Eirik Jensen har blitt etterforsket siden høsten 2013

Riksadvokat Tor Aksel Busch ble varslet om politimannen Eirik Jensen allerede i fjor høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 vet at den øverste sjefen for landets påtalemyndighet i september/oktober i fjor i all hemmelighet fikk en henvendelse fra Asker og Bærum politidistrikt.

Etterforskere hadde kort tid i forveien avdekket ekstremt mye kontakt mellom politimannen Eirik Jensen fra Oslo og Bærumsmannen Gjermund Cappelen. Sistnevnte har politiet i Bærum i mange år mistenkt for å være sentral i et stort narkotika-nettverk. 

Riksadvokaten vil ikke svare på spørsmål fra TV 2 om når han først fikk vite om mistanken mot politimannen.

Frykter lekkasjer

Iløpet av en kort tidsperiode i fjor høst var det registrert flere hundre tekstmeldinger og mange telefonsamtaler mellom Jensen og Cappelen, får TV 2 opplyst. Etter samråd med Riksadvokaten ble Spesialenheten for politisaker raskt koblet inn for å etterforske Eirik Jensen. Han jobbet da som rådgiver for politimesteren i Oslo.

Svært få i Politi-Norge fikk vite hva som skjedde i kulissene. Etterforskerne fryktet lekkasjer og at Jensen og Bærums-mannen kunne bli varslet om at de var under etterforskning. Derfor ble det også besluttet å holde Oslo politidistrikt utenfor saken inntil videre.  

Politiet startet avlytting av telefonen til Gjermund Cappelen, samtidig som spanere fulgte med på hans bevegelser. Etter å ha vurdert materialet de fikk fra Asker og Bærum satte Spesialenheten for politisaker i gang sin egen etterforskning. Blant annet begynte de etter hvert å overvåke telefonen til politirådgiveren Eirik Jensen. Det skal være sikret opptak fra flere telefonsamtaler mellom de to, ifølge TV 2s kilder.

– Hemmelig krisemøte

Forut for 16. desember i fjor klarte politiets etterforskere å avsløre tre lagerbygninger i det sentrale Østlands-området som de knyttet til den angivelige narkotikaligaen i Bærum. I en nøye planlagt aksjon brøt politiet seg inn i de tre lagrene og beslagla rundt 500 kilo hasj, får TV 2 opplyst. 

Disse «innbruddene» førte til at Cappelen og Jensen, ifølge Cappelen selv, møttes til et hemmelig krisemøte i Oslo den 16. desember i fjor. Møtet skal etter det TV 2 erfarer ha funnet sted i Cappelens bil. Det de to mennene ikke visste var at Bærum-mannens bil på dette tidspunktet skal ha vært GPS-overvåket av politiet. På avstand fulgte spanere fra politiet med på møtet, som ble dokumentert med en rekke bilder, får TV 2 bekreftet.

Tre dager senere ble Cappelen pågrepet. Men det skulle gå ytterligere seks uker før politimannen Eirik Jensen ble pågrepet. Spesialenheten for politisaker fortsetter i denne perioden å følge nøye med på Jensens bevegelser og telefonsamtaler. TV 2 vet at Riksadvokaten ble holdt løpende orientert om etterforskningen.

Riksadvokaten skal på et tidspunkt ha vært med på å vurdere bevissituasjonen i saken, før Spesialenheten for politisaker gikk til pågripelse av Eirik Jensen, får TV 2 opplyst. Spesialenheten er direkte underlagt Riksadvokaten.

Orientert to uker før pågripelsen

Politimesteren i Oslo sier han lenge var uvitende om at en av hans nærmeste rådgivere var under etterforskning. Kun to uker før pågripelsen, i februar i år, skal politidirektør Odd Reidar Humlegård og politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold ha blitt orientert om korrupsjonsmistankene mot Eirik Jensen, fikk TV 2 opplyst fredag. 

Politiet i Asker og Bærum har beslaglagt mer enn seks millioner i kontanter i forbindelse med etterforskningen av narkotikaligaen. 

Eirik Jensen avviser enhver befatning med kriminelle handlinger og narkotikainnførsel, samt utlevering av taushetsbelagte opplysninger mot vederlag.

Spesialenheten for politisaker har ikke besvart TV 2s henvendelser mandag.