TIDENES MESTVINNENDE: Odd-Bjørn Hjelmeset mener at Ola Vigen Hattestad er tidenes beste langrennssprinter. Foto: AFP PHOTO
TIDENES MESTVINNENDE: Odd-Bjørn Hjelmeset mener at Ola Vigen Hattestad er tidenes beste langrennssprinter. Foto: AFP PHOTO

Nå er Ola Vigen Hattestad tidenes mestvinnende sprinter

– Ikke mange som tenker over hvor god han faktisk er, sier TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag gjorde han det igjen.

Sterkest, raskest, klokest.

Og først over mål i nok en langrennssprint. 

Det har ingen gjort flere ganger enn Ola Vigen Hattestad (31).

Med triumfen i Drammen kan spurtkongen fra Ørje titulere seg som tidenes beste langrennssprinter.

Beholdningen 13 verdenscupseirer, ett OL-gull, ett VM-gull og to totalseirer i sprintverdenscupen kan ingen andre vise til i sprintlangrennssportens historie. 

– Hattestad er tidenes beste langrennssprinter. Han er like god i klassisk som i skøyting. Hattestad er en fantastisk sprinter, sier TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset, som selv tok fire av sine totalt åtte verdenscupseirer i sprint.

For Hattestad er det en drøm som går i oppfyllelse.

– I 2009-sesongen gikk alt min vei. Jeg vant det meste i verdenscupen og tok VM-gull både individuelt og på teamsprinten. Da satte jeg meg et mål om å overgå Tor Arne Hetlands meritter og bli tidenes mestvinnende sprinter, sier Ola Vigen Hattestad til TV 2.

PASSERT: Tor Arne Hetland er ikke lenger tidenes mestvinnende langrenssprinter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
PASSERT: Tor Arne Hetland er ikke lenger tidenes mestvinnende langrenssprinter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

– Det er godt å endelig være forbi! 

Det faktum imponerer sprinttrener Arild Monsen.

– Det er veldig hyggelig å høre at han nå er tidenes mestvinnende sprinter. Det er veldig imponerende etter den motgangen han har hatt de siste årene. Denne sesongen har Ola hatt en utrolig fremgang, sier moldenseren.

Rett bak Northug

Med 13 verdenscupseirer er dessuten Hattestad oppe på delt 5. plass på listen over langrennsløpere med flest enkeltseirer i verdenscupens historie. 

FORAN: Gunde Svan er en av fire som har flere verdenscupseirer enn Ola Vigen Hattestad. Foto: Jan Greve / NTB Scanpix
FORAN: Gunde Svan er en av fire som har flere verdenscupseirer enn Ola Vigen Hattestad. Foto: Jan Greve / NTB Scanpix

Den olympiske mesteren har nå kun Bjørn Dæhlie (46 seirer), Vladimir Smirnov (30 seirer), Gunde Svan (30 seirer) og Petter Northug (18 seirer) foran seg på listen.

– Jeg tror ikke så mange tenker over hvor god Hattestad faktisk er. Han har vunnet alt en sprinter kan vinne og dessuten vunnet oftere enn alle de andre, skryter Hjelmeset.

Likt med Alsgaard

Riktignok har Thomas Alsgaard, Torgny Morgren og sprinteren Emil Jönsson like mange verdenscupseirer som Hattestad.

Sistnevnte har vært den store sprinteren ved siden av Hattestad i den siste åtteårsperioden. Men der nordmannen er best når det gjelder og har både gull i VM og OL, har Jönsson aldri fått spilt av nasjonalsangen til sin ære.

– Jönsson har ikke det hodet som Ola har i mesterskap. Det er hovedforskjellen på de to, mener Hjelmeset.

Etter at Bjørn Dæhlie ble den første sammenlagtvinneren av sprintverdenscupen i 1996/97 - etterfulgt av Thomas Alsgaard sesongen etter - har innslagene i sprinttoppen vært mangfoldige. 

Så vel Morten Brørs som halvt nederlandske Jan Jacob Verdenius og Trond Iversen, har vunnet sprintverdenscupen sammenlagt. 

 Et stykke bak Hattestad

I OL-sesongen 2005/06 var det svenske Bjørn Lind som var i det umulige hjørnet. Dominansen i verdenscupen den sesongen kulminerte i OL-gull i Torino. Landsmannen Thobias Fredriksson hadde også sin periode som eneren i sprintlangrenn med to sammenlagttriumfer.

Jens Arne Svartedal tok på sin side hele elleve verdenscupseirer i klassisk sprint og kan således kalle seg tidenes beste klassisksprinter. 

– Lind var kun god over en kort periode, mens Svartedal kun mestret klassisk sprint. Sammenlignet med Hattestad er de et stykke bak, mener Hjelmeset.

De siste årene har Nikita Kriukov dominert klassisksprintene med sin revolusjonerende staketeknikk, men den russiske yndlingen har ikke vunnet mer enn to verdenscupseirer i tillegg til VM- og OL-gull.

Den første av de totalt fire olympiske sprintmesterne på herresiden var Tor Arne Hetland. Rogalendingen utviklet sprintlangrenn til det er nå, ble den første sprintmesteren både i VM og OL, men har fire færre verdenscupseirer i sprint enn hva Hattestad har.

– Hattestad er forbi Hetland nå, men de er store begge to! Hetland var veldig banebrytende i sprinthistoriens startfase, mens Hattestad har vært banebrytende de siste årene. Han trener mye for seg selv og gir seg aldri, skryter Hjelmeset.

Det utrolige comebacket

I 2008/09-sesongen gjennomførte Hattestad tidenes beste enkeltsesong av en langrennssprinter med ufattelige seks seirer på sju forsøk. Den ene gangen Ørje-ekspressen ikke vant, ble han nummer to – bak rivalen Emil Jönsson.

– Vi har hatt mange tette dueller, så jeg er nok litt ekstra oppmerksom på Jönsson. Det er tett mellom oss i antall seirer, så det spørs om jeg ikke må holde på like lenge som han, sier Hattestad med et smil.

Etter seieren i Düsseldorf i november 2011 stoppet seiersrekken opp for Hattestad.

Ikke bare litt, men helt.

Derfor var Hattestad egentlig ute av det norske sprintlaget i OL i Sotsji. 

Men så kom vendepunktet. Først ble det NM-gull på Lillehammer. Dernest vant han generalprøven i Toblach rett før OL.

Det ble redningen for den sympatiske kraftløperen.

Hattestad reiste seg og tok OL-gullet han manglet. Og hadde det ikke vært for uhellet i Lahti forrige helg, kunne 31-åringen nå stått med fem strake seirer på rappen.

Uansett er Hattestad igjen tilbake som verden beste sprinter. Nå er han også tidenes beste.

– Ola var langt nede noen sesonger. Om ikke alle vi ekspertene hadde troen på at han kunne bli verdens beste sprinter igjen, har i hvert fall han hatt troen på seg selv, sier Hjelmeset.

– Det er veldig viktig og beskriver Ola som person på en god måte. Han gir seg aldri. Det mener jeg er hans aller beste egenskap, fortsetter den tidligere klassiskeksperten.

Hjelmeset beskriver Hattestad som en komplett sprinter.

– Han er startrask, styrer feltet, er taktisk klok og havner sjelden i noe «krøll». I tillegg har Ola en fryktinngytende spurt og et suverent innslag. I Drammen i går var jo han helt nede i spagaten, sier TV 2s langrennsekspert og flirer.

Nå tror han Hattestad kan holde på tittelen som sprintkonge i mange år fremover.

– Han satser sannsynligvis frem til neste OL, og da ser jeg ingen grunn til at han ikke kan være på topp frem til da og ta mange flere verdenscupseirer. Dagens utøvere gir seg jo ikke lenger, humrer Hjelmeset.