FORAN I LØYPA: Petter Eliassen kom på 4. plass under verdenscuprennet i 50 km fellesstart langrenn i Holmenkollen i Oslo i fjor. Da ble Martin Johnsrud Sundby nummer to.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FORAN I LØYPA: Petter Eliassen kom på 4. plass under verdenscuprennet i 50 km fellesstart langrenn i Holmenkollen i Oslo i fjor. Da ble Martin Johnsrud Sundby nummer to. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Vinnerkandidat vil slippe Sundby forbi seg på oppløpet

Petter Eliassen er villig til å ta imot stallordre på at Martin Johnsrud Sundby skal få sikre verdenscupseieren, mens Eldar Rønning nekter plent.

Holmenkollen (TV 2): Martin Johnsrud Sundbys 50 kilometer i Holmenkollen blir trolig en parademarsj på vei mot krystallkula som han vil få som bevis på at han har vunnet verdenscupen sammenlagt.

Verdenscuplederen er kun opptatt av å holde en mann bak seg på resultatlistene: Alexander Legkov.

– Jeg vil prøve å gi litt russerbank i morgen, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

Det er trolig kun av kosmetisk betydning uansett, så lenge nordmannen kommer til mål. For avstanden mellom Johnsrud Sundby og Legkov i verdenscupen er hele 441 poeng.

Så klar er biffen at lagkamerat Eldar Rønning ikke vil gjøre noe ekstra for å hjelpe Johnsrud Sundby mot slutten av løpet.

Vil slippe Johnsrud Sundby frem

Han tror ikke at landslagsledelsen vil komme med en stallordre mot slutten av løpet, dersom det kan sikre verdensupseieren til 29-åringen. 

– Men rent hypotetisk, dersom stallordren kommer, vil jeg ignorere den - for Martin vinner verdenscupen uansett, sier Rønning til TV 2.

Han vant selv rennet i 2012, og mener han kan vinne femmilen igjen.

Petter Eliassen mener han også kan vinne rennet, men har en annen holdning enn Rønning. 

– Jeg vil la Martin gå først over mål dersom jeg blir spurt om det, slo fjorårets fjerdemann i Kollen fast.

Skal hjelpe hverandre

Trener Steinar Mundal har ansvaret for herreløperne under denne helgens konkurranse.

Han vil ikke gi en direkte stallordre, men at laget skal hjelpe verdenscuplederen er han klar på.

– Det vil vel være litt tøft å si til noen at de skal gå inn i mål som nummer to og la han vinne. Dessuten har ikke en plass i forskjell så mye å si, sier Mundal til TV 2.

– I tillegg tror jeg at Martin slår Petter i en spurt uansett, humrer han.

Lagarbeid og lagmoral står likevel høyt i kurs hos treneren som vil ta et opp på lagmøtet at det gjelder å hjelpe laget.

– Vi har med mange gode løpere her som ikke vil ha mulighet til å vinne. I tillegg kan det være at noen har en dårlig dag og kjenner at de ikke kan være med å kjempe om seieren uansett. Da er det bedre at de hjelper så lenge de kan og gjør det tøffere for utlendingene å sette press på Martin.

– Men Martin Johnsrud Sundby er vel fritatt?

– Jeg tror ikke han skal dra så mye, nei.

Må slutte å ta poeng

Johnsrud Sundby har 441 poeng å gå på til Legkov som ligger på tredjeplass i verdenscupsammendraget. Andremann, Chris Jespersen, går ikke.

Med bonussprinter er det 190 poeng å kjempe om på lørdagens femmil. Likevel er det de færreste som tror at det blir noe spenning i herreklassen - i alle fall ikke lik den som kvinnene har.

– Det ser veldig bra ut, innrømmer Johnsrud Sundby.

I verdenscupfinalen i Falun deles det ut halvparten av de sedvanlige 100 poengene i de to første individuelle løpene (sprint og 15 km med skibytte).

Vinneren av den svenske minitouren, altså den som går først i mål på den avsluttende 15 km jaktstart vil imidlertid få 200 poeng. Dermed er mulig å ta 300 poeng i Falun.