Ny kreftbehandling reddet Haralds (67) liv

Men ved hjelp av ny forskning ved NTNU i Trondheim klarte legene å finne en cellegift som angriper kreften på en mer aggressiv og treffsikker måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Forskningen som foregår i Trondheim er banebrytende. Vi håper at dette kan bli framtidens kreftbehandling, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Over 30.000 nordmenn får kreft hvert år. Ifølge Kreftforeningen har to av tre medikamentbehandlinger liten eller ingen effekt på kreften.

Nå mener de tiden er inne for å tilpasse behandlingen mer individuelt for pasienten.

Færre bivirkninger

K.G Jebsen - senter for myelomforskning ved NTNU i Trondheim, med leder Anders Sundan og nestleder Therese Standal i front, startet forskningsprosjektet for to år siden. I et laboratorium ved Gastrosenteret på St. Olavs Hospital blander forskerne kreftceller og normale celler fra pasienter med beinmargs- og blodkreft. Så tester de ut hvilke medikamenter den enkelte pasient responderer best på.

I stedet for å prøve ut forskjellige typer cellegift, uten å vite om de fungerer, vil man nå få svaret før pasienten får cellegiftbehandling. På den måten unngår man at pasienten utsettes for unødvendige bivirkninger.

NESTEN KREFTFRI: Falch takker behandlingen for at han lever. Han tar her en av sine siste kurer med et kinesisk medikament. (Foto: TV 2)
NESTEN KREFTFRI: Falch takker behandlingen for at han lever. Han tar her en av sine siste kurer med et kinesisk medikament. (Foto: TV 2)

– Det vi håper på er å unngå å behandle en pasient med et legemiddel som ikke virker samt at pasienten får bedre livskvalitet og lever lenger, sier forsker Sundan.

Forsonet seg med døden

For syv år siden fikk Harald Falch beinmargskreft. Han hadde fått flere høydosebehandlinger med cellegift, men så sluttet medikamentene å virke.

– Etter den siste cellegiftkuren var jeg kreftfri i halvannet år. Men beinmargskreft blir du aldri kvitt. Du skal leve med den til du dør. Og da jeg ikke responderte på medisinen lenger, forsonet jeg meg med at det var slutt. Nå var det ikke mer igjen å prøve.

Men så ble Falch med i forskningsprosjektet ved NTNU. Det ga ham nytt håp.

GLEDELIG UTVIKLING: Leder av Kreftforeningen Anne Lise Ryel kaller den nye metoden banebrytende. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
GLEDELIG UTVIKLING: Leder av Kreftforeningen Anne Lise Ryel kaller den nye metoden banebrytende. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

– Beinmargen min ble scannet, og på den måten fant de ut at jeg tåler to typer cellegift. I april i fjor ble det søkt om importtillatelse på et kinesisk medikament, og nå behandles jeg med den. Det er grunnen til at jeg sitter her i dag, sier 67-åringen.

Nesten kreftfri - ett år etter

Kreftverdiene stupte nedover, og i dag er Falch nesten kreftfri.

– Hadde jeg ikke fått denne muligheten da kan det hende legene hadde satt meg på en cellegift som raskt hadde tatt livet av meg.

Kreftforeningen mener personlig tilpasset kreftbehandling, som NTNU-forskerne nå er ledende på i landet, er et vendepunkt for norske kreftpasienter.

– Det er revolusjonerende, sier Ryel i Kreftforeningen.

Flere kan overleve

Om lag 370 til 380 personer blir diagnostisert med myelomatose i Norge hvert år. Det blir i snitt en person hver dag. Kreftformen er svært alvorlig, og per i dag finnes det ingen kur som tar knekken på sykdommen. Men så lenge pasienten responderer på cellegiftkurene vil levetiden kunne forlenges med flere år.

NTNU-forskerne mener metoden også kan bidra til at pasienter med andre kreftformer vil overleve sykdommen.

– Det vi gjør kan direkte overføres til andre kreftformer. Man finner samme mutasjon hos pasienter med myelomatose som hos de med bryst- eller prostatakreft, sier forsker Sundan.

Vil teste ny medisin

– Nå tester vi ut kjente medikamenter. På sikt kan vi begynne å teste nye typer medikament på samme måte. Hvis vi kan korte ned behandlingstiden ved å finne rett cellegift med en gang, da vil jeg tro at det vil kunne redde liv, sier forsker Standal.

Over 20 000 bøssebærere vil være i aksjon landet rundt ut neste uke under Kreftforeningens årlige aksjon «Krafttak mot kreft». Generalsekretær Ryel håper folk ser hvor viktig årets tema er, «Personlig tilpasset kreftbehandling». I fjor støttet Kreftforeningen forskning ved NTNU med over 32 millioner kroner.