I FOKUS: Anders Aukland føler seg uthengt i STVs nye omstridte dopingdokumentar som sendes onsdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
I FOKUS: Anders Aukland føler seg uthengt i STVs nye omstridte dopingdokumentar som sendes onsdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .

– Synd at et så bunnsolid miljø blir mistenkeliggjort

Gullvinneren fra OL i 2002 mistenkt for høye blodverdier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i det svenske TV-programmet «Uppdrag Granskning» at Anders Aukland blir mistenkt etter høye blodverdier før OL i Salt Lake City i 2002, melder Dagbladet.

Til Dagbladet sier nordmannen at han føler seg uthengt med det han mener er «drøye påstander»

– Det er klart jeg føler meg uthengt, men jeg kan for lite om blodverdier og sånn til å kommentere spesifike ting. Det er trist å bli uthengt på denne måten, for jeg har ingenting å skjule, sier Aukland til Dagbladet.

– Fikk en mikrofon opp i ansiktet
Overfor TV 2 Sporten innrømmer Aukland at han er spent på vinklingen SVT presenterer i det omstridte programmet.

– Jeg har ikke sett intervjuet og aner ikke hva som blir sendt. Men jeg så den forrige dokumentaren som ble sendt og da ble det hengende en mistanke over norske skiløpere med høye blodverdier. Jeg har vært på landslaget i 17 år og vært på høydetreninger i forbindelse med mesterskap, også før Salt Lake City-OL. Men jeg mener at Olympiatoppen, helsepersonellet og ansvarlige bak høydeprosjektet er best i stand til å forklare dette medisinsk, sier Anders Aukland til TV 2.

Han er skeptisk til fremgangsmåten journalistene i «Uppdrag Granskning» benyttet seg av.

FØLER SEG UTHENGT: Anders Aukland føler seg uthengt i SVT sin nye dopingdokumentar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FØLER SEG UTHENGT: Anders Aukland føler seg uthengt i SVT sin nye dopingdokumentar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

– Jeg fikk bare en mikrofon opp i ansiktet etter Marcialonga-løpet og fikk spørsmål om høye blodverdier før Salt Lake City og da skjønte jeg hvor det bar hen. Jeg har hatt de blodverdiene jeg har hatt og aldri fått spørsmål om det fra FIS, antidopingorganisasjonene eller skiforbundet. Jeg fikk en mail fra «Uppdrag Granskning» før intervjuet der de spurte om høye blodverdier, men da henviste jeg dem bare til det medisinske apparatet for å svare på dette. Det er vanskelig for meg å kommentere, forteller Aukland.

– Trist
Skiløperen synes det er trist at SVT forsøker å kaste mistanke på både norske og svenske skiløpere.

– Slik jeg har forstått innholdet i det nye programmet så handler SVT sin dokumentar sikkert om høye blodverdier. Og jeg synes det er trist at de forsøker å kaste mistanke på et så bunnsolid miljø som det norske og slik jeg kjenner det svenske. Selv har jeg ingenting å skjule og synes det er rart at jeg må stå å svare for dette, når medisinsk fagpersonell er i bedre stand til å forklare dette, sukker Aukland.