VIL HA MER: Ole Einar Bjørndalens motivasjon er fortsatt på topp. Han har bestemt seg for å satse videre. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL HA MER: Ole Einar Bjørndalens motivasjon er fortsatt på topp. Han har bestemt seg for å satse videre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bjørndalen fortsetter til VM i Holmenkollen

Ole Einar Bjørndalen har valgt å fortsette sin satsing etter en uke i tenkeboksen. Nå satser han mot VM i Holmenkollen i 2016. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Einar Bjørndalen ble tidenes vinterolympier da han tok gull i Sotsji. Han avsluttet med 4. plass på stafetten. Det skulle etter planen være Bjørndalens siste mesterskapsløp, men nå har 40-åringen bestemt seg for å satse videre.

– Timingen ville vært perfekt ved å gi seg nå etter en god sesong og mitt nest beste OL, men iveren og lysten til å fortsette er så stor at jeg synes det er bedre å sette punktum for en lang karriere i Holmenkollen, sier Ole Einar Bjørndalen til VG

– En hyggelig nyhet
Etter et imponerende OL som tilslutt resulterte i to gull og en fjerdeplass, er altså Bjørndalen fortsatt sulten på mer suksess. Dette overrasker ikke landslagstrener Roger Grubben. 

– Ole Einar elsker dette livet. Når han kjenner at motivasjonen er som før da tenker jeg at det egentlig er en enkel avgjørelse.

TV 2s skiskytingsekspert Ole Kristian Stoltenberg synes det var en god nyhet å våkne opp til.

– Dette er første og fremst en hyggelig nyhet. Var jeg overrasket? På en skala fra én til ti var jeg null. Personlig har jeg tenkt at han må fortsette. Jeg ser ingen grunn til at han skal legge opp, med mindre han skal bruke bobilen til ferie i stedet for trening, sier Stoltenberg.

– Hva med dem som mener han burde gitt seg på topp?

– Jeg skjønner hva du tenker. Det er ikke sikkert at han vil prestere like bra i Holmenkollen om to år som han gjorde nå i Sotsji, men han kommer til å være nær toppen. I tillegg har han gode muligheter på stafetten. Dette blir ikke kongens store fall. Hvis det er noe som kan felle ham, er det skader og sykdom. Bjørndalen må være smart. Han bør plukke ut noen renn han satser på, for jeg tror ikke han kan vinne verdenscupen sammenlagt igjen. Han må legge opp et fornuftig løp og prikke inn godformen når han ønsker, sier Stoltenberg.

Rafael Poiree er heller ikke spesielt overrasket.

– Jeg visste det. Jeg var overrasket da han sa han skulle slutte. Nå er han tilbake på et bra nivå, men han har mer å vise. Han kan bli mer stabil. Jeg mener Bjørndalen har mer å gå på. Hvis vi ser sesongen over ett, har han ikke vært stabil, sier franskmannen.

Han tror Bjørndalen har gode forutsetninger for å hevde seg i verdenstoppen de neste årene.

 

– Han er motivert. Han har ikke barn og familie å ta hensyn til. Han kan være egoist og tenke på seg selv. Det er lett å tenke at sesongen hans har vært god, men han er nok ikke fornøyd selv, sier Poiree.

 

Eksperten er ikke like sikker som Stoltenberg på at Holmenkollen-VM kan bli en ny medaljefest for Bjørndalen.

 

– Alt må klaffe, for to år er ganske lang tid når man er 40 år. Han kommer til å bruke lengre tid på å restituere seg. VM er i lavlandet. Jeg er ikke like sikker på at han kan gå fort i lavlandet, sier Poiree.

Tror han kan bli enda bedre
De siste sesongene har vært preget av ryggskader og virusproblemer for tidenes vinterolympier, men denne sesongen har vist at hvis han får trent uten avbrekk, er han fortsatt å regne med i toppen. Og når langrennsformen og tidene på standplass er tilbake på samme nivå som i glansdagene, er det en sulten Bjørndalen som nå satser to år til, for å gjenskape og bli bedre enn han noen gang har vært. 

På sin Facebook-side skriver Bjørndalen følgende:

"OL i Sotsji er over, og jeg har kommet tilbake til Østerrike, hvor jeg den siste uken har trent, slappet av og tenkt på fremtiden. Jeg nådde mine høye mål i Sotsji, og er ekstremt fornøyd med det. Det var både rått og uvirkelig å oppleve å komme så sterkt tilbake etter flere år med motgang.

Før denne sesongen bestemte jeg meg for at dette skulle være min siste i internasjonal skiskyting, blant annet fordi det føltes riktig å gi seg i en alder av 40 år, og fordi det har vært krevende for meg å nå toppnivået i verdenscupen.

De siste tre årene har jeg ikke vært dyktig nok fysisk og mentalt til å holde det nødvendige nivået. Skal du være i verdenstoppen må alt fungere optimalt, og jeg har hatt skader, sykdom og private utfordringer som har vært krevende. Disse utfordringene har bidratt til at det har vært vanskelig å prestere på det nivået jeg har ønsket. Jeg har rett og slett ikke vært god nok. Men årets sesong har blitt noe helt annet, og bedre enn jeg kunne drømme om. Det er jeg takknemlig for.

Da jeg før jul begynte å se at det kunne gå rett vei, var det viktig for meg å holde meg til planen om at dette skulle være min avslutningssesong, for at jeg ikke skulle begynne å drifte i fokuset mitt i forberedelsene til OL, og underveis i Sotsji. Derfor har både hodet mitt, og all kommunikasjon, vært rettet mot at jeg skulle gi meg i april i år.

Etter å ha kommet hjem fra Sotsji med gledelige resultater, og fått OL-erfaringene litt i perspektiv, satte jeg meg ned sammen med teamet mitt, og diskuterte ”hva nå?”. Skulle jeg holde meg til den opprinnelige planen, og legge opp, eller viste OL-prestasjonene at jeg også i fremtiden kan hevde meg i toppen? Den indre drivkraften min er jo fremdeles sterk, og det jeg har erfart det siste året, er læring som jeg ikke har vært i nærheten av i hele karrieren min.

På grunn av min iver etter å utvikle meg videre og strekke meg mot nye mål, har jeg, gjennom mange samtaler med teamet mitt, bestemt meg for at jeg vil fortsette karrieren, og gå for VM i Holmenkollen i 2016! Jeg har oppriktig tro på at jeg kan prestere på høyt nivå i to år til, og mener at VM på hjemmebane vil bli et bedre og riktigere punktum for meg enn å legge opp nå.

Allerede nå ser jeg fram til å starte opptreninga for en ny sesong, men først gleder jeg meg til årets tre siste verdenscuprunder, med avslutning i Holmenkollen.

Det kjennes behagelig og riktig å ha tatt denne beslutningen. Jeg gleder meg skikkelig til de to neste årene, for jeg elsker jo det jeg holder på med!

Skiskytterhilsen fra Ole Einar"