Fryktet MC-gjeng sendt til Krim - Putin er nær venn med lederen

MC-klubben «The Night Wolves» trakasserer og skaper frykt på Krim-halvøya. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MC-klubben «The Night Wolves» er Russlands største MC-klubb, med over 5.000 medlemmer. 

Den svært patriotiske klubben lever etter slagordet: «Hvor enn The Night Wolves er, så skal de anses for å være i Russland». 

Trakasserer rundt militærbaser

Lørdag dro gruppen fra et område nordøst i Ukraina, gjennom russisktalende områder, og endte opp på Krim-halvøya. 

TV 2s reporter i Ukraina Øystein Bogen forteller at Putin tidligere var medlem av MC-klubben, og at de er sendt til Krim-halvøya for å trakassere de militære basene. 

Medlemmene kjører rundt i grupper og sprer frykt. Ifølge den britiske avisen The Telegraph skal MC-gruppen dele ut utstyr til russisk militære. 

– Vi ønsker ikke at det som skjedde i Kiev skal skje her også. Nazister og banditter har tatt makten der. Hvis vi må krige, så vil vi krige med det vi kommer over, sier et medlem av MC-gruppen. 

Gruppen skal være klar for å beskytte Krim-halvøya fra både ukrainske militære og mulig angrep fra Vesten. «The Night Wolves» nekter å si nøyaktig hvor mange medlemmer de har, men skal ha grener i både Bulgaria, Bosnia, Serbia og Ukraina. 

Putin og «kirurgen»

Mandag ble det opplyst at Svartehavsflåten i Sevastopol hadde gitt Ukraina et ultimatum: Om ikke styrkene på Krim-halvøya overga seg innen klokken 04.00 norsk tid, ville de bli angrepet.

Det var ingen tegn til noe russisk angrep mot ukrainske styrker på Krim da fristen for å overgi seg var utløpt tirsdag morgen.

De siste dagene har Russland hatt en militærøvelse vest i landet, på grensen til Ukraina, og disse styrkene ble trukket tilbake tirsdag morgen. Det er ingenting som tyder på at styrkene på Krim-halvøya trekkes tilbake. 

Følg den dramatiske situasjonen på Krim-halvøya i livesenteret. 

«The Night Wolves» ble dannet i daværende Sovjetunionen på 80-tallet. De var en gruppe som helt fra begynnelsen har vært motstander av myndighetene. Selv i dag nekter de å følge alle lover, i tillegg til politiske og religiøse bevegelser. 

BYGGER IMAGE: Vladimir Putin har flere ganger invitert med pressen på ulike
BYGGER IMAGE: Vladimir Putin har flere ganger invitert med pressen på ulike "stunts", for å vise sin manndighet. Kjennskapet til MC-klubben startet på den måten. (AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, POOL, file)

Flere har stilt spørsmål ved Putins kjennskap med gruppen, og spesielt hans vennskap med lederen Alexander Zaldostanov, som går under kallenavnet «kirurgen». 

Putin kom én gang fire timer forsinket til et møte med den nå avsatte presidenten i Ukraina Victor Janukovitsj. Det var fordi Putin hadde kjørt motorsykkel med «kirurgen» på nettopp Krim-halvøya. 

Konflikt med Pussy Riot

I fjor delte Putin ut en æresmedalje til Alexander Zaldostanov. Begrunnelsen var Zaldostanovs aktive bidrag for å oppdrag unge russere patriotisk. 

«The Night Wolves» har blitt et tegn på russisk makt, og deres opptredener og kjøring i Øst-Europa har blitt et tydelig signal fra Russland. 

I februar 2012 opptrådte det russiske punkerbandet Pussy Riot i en katedral i Moskva. De tre kvinnene ble funnet skyldig i å ha forstyrret offentlig ro og orden, motivert av religiøst hat. Helt siden den første demonstrasjonen har de blitt verdenskjent for sin motstand av Putin. 

«The Night Wolves» ga raskt tilbud til Putin om å vokte andre katedraler, for å forhindre lignende opptredener. 

Det var tilbake i 2009 at Putin møtte MC-gruppen for første gang. Det var i forbindelse med at Putin kjørte en macho-kampanje for seg selv. Flere ganger med pressen invitert med på både rideturer, svømmeøkter og tigerbesøk.