VIL UT AV STOLEN: Under innspillingen av fredagens «Senkveld» forteller Dagfinn Enerly om årets store mål: Han skal begynne å gå igjen. Foto: Tor Gunnar Berland/Stella Pictures
VIL UT AV STOLEN: Under innspillingen av fredagens «Senkveld» forteller Dagfinn Enerly om årets store mål: Han skal begynne å gå igjen. Foto: Tor Gunnar Berland/Stella Pictures

Dagfinn Enerly: – 2014 er året hvor jeg kommer til å gå igjen

Snakker ut om store ambisjoner i «Senkveld».

Det var i 2005 at verdenen til Dagfinn Enerly (41) ble snudd på hodet. Under en fotballkamp brakk han nakken og ble lam fra brystet og ned. Siden den gang har han jobbet med å trene opp førligheten i kroppen, men 41-åringen er fortsatt bundet til rullestolen.

Det har han ingen planer om å fortsette spesielt lenge med. Under innspillingen av fredagens «Senkveld» forteller den tidligere Fredrikstad-spilleren at han har store ambisjoner for året. 

– Jeg har blitt ganske mye sterkere. Jeg tåler litt mer. Etter alt som har skjedd de siste årene er jeg overbevist: 2014 er året hvor jeg kommer til å gå igjen, sier han tydelig. 

– Du sier det allerede nå? spør programleder Thomas Numme. 

– Det mener jeg, svarer Enerly, til rungende applaus fra salen.

Satte små delmål

Veien til å i det hele tatt drømme om å kunne gå har vært lang. Enerly hadde ikke språk etter ulykken. Han måtte på nytt lære seg å spise selv. Og å pusse tennene til barna. Kona Mona forteller at paret hele veien satte seg mål for hva Dagfinn skulle oppnå. 

Innspilling av Senkveld. TV 2
Innspilling av Senkveld. TV 2

– Han skjønte at han hadde to valg: enten å kjempe eller tenke at «her har ikke jeg noe å gjøre». Da satte han seg små delmål. Vi har prøvd å se muligheter i alt, og vi har prøvd å finne vår måte for at det skal gå an for Dagfinn å mestre disse tingene. Han er mentalt sterk, og det ligger mye tanker bak tingene man har lyst til å gjøre. Men man får det til, sier hun.

Mona forteller at hun til tider kan være en streng støttespiller for ektemannen.

– Jeg er kanskje litt slem, men jeg vet at det er godt for ham. 

– Fantastisk å kjenne beina i gulvet

For et par år siden kom det lille gjennombruddet – Dagfinn klarte selv å stå oppreist i et basseng. Nå har den positive 41-åringen også for første gang siden ulykken stått oppreist på gulv for første gang. 

– Det var en fantastisk opplevelse å kjenne beina i gulvet! utbryter han.

– Da vi så at han klarte dette i bassenget, tenkte vi at vi måtte utfordre oss selv litt til og prøve nye ting. Når han bader nå kan han stå så lenge han vil, det startet med noen sekunder men nå kan han stå to-tre minutter og mer. Så vi måtte pushe videre, smiler Mona.

Rant inn med tilbakemeldinger

Ekteparet er i disse dager ut med sin andre bok, som handler om livet etter skaden. 

– Vi fikk så utrolig mange tilbakemeldinger etter den første boka vi ga ut, om hvor mye den var til hjelp for folk. Det var fra jenter på 11 år til godt voksne pensjonister, hvor de sa at historien fikk dem til å tenke litt annerledes. Mange hadde også lyst til å fortelle sin historie til oss om hvordan de hadde hatt det. Det å vite at vi ikke har gått denne veien alene, vi har gått den med andre mennesker ... Å da kunne dele fortsettelsen med alle som har gått den veien med oss, det følte vi var riktig, sier Dagfinn.

Se «Senkveld» fredager klokken 22.15 på TV 2.