MØTTES TIL DEBATT:  Opptak av programmet "Skavlan" ble gjort i Stockholm torsdag. Erik Røste, Fredrik Skavlan og Anders Aukland.
Foto: ROBIN HALDERT / NTB scanpix
MØTTES TIL DEBATT:  Opptak av programmet "Skavlan" ble gjort i Stockholm torsdag. Erik Røste, Fredrik Skavlan og Anders Aukland. Foto: ROBIN HALDERT / NTB scanpix

– Det ble et emosjonelt oppgjør

Anders Aukland og skipresident Erik Røste barket sammen i «Skavlan».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Langrennsløperen Anders Aukland, som ble anklaget for å ha mistenkelig høye blodverdier i den omstridte SVT-dokumentaren «Uppdrag Granskning», har etterlyst støtte fra skiforbundet etter å ha følt seg uthengt i programmet.

Aukland var gjest i «Skavlan» som ble spilt inn i Stockholm torsdag ettermiddag. 41-åringen møtte skipresident Erik Røste for å komme med sine synspunkt for første gang siden bråket rundt dokumentaren startet.

Ifølge Dagbladet var det amper stemning under innspillingen.

– Jeg har ikke fått den hjelpen jeg forventet av skiforbundet. Jeg må svare i reneste Lance Armstrong-stil. Jeg må jo si til alle som spør at de må henvende seg til FIS (det internasjonale skiforbundet). Det er bare en ting som hjelper. Det er åpenhet, slo Anders Aukland fast i Skavlan-intervjuet.

I STUDIO:  Opptak av programmet
I STUDIO:  Opptak av programmet "Skavlan" ble gjort i Stockholm torsdag. Fredrik Skavlan og Anders Aukland. Foto: ROBIN HALDERT / NTB scanpix

– Et emosjonelt oppgjør
Auklands manager, Nils Marius Otterstad, forteller til TV 2 Sporten like etter å ha landet på Gardemoen hvordan skiveteranen opplevde sendingen.

– Dette ble et emosjonelt oppgjør for Anders, sier Ottestad.

Og forteller hvorfor:

– Det var Anders sin mulighet til å fortelle om sin oppfatning av situasjonen. Både hvordan media, skiforbundet, langrennsmijøet og familien har tatt i mot dette, sier manageren.

Skal møte skiforbundet fredag
Norges skiforbund ved informasjonssjef Espen Graff har nå invitert Nils Marius Otterstad til et oppklarende telefonmøte fredag.

– Vi skal ha et telefonmøte på fredag der skiforbundet vil fortelle litt fra sin side av saken, og vi imøtekommer det. Så får vi se hva som kommer ut av møtet, sier han.

– Hva vil Aukland gjøre for å få denne saken ut av verden?

– Jeg tror at for Anders sin del så har han fått den anerkjennelsen han vil ha både fra miljøet, venner og nå hos skiforbundet hos Skavlan. For Anders sin del vil det nå handle om det sportslige fremover. Men det er klart at dette har kostet mye krefter og har vært en enorm påkjenning for ham, konstaterer Otterstad.

– Valgte riktig strategi
Skipresident Erik Røste sa i Skavlan-sendingen at han er trygg på at forbundet har opptrådt riktig, skriver Dagbladet.

– Vi har bedt om et møte med Aukland og laget hans flere ganger, senest tirsdag, opplyste Røste om den manglende støtten som Aukland etterlyste. 

Aukland skal ha blitt svært provosert over Erik Røstes svar under sendingen i Stockholm.

– Denne informasjon er det jeg trengte å høre (i dokumentaren). Nå ser jeg bare en som sitter her uten ryggrad, sa en oppgitt Aukland blant annet om skipresidenten.

– FIS burde svare
Skipresidenten hevdet at han ikke hadde dårlig samvittighet overfor den tidligere norske landslagsløperen.

– Vi er av den oppfatning at vi har valgt riktig strategi. Dette er den andre dokumentaren som Uppdrag Granskning viser. Vi stilte opp med kompetanse i fjor, både leger og andre fagpersoner. Alle har dårlige erfaringer. Derfor valgte vi å svare skriftlig denne gangen og henviste til de som tok prøvene, nemlig FIS, sa Erik Røste i programmet som sendes på NRK 1 fredag kveld.