Gamsten: – Kommer hit for å spille fotball - ikke for pengene

Vraket flere konkurrenter av Rosenborg - blant annet erkerival Molde.

Morten Gamst Pedersen er tilbake i norsk fotball. Lørdag ble 32-åringen presentert som Rosenborg-spiller på Lerkendal.

– Det føles godt og jeg gleder meg til en ny utfordring. Det skal bli godt å komme i gang, spille fotball og ha en stabil hverdag, sier han til TV 2. 

Gamst Pedersen returnerer til Rosenborg etter en tøff tid i tyrkiske Karabükspor. Grunnet utfordringene i Tyrkia har 32-åringen over tid sett etter en ny klubb.

- For meg handler dette om spilletid. Jeg ønsker å spille mest mulig fotball, blant annet på grunn av landslaget. For å være med der, er jeg helt avhengig av spilletid. Hadde dette handlet om økonomi, hadde jeg havnet andre steder, sier Gamst Pedersen.

Vraket Molde

Vadsøværingen kunne blant annet blitt værende og hevet lønn i Tyrkia, der han ifølge VG har hatt en ukelønn på rundt en halv million kroner. Men også flere klubber - både norske og utenlandske - har vært i kontakt med Gamst Pedersen i løpet av den siste tiden.

- Det er sjeldent man kan skryte av at det har vært kø av andre klubber, men det var det faktisk denne gangen, røper Gamst Pedersen selv.

DELT I SYNET: Mini Jacobsen mener RBK får inn en god fotballspiller, men er mer skeptisk med tanke på fremtiden.
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
DELT I SYNET: Mini Jacobsen mener RBK får inn en god fotballspiller, men er mer skeptisk med tanke på fremtiden. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke klubber det er snakk om, men TV 2 Sporten vet at Molde er blant klubbene som har ønsket å signere Gamst Pedersen i det siste. Også Vålerenga skal tidlig ha vært på banen, men det ble aldri noe reellt alternativ for Gamst Pedersen som tidligere har flørtet med Oslo-klubben.

-  Det har vært interesse fra andre klubber, men Rosenborg har hele tiden vært et lite hestehode foran de andre. Jeg har lyst å vinne noe i Norge og det føler jeg sjansene er gode for i Rosenborg, sier Gamst Pedersen.

Han har signert en treårskontrakt med RBK. Det betyr at han blir i klubben ut 2016-sesongen. Han får draktnummer åtte i RBK.

– Trondheim er en fin og koselig by. En by der mange er opptatt av Rosenborg og støtter laget. Jeg håper vi kan få gjort ting bra og være med å kjempe om gull og kanskje ta steget helt opp. 

Får økonomisk hjelp

Rosenborg har tidligere kommunisert at de ikke har all verdens med penger å bruke på forsterkninger og Gamst Pedersen har tidligere hatt gunstige betingelser i både Tyrkia og England. I utgangspunktet har Rosenborg vært klare på at en spiller må ut, for at en ny spiller skal inn.

Men da Gamst Pedersen plutselig ble aktuell, hev Rosenborg-styreleder Ivar Koteng seg rundt. Via selskapet Koteng AS har han i stor grad finansiert utgiftene knyttet til Gamst Pedersen-signeringen.

- Koteng AS er inne som vanlig sponsor, men pengene er øremerket Morgen Gamst Pedersen, sier Erik Hoftun i Rosenborg.

Selv bedyrer Morten Gamst Pedersen at han ikke vil koste skjorta for RBK.

– Jeg er ikke noe dyr spiller. Har vært heldig med de klubbene jeg har vært i med tanke på økonomi. Nå kommer jeg for det sportslige. I tillegg til landslaget og titler i i Norge ønsker jeg å være med og spille i Europa, sier han.

Glad Perry
Per Joar Hansen var glad og lettet over å kunne presentere 32-åringen som Rosenborg-spiller

– Morten er først og fremst hentet fordi han er en veldig god fotballspiller. Han har en gudbenådet venstrefot. Han er en god gjennomspiller, har ro og er klok med ballen, sa Perry. 

– Vi har mange unge midtbanespillere og en ubalanse i alderssammensetningen. I Morten får vi en spiller med en annen og erfaring og ikke minst internasjonal erfaring, fortsatte RBK-treneren. 

Synes synd på ungguttene
Mini Jacobsen kjenner Rosenborg bedre enn de fleste. Han ser både positive og negative sider ved signeringen av Gamsten. 

– For meg er dette todelt. Rosenborg blir helt klart forsterket. De får inn en fotballspiller på landslagsnivå, en som har levert over lang tid, en som ha ren god fot og som kommer til å stå for mange målgivende pasninger. Sånn sett er det bra for fotballaget Rosenborg og jeg skjønner godt at trenerteamet ønsker seg en slik spiller, sier Mini Jacobsen til TV 2. 

– Men det er ikke Usain Bolt Rosenborg får hastighetsmessig. Han er ikke typen som stuper i bakrommet. Jeg ser for meg at han skal spille mest indreløper.

Og akkurat det synes den tidligere Rosenborg-vingen er litt problematisk. 

– For klubben er det synd at ungguttene i den posisjonen som alle er på aldersbestemte landslag blir skjøvet bakover i køen, sier han med Daniel Berntsen, Ola Sælnes og Fredrik Midtsjø i tankene. 

De økonomiske rammene i avtalen mellom spiller og klubb er foreløpig ikke kjent. Rosenborg har tidligere kommunisert at det ikke lenger er like mye penger å bruke på spillere som tidligere. 

– Hever definitivt lønnsbudsjettet
– Rosenborg har selv sagt at en spiller måtte gå ut for at en skulle komme inn. Nå gikk nettopp Brede Moe til Bodø/Glimt, men jeg tviler på at han og Gamsten hever samme lønn, det måtte eventuelt være den lønnen Gamsten får fra Renati. 

– At lønnsbudsjettet i Rosenborg ble hevet er det ingen tvil om. Men slik jeg har skjønt det får han også en sluttpakke fra den tyrkiske klubben, sier Mini. 

Vadsøværingen ble solgt fra Tromsø til Blackburn i 2004. Etter en rekke gode år i England gikk ferden videre til tyrkiske Karabükspor i august 2013. 

Etter at ligagullet glapp til Strømsgodset, er Rosenborg på jakt etter å gjenerobre tronen i norsk fotball denne sesongen.

Gamsten blir trønderes andre signering. Fra før Rosenborg sikret seg underskriften til Riku Riski.