GIR IKKE LEGENE UTSATT FRIST: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GIR IKKE LEGENE UTSATT FRIST: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Høie gir ikke legene mer tid å vurdere reservasjon

Oslo (NTB): Legeforeningen har bedt om mer tid til å kunne vurdere om fastleger bør få reservere seg mot å henvise kvinner til abort, men helseministeren sier nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Planen var å behandle saken på Den norske legeforenings landsstyremøte i mai, men regjeringens høringsfrist er tre uker tidligere. Legene har derfor bedt om utsatt frist, men helseminister Bent Høie (H) er klar på at legene har fått god nok tid, melder NRK.

Høie har tidligere lent seg på Legeforeningens støtte til regjeringens forslag om reservasjonsrett for fastleger, men etter press fra flere grupper, skal temaet behandles på nytt til våren.

– Legeforeningen kan ta sine standpunkter opp til ny vurdering når som helst, men vi forholder oss til at Legeforeningens landsstyre enstemmig ønsket en reservasjonsmulighet. Det har de nå fått politisk gjennomslag for gjennom at dette er blitt det nye stortingsflertallet sin politikk, sier Høie til kanalen.

Mange leger er kritiske til reservasjonsforslaget. Det er også opposisjonen på Stortinget.

– Uten legeforeningen forsvinner Høies fikenblad i denne saken, fordi han har lent seg tungt på synet til Legeforeningen så langt. Og når det nå kan se ut som at Legeforeningen endrer syn, så forandrer det premissene for hele avtalen han har gjort med Kristelig Folkeparti i denne saken, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

Opphetet debatt før 8.mars

Debatten rundt reservasjonsretten har ført til at kvinner i Norge har mobilisert i forkant av den internasjonale kvinnedagen lørdag 8. mars.

Blant dem som skal gå i tog er komiker Sigrid Bonde Tusvik, som til TV 2 uttalte «regjeringen har rævslikket Krf».

– Reservasjonsretten er provoserende i utgangspunktet. Og at det diskuteres i 2014 i vårt land, er helt bak må, sa Bonde Tusvik. 

Foreløpig er det nesten fire ganger så mange påmeldt til 8. mars-markeringen i Oslo i år sammenlignet med i fjor, skriver Aftenposten.

Krfs fungerende leder Dagrun Eriksen sier til VG fredag at hun blir skuffet over at hovedparolen på kvinnedagen er «Nei til reservasjonsrett».

– Når jeg ser designere, skuespillere og andre som nå plutselig engasjerer seg på kvinnedagen i en sak om legers rett til samvittighetsfrihet, samtidig som millioner av kvinner lever i slave-lignende tilstander, så blir jeg trist, jeg, sier Eriksen.

I tillegg til hovedparolen, som er «Forsvar abortloven - nei til reservasjonsrett!», er det også en rekke temaparoler, blant annet «Likelønn NÅ!», «Verden vinner med utdanning til alle kvinner» «Stopp Pornokulturen!».

(NTB / TV 2)