag morgen.

Det var fint vær i området da flyet forsvant og de to pilotene som førte flyet var erfarne, ifølge flyselskapet. Kapteinen Zaharie Ahmad Shah (53) har mer enn 18.000 flytimer bak seg, og har fløyet for Malaysia Airlines siden 1981. Styrmannen Fariq Hamid (27) hadde rundt 2800 flytimer med erfaring, og har fløyet for selskapet siden 2007.

Trygg flytype

Malaysia Airlines har opplevd to flyulykker tidligere, henholdsvis i 1995 og 1977.

Flytypen Boeing 777-200 er kjent for å være et trygt fly. Før et fly fra Asiana Airlines krasjlandet på flyplassen i San Francisco i USA i fjor, hadde det aldri vært ulykker med flytypen.

Det statlig eide flyselskapet Malaysia Airlines har 15 fly av typen Boeing 777-200.