Røste: – Jeg har et godt forhold til Anders

Mener ryggrad-uttalelsen er et tegn på at Aukland er frustrert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Langrennsløperen Anders Aukland, som ble anklaget for å ha mistenkelig høye blodverdier i den omstridte SVT-dokumentaren «Uppdrag Granskning», har etterlyst støtte fra skiforbundet etter å ha følt seg uthengt i programmet.

I går var Aukland var gjest i «Skavlan» som ble spilt inn i Stockholm. 41-åringen møtte skipresident Erik Røste for å komme med sine synspunkt for første gang siden bråket rundt dokumentaren startet.

I etterkant av innspillingen ønsket ikke Røste og Aukland å snakke med TV 2, men fredag morgen stilte Røste opp på God Morgen Norge.

Da fikk han spørsmål om hva han synes om at Anders Aukland mener han ikke har ryggrad.

– Jeg tar det som et uttrykk for at Anders er frustrert. Jeg kjenner Anders godt, og jeg har et godt forhold til Anders.

– Fortsatt?

– Ja, jeg opplever det. Dette er tøft, og jeg forstår veldig godt hans frustrasjon. Vi støtter Anders, og vi skal fortsatt støtte Anders. Vi skal være hans støtteapparat. Det er ingen grunn til å mistenkeliggjøre Anders. Det er det viktigste. Vi skal stille opp i alle debatter, men ikke når utgangspunktet kun er å mistenkeliggjøre uskyldige utøvere, sier Røste.

Skipresidenten har fått kritikk for å stikke hodet i sanden i forbindelse med dopingdokumentaren til SVT. Røste hevder hardnakket at det ble gjort for ikke å gi programmet legitimitet.

– Programmet har kun én hensikt: Å mistenkeliggjøre uskyldige utøvere, sier Røste.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther mener strategien Skiforbundet valgte er feil.

– Jeg kan skjønne hvorfor de gjorde det. Det er veldig lett å skjønne. Programmet i fjor var grusomt. Folk ble plukket ut på et elendig grunnlag. Men strategien i år er feil. Uansett ville man ikke klart å forandre programmet. Dette er et ønske om å få en fremstilling som er skjev. Spørsmålet er hva man diskuterer etterpå. Diskuterer man åpenheten i Norges Skiforbund eller diskuterer man det dårlige programmet. Jeg tror det hadde vært klokt å være veldig åpne, sier Sæther.

I programmet «Blodracet 2» blir Aukland konfrontert med de høye blodverdiene etter årets utgave av Marcialonga. Hans høyeste målte hemoglobinverdi var på 17 g/dl under lekene i Salt Lake City.

Flere andre norske løpere har målt høyere verdier enn det. Thomas Alsgaard, Kristen Skjeldal og Frode Estil har tidligere presentert blodverdier som ligger høyere enn Auklands.

Det trenger ikke å ha noen sammenheng med doping. Mange mennesker er født med naturlig høye blodverdier. Sykdom, høydeopphold og væsketap er faktorer som kan påvirke hemoglobinverdien.