TALTE FOR FØRSTE GANG: Tirsdag formiddag uttalte president Vladimir Putin for første gang seg om situasjonen på Krim-halvøya. (AP Photo/Russian Television via APTN)
TALTE FOR FØRSTE GANG: Tirsdag formiddag uttalte president Vladimir Putin for første gang seg om situasjonen på Krim-halvøya. (AP Photo/Russian Television via APTN)

Vladimir Putin: – Reaksjoner mot Russland vil slå tilbake på vesten  

Russlands president nekter for at russiske militærstyrker har tatt seg inn på Krim-halvøya

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag formiddag tok president i Russland Vladimir Putin til ordet i situasjonen som utspiller seg på Krim-halvøya. 

Pressekonferansen fant sted i presidentpalasset i Moskva. 

Putin nekter for at russiske styrker har deltatt i operasjoner på Krim. 

– Nei, de deltok ikke. Det er mange uniformer som likner, sa Putin. 

– All militær maktbruk er lov

Presidenten sier han ikke er bekymret for en ny krig, og hvis det skjer så vil det være for å beskytte det ukrainske folket.

Han mener hendelsene og opprøret i Kiev var et grunnlovsstridig kupp. 

Tirsdag ble en militærøvelse vest i Russland avsluttet. Øvelsen foregikk på grensen til Ukraina, og omfattet 150.000 soldater, hundrevis av tanks og flystyrke. 

Samtidig skal russiske styrker ha blitt transportert til området rundt den militære flyplassen i Belbek. Her skal russiske styrker ha avfyrt skudd mot ubevæpnede ukrainske militærpersonell

Vladimir Putin mener all militær maktbruk i Ukraina er innenfor internasjonal lov. 

– Det er ikke nødvendig å sende inn russiske styrker i Ukraina nå, men muligheten er der fortsatt. Russland forbeholder seg retten til å bruke alle tilgjengelige tiltak for å forsvare russere i Ukraina, sier Putin. 

Han mener at trusselen om bruk av makt på Krim-halvøya er overdrevet. 

– Russland er på et humanitært oppdrag, og vi vil ikke okkupere noen, sier Putin. 

LIVESENTER: Følg utviklingen på Krim-halvøya

Advarer mot vestlige sanksjoner

Natt til tirsdag ble det kjent at USA fryser alt militært samarbeid med Russland. Det vil si alle fellesøvelser, samtaler, flåtebesøk og konferanser. President Barack Obama sier Russlands bevegelser på Krim-halvøya bryter folkeretten. 

– Den sterke fordømmelsen de har fått fra land over hele verden, viser at Russland er på feil side av historien i denne saken, sier Obama.

Vladimir Putin understreker på pressekonferansen tirsdag formiddag at alle land som vurderer sanksjoner mot Russland bør tenke på konsekvensene. 

– Sanksjonene vil bli gjengjeldt, sier Putin. 

Janukovitsj ferdig i politikken 

Ifølge Russland har Ukrainas avsatte president Victor Janukovitsj bedt om militærhjelp fra Russland.

Mandag hadde FNs sikkerhetsråd hastemøte om den spente situasjonen i Ukraina, og FN-ambassadør Vitalij Tsjuikin uttalte at Janukovitsj har bedt Russland gjenopprette lov og orden i Ukraina. 

Putin sier Janukovitsj ikke har beordret skytingen mot demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev. Han sier han anser Janukovitsj som Ukrainas leder, men at han selv tror den avsatte presidenten ikke har noen politisk fremtid. 

Putin sier Russland ga Janukotisj tilholdssted for å redde livet hans