TV 2-fotograf Aage Aune og journalist Øystein Bogen klarte fredag ettermiddag, som eneste utenlandske journalister, å ta seg inn på den ukrainske basen Feodosija på Krim. 

I to uker har de 500-600 soldatene på basen blitt holdt innesperret av russiske styrker. 

– Russiske styrker har stått rettet mot dem med skarpt i nesten to uker. De er under et voldsomt press, sier Bogen. 

Hvordan tv-teamet klarte å komme seg inn på basen får du høre i telefonrapporten øverst i videovinduet.

Soldatene forteller om en svært spent stemning. Hver kveld kuttes strømmen, og hver kveld kommer de russiske styrkene med ultimatum om at de ukrainske militære må overgi seg, ellers vil de bli stormet. De er hele tiden forberedt på krig.

– Alle offiserene her inne sier stridsmoralen er på topp. Ingen vil la seg presse til å overgi seg, eller skifte side, slik russerne ønsker de skal gjøre, sier TV 2s reporter Øystein Bogen på telefon fra innsiden av militærleiren. 

Under besøket kom et helikopter med forsyninger inn til leiren, de første forsyninger på to uker. 

FORSYNINGER: Dette helikopteret kom med de første forsyninger på to uker til den ukrainske militærbasen på Krim i ettermiddag. Foto: Aage Aune/TV 2
FORSYNINGER: Dette helikopteret kom med de første forsyninger på to uker til den ukrainske militærbasen på Krim i ettermiddag. Foto: Aage Aune/TV 2

– Flere soldater løper mot helikopteret, de er beordret til å bære ut nye forsyninger. Vi vet ikke om det er mat, vann eller ammunisjon som kommer inn her nå, sier Bogen i sin rapport. 

Den erfarne utenriksreporteren beskriver hva som skjer på direkten på TV 2 Nyhetskanalen. Han forteller at det trolig ligger snikskyttere i bygninger rundt militærbasen. Plutselig må han avbryte intervjuet: 

– Mange soldater løper med våpen, mot leirens ytterkanter. Noe er på gang, jeg må legge på, fortalte han før intervjuet ble avsluttet. 

Hør den dramatiske liverapporten i videovinduet i topp.

På 21-Nyhetene fredag kveld får du se levende bilder av det som skjedde inne på den beleirede militærbasen på Krim. 

Det gikk nesten en time før man fikk kontakt med Bogen etter det dramatiske intervjuet. I videovinduet under forklarer han hva som skjedde: