TOK GULL: Skiskytteren Tore Leren tok gull i junior-VM i skiskyting. Foto: skiskyting.no
TOK GULL: Skiskytteren Tore Leren tok gull i junior-VM i skiskyting. Foto: skiskyting.no

Leren tok gull i junior-VM – skjøt seg inn i eksklusivt selskap

Skiskytteren Tore Leren (20) bommet to ganger på standplass, men gikk likevel inn til gull på normaldistansen i junior-VM onsdag.

I mål var nordmannen ett sekund foran franskmannen Aristide Begue, som var eneste utøver med feilfri skyting i Presque Isle.

Dany Chavoutier sørget for at det ble to franske medaljer med sin tredjeplass. Han var 43,9 sekunder bak den norske vinneren.

Eksklusiv klubb
20 år gamle Tore Leren skjøt seg med gullmedaljen i junior-VM inn i en eksklusiv klubb. 

Det er nemlig ikke hvem som helst som har tatt gull i junior-VM i skiskyting for Norge tidligere. 

– Tor Svendsberget tok junior-gull i 1967 og 1968, og endte opp med ti internasjonale medaljer. Kjell Søbakk tok gull i 1978, og Ole Einar Bjørndalen tok tre gull i junior-VM i 1993, poengterer TV 2 Sportens skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg, før han fortsetter:

– I 1999 tok Syver Berg-Domås også tre gull, så må vi helt frem til 2005 for å finne en norsk gullvinner i skiskyting. Da tok Emil Hegle Svendsen to gull. Og i 2013 tok Johannes Thingnes Bø gull i junior-VM, oppsummerer eksperten i skiskyting.

– Lover bra
Stoltenberg mener derfor at gullet til Leren viser at det gror godt på talentsiden i skiskyting.

– Ser du på de tidligere norske juniorverdensmesterne, så er det utøvere som har vasset i medaljer, bortsett i fra Syver Berg-Domås. Jeg er opptatt av denne eksklusive klubben og dette lover bra for norsk skiskyting. Leren har også en sølv fra sprinten, og resultatene har vært for meg over forventning, poengterer han.

Opprinnelig var det ikke gitt at Leren skulle bli tatt ut til junior-VM.

– Tore Leren er tatt ut etter skjønn. Han har et høyt toppnivå, men kan være litt ustabil. Men at han ble tatt med viste seg jo nå både å være riktig og genialt, poengterer Stoltenberg.

Femsteinevik på femteplass
Martin Femsteinevik måtte tåle ett bomskudd og fulgte opp med 5.-plass på 15-kilometeren onsdag. Jarle Midthjell Gjørven ble nummer 14 og Håkon Svaland nummer 32.

Tidligere i VM tok Leren sølv på sprinten. Han representerer Vingelen.

På kvinnenes normaldistanse ble Kristin Hjelstuen beste norske utøver på 8.-plass. Tyske Luise Kummer vant rennet.

(©NTB/TV 2 Sporten)