Kjemper for kvinners rettigheter:  
Maler 3D-kunst  rett på kroppen

Amnesty Internasjonal og 20 år gammel genierklært kunster lanserer prosjektet «My Body, My Rights» i forbindelse med kvinnedagen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Du har rett til å velge hvem du elsker, og hva slags familie du skal ha. Du har rett til å leve uten voldtekt og seksuell vold. Jeg håper bildene mine kan få unge mennesker til å bli mer bevisste disse rettighetene, sier Hikaru Cho. 

Med kunsternavnet Choo-san ble hun internettsnakkis i fjor gjennom hennes svært naturtro 3D-malerier. Se mer av arbeidet hennes her. 

Bruker kropper som lerret 

Den 20 år gamle japanske kunstneren offentliggjør sitt nye prosjekt «My Body, My Rights» i samarbeid med Amnesty International i forbindelse med kvinnedagen 2014. 

I stedet for å male på lerret, maler hun rett på menneskekropper. For Amnesty International representerer hvert maleri en rettighet. 

– En trussel mot kvinner 

Politisk rådgiver i Amnesty International Norge, Patricia Kaatee, sier til TV 2 at målet med kampanjen, som skal strekke seg over to år, er å få større fokus på hvor viktig seksuelle og reproduktive rettigheter er. 

Ifølge kampanjen skal alle kvinner ha rett til å velge om og når de skal ha barn. Foto: Pa Photos/Scanpix.
Ifølge kampanjen skal alle kvinner ha rett til å velge om og når de skal ha barn. Foto: Pa Photos/Scanpix.
Politisk rådgiver i Amnesty International Norge, Patricia Kaatee, sier til TV 2 at kvinners liv og helse ikke blir tatt alvorlig nok noe sted i verden.
Politisk rådgiver i Amnesty International Norge, Patricia Kaatee, sier til TV 2 at kvinners liv og helse ikke blir tatt alvorlig nok noe sted i verden.

– Kvinner over hele verden mangler tilgang på prevensjon og seksualundervisning. De får ikke oppfølging i forbindelse med svangerskap og fødsel, sier Kaatee.  

Hun viser til at svært mange kvinner også utsettes for voldtekt og overgrep.

– Dette utgjør en alvorlig trussel mot kvinners liv og helse som ikke blir tatt med det nødvendige alvor noe sted i verden. 

Får ikke abort - uansett 

Sist uke ble det lagt frem en ny undersøkelse som viser at 10 prosent av norske kvinner er utsatt for voldtekt

 – Dette er et stort problem også i Norge. Og i mange andre land har ikke kvinner tilgang på trygg og lovlig abort, noe som fører til at mange jenter må føde barn som er et resultat av voldtekt eller incest.

Kaatee viser til at land som El Salvador og Nicaragua ikke tillater abort uansett årsak. I Irland er det bare lov med abort om mors liv står på spill. Voldtekt eller incest er ikke god nok grunn. 

Må stanse forfølgelsen

Amnesty er også opptatt av det høye tallet for mødredødelighet. Ifølge organisasjonen kunne mange av problemene lett kunne vært unngått, ved blant annet mer kunnskap om egen kropp, enklere tilgang til legehjelp og medisiner.

Alle kvinner skal ha kunnskap om og tilgang til prevensjon, krever Amnesty. Foto: Pa Photos
Alle kvinner skal ha kunnskap om og tilgang til prevensjon, krever Amnesty. Foto: Pa Photos

Afghanistan og flere av landene i Afrika sør for Sahara troner øverst på statistikken over mødredødelighet og skader ved svangerskap og fødsel. 

– Denne kampanjen handler om rettigheter. Og viktig er også retten til å selv kunne bestemme sin seksuelle orientering. Mange mennesker forfølges på grunn av sin seksuelle aktivitet, og situasjonen blir verre i i enkelte områder, også i Europa. Dette kan vi ikke godta.  

Amnesty International viser til følgende nedslående statistikk: 

* For 64 prosent av kvinnene i Kongo var et seksuelt overgrep første seksuelle opplevelse. 

* Svangerskapskomplikasjoner er den vanligste dødsårsaken blant tenåringsjenter i alderen 15-19 i utviklingsland 

* I 67 land er det kriminelt å ha et seksuelt forhold til en av samme kjønn. Afghanistan og Sudan er to av landene hvor man kan straffes med dødsdom. 

* 83 prosent av jenter mellom 12 og 16 i USA har opplevd seksuell trakassering. 

* 3000 unge blir smittet av HIV hver dag. Bare 34 prosent av unge i utviklingsland kan svare på de fem grunnleggende spørsmålene om sykdommen og hvordan man kan forhindre å bli smittet. 

* Over 60 prosent av tenåringene i fire land i det sørlige Afrika vet ikke hvordan man forhindrer graviditet. 

* Det ble utført omlag 3 millioner farlige aborter blant jenter i aldersgruppen 15 til 19 i 2008.