FORTSETTER: Knut Nystad får ansvaret for Norges ski i Falun-VM. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORTSETTER: Knut Nystad får ansvaret for Norges ski i Falun-VM. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det hadde vært lurt å skifte smøresjef nå

Johan Kaggestad er kritisk til at Skiforbundet forlenget med støtteapparatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske smøreteamet fikk til dels kraftig kritikk under OL i Sotsji. Smøresjef Knut Nystad fortalte om stygge eposter og meldinger etter smørebommene på herrestafetten og damestafetten. 

Også Nystads familie fikk merke hvor sterkt smørebommen engasjerte befolkningen. 

Vil ha nye koster på toppen
Til tross for at OL ble en nedtur for Nystad får han, i likhet med resten av landslagets støtteapparat, fortsette i jobben sin kommende sesong. Smøresjefen kontrakt går ut etter inneværende sesong, men nå blir det adskillig flere timer i smøretraileren for nordlendingen.

– Knut Nystad har sagt muntlig ja til å bli med i minst én sesong til. Det samme har kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen og herrelandslagstrener Trond Nystad, som også hadde utgående kontrakter, sier langrennssjef Åge Skinstad til NRK.

Johan Kaggestad er uenig i kontraktsforlengelsene.

– Jeg synes det hadde vært spennende med nye koster på toppen, sier han.

Kaggestad er klar på at resultatene i OL var langt under pari.

– De nådde ikke resultatmålsettingen sin på herresiden. Da er det noe de ikke fikk på plass. Det kan være løpernes form, det kan være utstyr og det kan være en kombinasjon. Vi har klare indikasjoner på at det var noe galt med skiene. Smøresjefen har levert gode ski i de årene han har jobbet for Skiforbundet. Han har et godt team under seg med mange dyktige fagfolk, men jeg tror det hadde vært lurt å skifte smøresjef nå. Toppidrett er ikke noe man skal pensjoneres i. Hvis han ikke har veldig klare tiltaksplaner på hvordan han skal unngå lignende bommer i fremtiden, ville jeg vurdert å skifte, sier Kaggestad.

– Klar nedgang i resultater
Han stiller seg undrende til hvorfor landslagstrener Trond Nystad fikk fornyet tillit.

– Trond Nystad kom inn etter Morten Aa Djupvik. Det var ikke like bra resultater i Val di Fiemme som i Oslo-VM. Det har vært en klar nedgang i resultater. Det hadde vært spennende å se om det er andre som kunne hevet nivået ytterligere, spesielt med tanke på å spisse form inn mot mesterskap, sier Kaggestad.

Den eneste som får en ny rolle er tidligere sprinttrener Ulf Morten Aune.

– Ulf Morten skal jobbe mer administrativt, og kommer til å jobbe tett sammen med landslagssjef Vidar Løfshus. Vi er ikke hundre prosent enige om alle detaljer ennå, men vi er veldig glade for at Ulf Morten blir værende i organisasjonen med all sin kunnskap og erfaring, sier Skinstad.

Selv er langrennssjefen enig med Norges Skiforbund om en ny fireårskontrakt som han revurderes etter hver sesong.