FORTALTE HISTORIEN: Den unge kvinnen valgte å gå ut med sin historie på TV 2 i fjor høst. Nå er eksen dømt for vold. Foto: TV 2
FORTALTE HISTORIEN: Den unge kvinnen valgte å gå ut med sin historie på TV 2 i fjor høst. Nå er eksen dømt for vold. Foto: TV 2

Gjorde lydopptak av mannens psykiske mishandling - nå er han dømt

Den unge kvinnen i Drammen levde et liv med drapstrusler, psykisk terror og vold. Så tok hun et risikabelt valg. Lydopptakene ble viktige bevis i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinnen som over lang tid ble utsatt for psykisk og fysisk mishandling av sine egne barns far, er tilfreds med å ha blitt trodd. I november ble mannen av Drammen tingrett dømt til ubetinget fengsel i 2 år og 2 måneder, samt til å betale henne 153.000 kroner i erstatning og oppreisning.

Mannen anket den knusende dommen til Borgarting lagmannsrett, som avviste saken 27. februar i år. Den tilalte kan i teorien anke saken til Høyesterett på saksbehandlingsfeil, men det vil være oppsiktsvekkende om saken går til en høyere instans.

For kvinnen betyr det veldig mye å bli trodd, spesielt fordi mishandlingen i hovedsak var psykisk.

– Det betyr alt for meg å bli trodd, fordi jeg vet at det finnes mange der ute som tvilte, sier kvinnen til TV 2.

– Hvorfor velger du å fortelle din historie?

– Jeg vil ha mer fokus på dette med psykisk vold. En person trenger ikke å banke deg før det er et overgrep, sier kvinnen.

Advokat: – Unik innsikt

BISTOD: Advokat Sjak R. Haaheim er kvinnens bistandsadvokat. Han er tilfreds med dommen. Foto: NTB scanpix
BISTOD: Advokat Sjak R. Haaheim er kvinnens bistandsadvokat. Han er tilfreds med dommen. Foto: NTB scanpix

Aktor bad i sin påstand om at den tilalte skulle dømmes til 1 år og 6 måneder fengsel. Kvinnens bistandsadvokat, Sjak R. Haaheim, er tilfreds med at tingretten oppjusterte straffen.

– Lydopptakene min klient gjorde gav retten en unik innsikt i hvordan psykisk vold utføres. Det virker også som om domstolene nå er i ferd med å få tilstrekkelig kunnskap om psykisk vold, sier Haaheim til TV 2.

Da TV 2 formidlet historien om mishandlingen i oktober i fjor, var det en fortvilt kvinne som fortalte om voldsmarerittet hun levde i med sin tidligere partner. Det begynte med psykisk terror.

– Jeg fikk ikke lov til å sove når jeg ville. Han sparket meg ut av sengen for å bevise at jeg ikke fikk lov til å sove der, fortalte kvinnen til TV 2 Nyhetene.

Trodd av retten

Dommen beskriver en rekke grove trusler, fysisk vold og svært grov språkbruk. Mye har skjedd mens barna var til stede.

I dommen heter det at «Tiltalte har holdt fornærmede i det som må kalles et terrorregime og har vist total mangel på empati. Teknikkene som er brukt virker på alle måter planlagt og utspekulert»

I intervjuet med TV 2 i fjor beskrev hun et helvete av psykisk og fysisk vold over en periode på seks år. Til slutt fikk hun nok og ringte politiet. Saken ble etterforsket, men først henlagt – akkurat som de fleste andre familievoldssaker: Hele 70 prosent blir henlagt på bevisets stilling.

Livredd for å bli oppdaget

For å beskytte seg selv og barna bestemte kvinnen seg derfor for å gjøre lydopptak av volden for å skaffe flere bevis.

– Jeg hadde ikke noe annet valg, fortalte kvinnen til TV 2.

Hun var livredd for hva han ville gjøre hvis han oppdaget hva hun var i ferd med å gjøre, men skred til verket likevel. Lydopptakene leverte hun politiet.

– Lydopptakene var viktig for det totale bevisbildet. Min klient var en slags frøken detektiv og sikret selv bevisene som til slutt ble vesentlig for dommen, sier bistandsadvokat Haaheim til TV 2.

Vil hjelpe andre

I dag har kvinnen og barna det bra og får oppfølging både hos barnevernet og psykiater.

– Dette vil alltid henge med oss og vi jobber hele tiden for å komme oss på beina igjen. Vi føler oss mindre og mindre påvirket, sier kvinnen.

Ved å gå ut med sin historie ønsker hun at andre kvinner som lider under psykisk mishandling tar mot til seg og kommer seg ut av situasjonen.

– Jeg håper andre i samme situasjon kan lese dette, kjenne seg igjen og bruke meg som motivasjon. Kan jeg, kan du, sier kvinnen.