SATT I KVINNEFENGSEL I ETT ÅR: Piper Kerman smuglet penger for sin kriminelle kjæreste. Det måtte hun i fengsel for ti år senere. Foto: Margrethe Miljeteig
SATT I KVINNEFENGSEL I ETT ÅR: Piper Kerman smuglet penger for sin kriminelle kjæreste. Det måtte hun i fengsel for ti år senere. Foto: Margrethe Miljeteig

Pipers jenteromanse fikk henne i fengsel

Møt den ekte kvinnen bak tv-serien «Orange is the New Black».

Den unge Piper Kerman var nysgjerrig, naiv og klar for spenning. Det at hennes mange år eldre jentekjæreste drev med narkotikasvindel, gjorde bare forholdet mer spennende.  

– I de tidlige 20-årene var jeg dumdristig og lite erfaren med livet. Jeg syntes hun var så sofistikert. Istedenfor å rømme fra henne, fulgte jeg henne til eksotiske steder over hele verden, forteller Kerman, som i disse dager er i Oslo for å delta på krimfestivalen.

– Så kom dagen da hun spurte meg om å ta med meg en koffert full av penger. Jeg gjorde som hun sa, men det var fryktelig skummelt. Selv om jeg ikke ble tatt, var jeg fryktelig redd etterpå. Det var kanskje da jeg innså hva jeg rotet meg opp i. Jeg rømte tilbake til USA, forteller hun. 

Ble innhentet av fortidens handlinger

Denne kriminelle handlingen ble starten på det som skulle ende opp som boken «Orange is the New Black» og Netflix-serien med samme navn. 

SIGNERER BØKER: Piper Kerman har nylig gitt ut boka
SIGNERER BØKER: Piper Kerman har nylig gitt ut boka "Orange is the New Black" på norsk med Kagge forlag. Foto: Margrethe Miljeteig

For selv om Kerman avsluttet forholdet med kvinnen og ryddet opp i livet sitt, fikk seg en normal hverdag og fant sin kommende ektemann, Larry Smith, sluttet det ikke der. 

En dag, mange år etter pengesmuglingen, banket det på døra. Det var fortiden som innhentet henne – utenfor sto statsmakten. Kvinnen hun hatt et forhold med hadde angitt henne.

– Konsekvensene av handlingene våre innhenter oss alltid – en eller annen gang, forteller Kerman.

– Opprivende og ødeleggende

Hun turte ikke satse på en rettssak, for i USA er risikoen for lange fengselsstraffer for narkotika stor. Ti år etter at hun tok med en koffert med penger, dro hun for å sone på et kvinnefengsel i Danbury i Connecticut.

– Jeg prøvde å forberede meg til fengselsstraffen, men det var vanskelig å finne informasjon om kvinnefengslene. Jeg lette etter en måte å overleve et år i fengsel på. Det var fryktelig skummelt. Man blir revet løs fra miljøet sitt, fra familien og de man er glad i. Det er veldig opprivende og ødeleggende, forteller hun.

Da tiden endelig kom for å sone, var hun livredd.

– Vaktene gjorde alt de kunne for å skremme meg da jeg kom. Jeg var livredd. Likevel ble jeg ganske fort klar over at jeg ikke trengte å være så redd for de innsatte. Det er et slags lite, ufrivillig samfunn av kvinner som må finne en måte å overleve på selv om de ikke liker hverandre, sier hun.

PIPER OG PIPER: Taylor Schilling (t.v.) spiller Piper Kerman (t.h.) i tv-serien  «Orange is the New Black». Foto: Netflix
PIPER OG PIPER: Taylor Schilling (t.v.) spiller Piper Kerman (t.h.) i tv-serien  «Orange is the New Black». Foto: Netflix

Serien er satt på spissen

Tv-serien «Orange is the New Black» skildrer Kermans liv i fengselet og viser hvordan dette lille kvinnesamfunnet fungerte. Selv om serien i mange tilfeller stemmer overens med Kermans opplevelser, har serieskaperne satt det litt på spissen.

– Det var ikke så mange åpne konflikter som i tv-serien. Jeg så ikke mye vold. De har gjort en del grep for å lage god tv. Sannheten er at jeg og de andre innsatte i stor grad slet med indre konflikter, og det er vanskelig å vise på tv. Men jeg er utrolig imponert over hvordan de har klart å framstille og vise hvordan livet bak murene i et kvinnefengsel kan være, forteller hun.

Hun drar fram at det er viktig at man ser hvor fascinerende og morsomme mange av kvinnene er, i tillegg til at hun synes det er viktig å belyse hvor mange som sliter med psykiske problemer og derfor burde vært under en annen instans enn fengselet. 

– Mer sannsynlig med vold fra vaktene

Hun forteller at under sin tid i fengsel var det ikke de innsatte som skremte henne mest:

– Du er i mye større fare for å bli utsatt for fornærmelser og vold fra vaktene, spesielt som kvinne. Jeg pleide å holde meg mest mulig unna de ansatte. Man tjener ikke noe på å bli venner med dem, forteller hun.

I serien er det en rekke seksuelle scener mellom kvinnene. Kerman bekrefter at dette var et vanlig syn i fengselet.

ORANGE IS THE NEW BLACK: En scene fra et måltid i filmen. Foto: Netflix, Paul Schiraldi
ORANGE IS THE NEW BLACK: En scene fra et måltid i filmen. Foto: Netflix, Paul Schiraldi

– Mennesker er seksuelle, og det gjelder selv om du putter dem i et bur. Jeg synes serien er veldig realistisk der. Det er absolutt ikke noe privatliv i fengsel, sier hun.

Ville vært hele opplevelsen foruten

Da Kerman bestemte seg for å skrive bok om sin tid i fengsel, åpnet det et nytt kapittel i livet hennes. Nå har suksessforfatteren nettopp utgitt boka på norsk – blant mange andre språk. 

Likevel er hun ikke i tvil. Hvis hun kunne snu tiden tilbake, ville hun vært hele opplevelsen foruten.

– Det er ingen tvil om at jeg ville endre alt om jeg kunne. Det var veldig, veldig vanskelig. Ikke bare for meg, men også for foreldrene mine og familien min. I fengselet så jeg også mange kvinner som har fått livene sine ødelagt på grunn av avhengighet av narkotika. Alle handlinger som fører til at narkotika omsettes, er svært alvorlig. Jeg angrer på at jeg gjorde det, forteller hun.

Ble fridd til før hun dro i fengsel

– Det eneste jeg savner fra tiden i fengsel er vennskapene jeg fikk. Advokaten min sa at jeg ikke skulle få noen venner i fengselet – det var et dårlig råd. Det er eneste måten å overlevere på. Jeg har fortsatt kontakt med flere av de jeg ble kjent med, forteller hun.

Etter 15 måneder bak murene kom Kerman endelig ut igjen og tilbake til hverdagen med Larry Smith, forloveden som besøkte henne hver eneste helg i fengselet.

– Larry var fantastisk og sterk. Det må ha vært hardt for han, men han var en stor støtte. Han fridde til meg like før jeg skulle i fengsel. Det var godt å vite at han ville vente mens jeg sonet. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det må være å sitte i fengsel hvis man ikke har noe å komme tilbake til etterpå, forteller hun.