Broren smører skiene til norsk gullhåp i Sotsji

I motsetning til Emil Helge Svendsen lar Paralympics-utøver Nils-Erik Ulset storebroren smøre skiene - og det til stor suksess

Sotsji (TV 2): Nils-Erik Ulset er ett av Norges største medaljehåp i Sotsji, og er medaljekandidat i alle de tre individuelle skiskyting-øvelsene han deltar i. 

- Jeg skal ha mulighet til å ta tre medaljer, ja. Men nivået i Paralympics har hevet seg de siste årene. Nå er det mange som er sterke, særlig russerne. 

Hvis ønsket går i oppfyllelse er han ikke den eneste i Ulset-familien som kan glede seg på skiskytterstadionet i Sotsji. For storebror John Ola er også med den norske troppen på tur, som smøresjef for skiskytter- og langrennsutøverne. Det betyr mye for Nils-Erik.

- Jeg har en liten fordel, ja. Det er ikke å legge skjul på det. Han kjenner meg godt.

Ingen Svendsen-sperrer

Det er gammelt nytt for de fleste at det også er et brødrepar i den norske OL-troppen. Det er heller intet nytt at Morten Hegle Svendsen ikke får ha ansvar for bror Emil Helge Svendsen sine ski. Men slik er det ikke hos brødrene Ulset. 

- Her er det heller motsatt. Jeg vil helst ikke at noen andre enn broren min skal røre skiene, ler Nils-Erik.

Storebor John Ola tror også på medaljer i alle de individuelle øvelsene, men selv tar han ikke noe ære hvis det skulle skje.  Den 12 ganger medaljevinneren i Paralympics er uenig.

- Han betyr mer enn han tror, det er ingen tvil om det. Jeg setter utrolig stor pris på å ha ham her.

- Vi har et veldig godt forhold. Jeg kan ikke hugse at vi noen gang har kranglet.

- Ikke engang når skiene har vært dårlige?

- He-he, nei. Jeg får aldri dårlige ski. 

Men det er ikke begge like enige om.

- Jo, det har han fått. Men heldigvis blir han ikke sint, bare veldig, veldig stille, humrer den tre år eldre storebroren.

Endret løypen

Lørdag starter øvelsene i Paralympics. Første test for medaljekandidaten er 7,5 km stående skiskyting. 30-åringen fra sunnmøre hadde siste treningsøkt fredag, og til sin store overraskelse var løypene endret.

- Plutselig oppdaget jeg at det var helt annerledes. Dagen før konkurransene starter. 

- Hva blir det neste? Big Jump? Det hadde vært artig. 

For mange blir det en ekstra utfordring, for sin egen del mener han forandringen bare er positiv. Det er også andre faktorer som går i lillebrorens favør. Den høye temperaturen i fjellet gjør skiforholdene ekstremt dårlige, men Nils-Erik har munnvikene vendt oppover.

- Det er helt utrolig at forholdene er så dårlig. I dag var det kun 400 meter med godt føre. Men for min egen del er det positivt, for i motsetning til mange av mine konkurrenter får jeg bruke staver. Da blir det litt enklere å komme seg framover. 

Ikke bare skiskyting

Nils-Erik har en arvelig muskelsvekkelse i begge ben, men ligger ikke på latsiden av den grunn. Han er én av to norske utøvere som deltar i to idretter - skiskyting og langrenn. Paralympics varer helt frem til søndag 16. mars, og frem til dess skal 31 norske utøvere kjempe for medalje i langrenn, skiskyting, alpint, kjelkehockey og rullestolcurling.