Lars Petter Nordhaug under mennenes eliteritt i sykkel VM i Valkenberg.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Lars Petter Nordhaug under mennenes eliteritt i sykkel VM i Valkenberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Bergen bruker Tour des Fjords som VM-trening 

De neste utgavene av Tour des Fjords vil ha som mål å bygge kompetanse og vise frem Bergen for UCI.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjekk hvordan sykkelsesongen blir på TV 2 her

Årets utgave av TV 2-sendte Tour des Fjords vil gå over fem etapper. Det hele starter i Bergen, som er søkerby til å arrangere sykkel-VM i 2017. 

Ifølge rittdirektør Roy Hegreberg er ikke dette tilfeldig. 

– Vi har flere i organisasjonen vår som er involvert i VM-søknaden, og dette er helt klart en sjanse til å få bygget kompetanse i Bergen. 

Hegreberg mener dette er en fin sjanse til å få vist frem Bergen til UCI. Samarbeidet stopper ikke med kun denne ene etappen. 

– Dette er et langsiktig samarbeid med Bergen. Neste år har vi planer om å kjøre tempoetappen som eventuelt skal kjøres i VM. I 2016 har vi planer om å kjøre lagtempoetappen, og i 2017 vil vi kjøre fellesstartetappen. 

1. juni er fristen for de andre søkerbyene for å få all informasjon inn til UCI. Avgjørelsen på hvem som får mesterskapet i 2017, vil avgjøres under VM i Spania i september. 

Nå vil VM-komiteen invitere delegater fra UCI for å overvære de første etappene. 

Alexander Kristoff blir en av profilene i Tour des Fjords. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Alexander Kristoff blir en av profilene i Tour des Fjords. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Flere lag i kikkerten

Så langt er det største laget som blir å se i årets ritt det russiske WorldTour laget Katjusja med norske Alexander Kristoff i spissen. På spørsmål om vi kan forvente noen flere storlag svarer Hegreberg bestemt:

–Ja, det kan vi. Jeg er i dialog med to av de virkelig store, og har selv snakket med sjefene i disse lagene, så jeg har en god følelse. Vi håper å få det på plass i løpet av denne eller neste uke. 

Etappene 

Åpningsetappen vil ha store likheter med det kjente turrittet Bergen-Voss, som for øvrig kun er tre dager senere. Etappen vil avsluttes i Ulvik etter tre stigninger og 163 kilometer. 

Den påfølgende etappen vil starte i Eidfjord og vil være den lengste i rittet, med sine 202 kilometer. På veien mot Haugesund hvor etappen ender, vil det være meget kupert og spesielt den andre halvdelen etter at rytterne passerer Odda. Og er værgudene på arrangørenes side, vil de to første etappene virkelig vise Norge fra sin beste side. 

De siste tre etappene vil ha store likhetstrekk med fjorårets utgave, men noen små forandringer er gjort. På tredje etappen er det lagt inn noen ekstra sløyfer på begynnelsen og slutten av etappen slik at arrangørene fikk den ønskede lengden på 152 kilometer. 

De to siste etappene, som starter i 2020park og Risavika, har begge målgang i Stavanger sentrum og er på henholdsvis 181 og 175 kilometer. 

Tour des Fjords starter 28. mai og avsluttes i Stavanger 1. juni.