Anders Aukland føler seg sviktet av Skiforbundet 

- Hadde backet meg hvis jeg ikke var en del av et privatlag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): - Jeg syns det er veldig vanskelig å stå å forklare hvorfor en blodverdi er så og så høy. Jeg føler at jeg står ganske alene. Jeg var en del av Norges Skiforbund i 17 år, og var også under Olympiatoppen, og der finnes det fagpersoner som er utrolig dyktige og de har ingenting å skjule. Derfor syns jeg det er rart at Skiforbundet har valgt en strategi med å ikke ikke svare, sier Aukland til TV 2. 

Team Xtra Personell-løperen hevder han aldri har fått noen spørsmål rundt blodverdiene tidligere, og mener han ikke har noe å skjule. 

  - At jeg og mitt navn blir dratt inn i en mistenkeliggjøring rundt doping er for meg helt uvirkelig, og føles veldig rart. Mine blodverdier er sånn som de har vært, og det er full åpenhet rundt det. Det har det alltid vært, sier han. 

- Tror du Skiforbundet hadde opptrådt annerledes dersom du ikke var en del av et privatlag?

- Ja, da tror jeg de hadde backet meg. 

- Vil bare forsterke spekulasjonene

TV 2 snakket med kommunikasjonssjef Espen Graff under OL i Sostji om hvorfor de ikke vil forsvare Aukland. 

- Vi kommer verken bekrefte eller avkrefte enkeltnavn som SVT jobber med. Det syns vi bare vil være med på å forsterke spekulasjonene. Så får det være opp til hver enkelt løper om de vil kommentere noe. Den informasjonen vi har gitt til de navngitte løperne er at de har vår fulle støtte, og at vi selvfølgelig avviser enhver form for spekulasjon, sa Graff. 

Aukland føler på sin side støtten har vært fraværende. 

- Jeg var en del av det laget, og at jeg må stå alene og forklare hvorfor jeg og noen andre løpere hadde høye blodverdier det føles rart at ikke Skiforbundet kan gjøre det bedre, mener han. 

Ble rådet til å ikke si noe 

Etter det TV 2 kjenner til skal Aukland blant flere blitt rådet til å ikke uttale seg i saken før dokumentaren ble sendt, men 41-åringen valgte å svare på spørsmål da kan ble konfrontert av SVT etter målgang i Marcialonga. 

- Jeg kan si hva jeg vil, men rådet fra forbundet har vært å bare henvise til FIS. Men det er ingenting å skjule, og kunnskapen som sitter i Skiforbundet og Olympiatoppen kan gi veldig gode svar som kan slå fullstendig tilbake de påstandene som kommer i den dokumentaren, mener Aukland. 

Graff hevder det kun er FIS som sitter på svarene. 

- De fleste spørsmålene som har kommet fra SVT har dreid seg om blodverdier. De prøvene er det FIS som har gjennomført, det er FIS som sitter på dem og det er FIS som har kunnskap om dem. Derfor har vi henvist til FIS, forklarer han. 

- Strutsetaktikk

- Hva tror du er grunnen til at Skiforbundet har valgt denne strategien?

- Det syns jeg er veldig rart. Jeg kan ikke forstå det. Det er en strutsetaktikk med å stikke hodet i sanden, men det er for meg veldig underlig. De opplevde vel den forrige dokumentaren som vanskelig og ubehagelig, så de har vel valgt en strategi med å ikke svare verken SVT eller andre, og det føles som man står litt aleine rundt det nå, sier 41-åringen. 

Graff understreker likevel at de ikke vil nøle med å ta affære dersom det nå reises seriøse spørsmålstegn rundt norske langrennsløpere i dokumentaren. 

- Vi mener at ved å bidra hadde det bare ført til økte spekulasjoner, og det syns vi ikke er riktig i en så alvorlig sak. Men skulle det dukke opp form for informasjon knyttet til norsk langrenn i den svenske dokumentaren skal vi selvfølgelig se på det, men vi velger altså å se dokumentaren og ikke forholde oss til spekulasjoner, fastslår han. 

Dokumentaren "Blodracet 2" blir sendt på SVT i programmet "Uppdrag Granskning" onsdag.