– Russlands prøveskyting er et signal til USA 

Tirsdag kveld har Russland foretatt en prøveoppskytning. Samtidig har USA en hangarskipflåte i Middelhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland har tirsdag kveld foretatt en prøveoppskytning av en interkontinental, ballistisk rakett, melder nyhetsbyrået RIA.

LIVESENTER: Følg utviklingen i Ukraina

PÅ KRIM: TV 2-fotograf Aage Aune (til venstre) og TV 2-reporter Øystein Bogen.
PÅ KRIM: TV 2-fotograf Aage Aune (til venstre) og TV 2-reporter Øystein Bogen.

Prøveskytingen skjer i en situasjon preget av betydelig krise etter den russiske militære intervensjonen i Ukraina.

Ifølge departementet har det vært en vellykket prøveoppskytning av såkalt ICBM (Intercontinental Ballistic Missile). ICBM er en type missil med begrenset styresystem.

Når et ballistisk missil har forbrent drivstoffet sitt, følger den en gitt kurve, til forskjell fra fra et kryssermissil som kan styres - til målet den er låst mot. 

– En advarsel

TV 2s reporter på Krim-halvøya, Øystein Bogen, mener Russlands prøveoppskytning er et signal til USA, og resten av verden, om at Russland fortsatt er en stormakt. 

– Dette er nok et signal, og en advarsel, som muligens kan settes i sammenheng med at USA nå har en hangarskipgruppe, med opp i mot 20 skip, på vei til det østlige Middelhavet. Flåtestyrken kan komme helt inn i Svartehavet om konflikten på Krim ikke roer seg, sier Bogen. 

Amerikanske hangarskip i Middelhavet

Ifølge Turner Radio Network passerte flåtehangarskipet «George H.W. Bush», og 17 av støtteskipene, gjennom Egeerhavet mandag. I tillegg skal de ha med tre ubåter. 

«George H. W. Bush» er det det nyeste flåtehangarskipet i i den amerikanske marinen, og ble operativt i 2009. Skipet har flere titalls kampfly og helikoptre om bord.

– Det som begynte som en regional konflikt på Krim-halvøya er i ferd med å utvikle seg til noe mye større, og farligere, sier Bogen.

– USA var varslet

En amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået Reuters at USA ble varslet om prøveoppskytningen i forkant, og at oppskytningen var planlagt før Ukraina-krisen.

– Det kan være en påminnelse overfor USA om at forholdet mellom de to landene dreier seg om langt alvorligere ting enn det konflikten i Ukraina dreier seg om, sier seniorforsker John Kristen Skogan ved NUPI til NTB.

USAs utenriksminister John Kerry besøkte tirsdag Ukrainas hovedstad Kiev.

– Jeg mener det er klart at Russland har arbeidet hardt for å skape et påskudd for å kunne invadere videre, sa Kerry på en pressekonferanse.

Raketten, av typen RS-12M Topol, ble skutt opp av Russlands strategiske rakettstyrke fra det sørlige Astrakhan-området nær Det kaspiske hav tirsdag. Raketten traff målet, som var et øvelsesområde i Kasakhstan, sier forsvarsdepartementets talsmann Igor Jegorov til RIA.

Samtaler på ministernivå

Tidligere tirsdag ble det meldt at ukrainske og russiske ministre har innledet samtaler.

– Konsultasjoner har begynt på ministernivå, sa Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk.

– Dette har bare være tentativ kontakt, som ikke handler om politikk, sier Bogen. 

 

(TV 2/NTB)