SNAKKET SAMMEN: De to presidentene snakket sammen på telefon natt til fredag. Her er de sammen under G8-møtet i Irland i juni. Foto:  JEWEL SAMAD/ AFP
SNAKKET SAMMEN: De to presidentene snakket sammen på telefon natt til fredag. Her er de sammen under G8-møtet i Irland i juni. Foto:  JEWEL SAMAD/ AFP

Putin: Forholdet mellom Russland og USA må ikke lide

De to presidentene snakket sammen på telefon i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en timelang telefonsamtale om Ukraina torsdag oppfordret president Barack Obama Russlands president Vladimir Putin til å godta et forslag til løsning han har satt fram.

Det er andre gang på en uke at de to har snakket lenge sammen på telefon. Obama understreket overfor sin russiske kollega at intervensjonen på Krim er brudd på folkeretten, og at den krenker Ukrainas suverenitet og territorielle integritet.

LIVESENTER: Følg utvikling i Ukraina

Han påpekte overfor Putin at dette har gjort det nødvendig for USA i samarbeid med sine europeiske partnere å reagere.

Like før samtalen innførte USA flere straffetiltak mot russiske tjenestemenn som anses ansvarlige for krisen.

I løpet av samtalen trakk Obama igjen fram et forslag til en diplomatisk utvei for Putin.

Forslaget går ut på at Russland trekker sine styrker tilbake til sine baser på Krim, åpner for at internasjonale observatører overvåker at etniske russeres rettigheter respekteres, og går inn i direkte samtaler med Ukrainas ledere.

Putin på sin side gjorde det klart for Obama at forholdet mellom de to stormaktene ikke måtte lide på grunn av uenighet om Ukraina.

Han understreket hvor viktig et godt forhold mellom Russland og USA er for stabilitet og sikkerhet i verden. (©NTB)