FORSVARER: Vibeke Hein Bæra representerer den 35 år gamle britiske mannen som er utlevert til Norge og som mandag må møte i Oslo tingrett tiltalt for forsettlig drap og barnemishandling. Aktor mener han ga instruksjoner via internett fra London.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
FORSVARER: Vibeke Hein Bæra representerer den 35 år gamle britiske mannen som er utlevert til Norge og som mandag må møte i Oslo tingrett tiltalt for forsettlig drap og barnemishandling. Aktor mener han ga instruksjoner via internett fra London. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

TILTALT FOR DRAP PÅ JENTE (1): 

Forsvarere: – Politiet sikret åstedet for sent

Dagen etter at den lille jenta ble lagt inn med alvorlige skader og døde, ville familien til den nå tiltalte moren (28) være til hjelp – ved å stelle i stand hjemme hos henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et familiemedlem skal derfor ha dratt hjem til kvinnens leilighet og vasket og ryddet, etter det TV 2 får opplyst. 

Dette kunne familiemedlemmet gjøre fordi leiligheten ikke hadde blitt plombert av politiet og sikret som et mulig åsted.

Dette ble ikke gjort selv om politiet hadde blitt tilkalt til sykehuset samme natt som den hardt skadede jenta var blitt innlagt.

Hendelsen medførte derfor at politiet ikke fikk gjennomført kriminaltekniske undersøkelser i leiligheten der jenta ble påført skadene, som gjorde at hun døde på Rikshospitalet rundt klokken 21 den 3. oktober 2010.

Tilsto over ett år senere

Etter det TV 2 kjenner til skal vaskingen og ryddingen ha blitt gjort for å støtte kvinnen i en vanskelig tid. 

Ingen skal senere ha vært under mistanke for å forsøke å dekke over noe, ettersom det ikke skal ha vært noen i kretsen rundt kvinnen som mistenkte noe kriminelt på dette tidspunktet, får TV 2 opplyst.

Først i januar 2012, over ett år senere, erkjente den 28 år gamle Oslo-kvinnen overfor politiet hva som hadde skjedd natten datteren døde.

Ble telefonavlyttet

AKTOR: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller er enig i forsvarernes kritikk av politiet for at åstedet ikke ble sikret tidlig nok. Foto: Erlend Aas / Scanpix
AKTOR: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller er enig i forsvarernes kritikk av politiet for at åstedet ikke ble sikret tidlig nok. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Oslo-kvinnen og den britiske kjæresten (35) var imidlertid under etterforskning fra kort tid etter jentas død.

Blant annet hadde de blitt hemmelig telefonavlyttet, som TV 2 har meldt tidligere.

På mandag starter den fem uker lange rettssaken der Oslo-kvinnen og briten står tiltalt for drap og barnemishandling i halvåret fram til hun døde.

Ifølge tiltalen Riksadvokaten tok ut like før juli i fjor, hadde den 28-år gamle kvinnen natten i forveien senket datteren sin ned i en bøtte med vann to ganger slik at hun ble bevisstløs og senere døde.

– Kunne kastet lys over hva som skjedde

Begge de tiltaltes forsvarere synes det er beklagelig at politiet ikke fikk gjort kriminaltekniske undersøkelser i leiligheten, hvor jenta ble utsatt for dødbringende mishandling.

– Jeg synes dette er svært uheldig. Det ville bidratt til å kaste lys over hva som faktisk skjedde denne natten, men politiet var dessverre for sent ute, sier Geir Hovland, 28-åringens forsvarer, til TV 2.

– Det kan bli utfordrende å få et bilde av hva som har skjedd her, ettersom politiet ikke sikret åstedet tidlig nok, sier Vibeke Hein Bæra, som representerer 35-åringen.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller, aktor i saken, forstår kritikken til forsvarerne.

– Jeg er enig med forsvarerne i at politiet burde ha sikret leiligheten med én gang.  Dette har etter min mening likevel ingen bevismessig betydning for saken, sier hun til TV 2.

Utførte rekonstruksjoner

Det er imidlertid utført rekonstruksjoner under etterforskningen. Både med den tiltalte kvinnen og med familiemedlemmet som ryddet og vasket.

Etter det TV 2 forstår, vil vaskingen av leiligheten bli et tema under rettssaken som starter til uken.

– For min klient er det av avgjørende betydning å få belyst hva det har vært mulig for han å ha sett eller ikke sett gjennom en dataskjerm denne natten, da han satt i England, sier Hein Bæra.

– Ga instruksjoner

Selv om handlingene er erkjent av jentas mor, nekter hun straffskyld for forsettlig drap. 

Hennes daværende britiske kjæreste (35) mener han ikke har noe med saken å gjøre i det hele tatt. Han ble utlevert til Norge i fjor vinter og har sittet i varetekt siden.

Ifølge tiltalen satt han i England og fulgte med via videolink natten ettåringen ble utsatt for de dødbringene skadene – samtidig som han «ga instruksjoner» om hvordan ettåringen skulle disiplineres.

– Ikke forsett

Den 28 år gamle kvinnen erkjenner delvis straffskyld for posten i tiltalen som gjelder barnemishandling, men ikke for drap.

– Det viktigste spørsmålet for min klient å få belyst i hovedforhandlingen, er at det ikke forelå noe forsett fra hennes side, sier Hovland.