Sjekker om Jensens hus er kjøpt med kriminelle penger

Spesialenheten for politisaker endevender økonomien til den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I desember 2011 kjøpte Eirik Jensen et enkelt småbruk i Värmland i Sverige med en eiendom på 28 mål for 690 000 svenske kroner.

UNDERSKRIFT: Denne kjøpekontrakten granskes etter mistanke om at Jensens fritidsbolig er finansiert kriminelt. (Foto: TV 2)
UNDERSKRIFT: Denne kjøpekontrakten granskes etter mistanke om at Jensens fritidsbolig er finansiert kriminelt. (Foto: TV 2)

Like etter at Jensen ble pågrepet forrige tirsdag tok svensk politi seg inn i fritidshuset. Ifølge papirer fra Värmlands tingsrätt beslagla politiet 19 dokumenter. TV 2 får opplyst at i beslaget finnes det opplysninger om huskjøpet.

Spesialenhetene for politisaker vil nå finne ut hvordan denne eiendommen er finansiert.

– Ingenting å skjule

Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon og er koblet til en hasj-liga der hovedmannen påstår han har betalt millioner av kroner til Jensen for politiinformasjon. Jensen nekter for å ha gjort noe straffbart.

HUS SOM HYTTE: Jensen hevdet at han var på utkikk etter et sted hvor han kunne dyrke hobbyen sin; småviltjakt, da han kjøpte dette småbruket i Värmland. (Foto: TV 2)
HUS SOM HYTTE: Jensen hevdet at han var på utkikk etter et sted hvor han kunne dyrke hobbyen sin; småviltjakt, da han kjøpte dette småbruket i Värmland. (Foto: TV 2)

Forsvareren hans sier det er deres interesse at beslagene fra Sverige nå blir overlevert til Spesialenheten for politisaker.

– Vi har gitt aksept til at disse beslagene kan utleveres fra Sverige til Spesialenheten. Dette er i hans interesse. Min klient har ingenting å skjule, sier Jens-Ove Hagen som er politimannens forsvarer.

Analyserer pengeforbruket

Flere uavhengige kilder TV 2 har snakket med sier Eirik Jensen hadde en svært nøktern livsstil og var ikke opptatt av luksus og materielle goder.

Det er all grunn til å tro at etterforskerne nå lager en såkalt forbruksanalyse for å finne ut om Jensen har brukt mer penger enn han har tjent i jobben som politimann.

Advokat Per-Ole Hegdahl i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening har tidligere jobbet i skatteetaten med å utarbeide slike analyser. 

– Hvis det er mismatch mellom inntektene og forbruket så kan dette avdekkes gjennom en privatforbruksberegning. Et merforbruk må forklares, sier Hegdahl til TV 2, som uttaler seg på generelt grunnlag.

– Ikke materialistisk 

Spesialenheten får bistand fra Økokrim i jakten på penger og eiendommer i Norge og utlandet.

Kjell Håvard Ringen solgte fritidseiendommen til Jensen for 690 000 svenske kroner i 2011. Hele salget ble ordnet gjennom en eiendomsmegler. Selgeren har bare gode ting å si om Jensen.

– Han var en veldig utadvendt og hyggelig fyr rett og slett, sier Ringen til TV 2.

Ringen fikk ikke inntrykk at Jensen var en rik mann, opptatt av luksus og penger.

– Nei, det var han overhode ikke. Han fremsto som en helt vanlig mann. Dette med penger var mer i bakgrunnen, sier Ringen.

TV 2 har snakket med eiendomsmegleren i Torsby som solgte huset. Hun sier det ikke var noe mistenkelig ved salget til Eirik Jensen.

Kjell Håvard Ringen la fritidseiendommen ut for slag av helsemessige årsaker.  Etter over et halvt år på markedet dukket Eirik Jensen opp. Han var på utkikk etter et sted hvor han kunne dyrke hobbyen sin; småviltjakt. I desember 2011 ble de enige om salgssummen. 690.000 svenske kroner ble formidlet gjennom en svensk eiendomsmegler. Ringen viser frem kontrakten med underskriften til Eirik Jensen.