Idrettspresidenten: – Kan bli aktuelt å holde utøvere hjemme

Børre Rognlien er engstelig før Paralympics starter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): – Ja, jeg er bekymret, slår idrettspresident Børre Rognlien fast overfor TV 2 etter mandagens idrettstyremøte. 

Utøvere kan bli holdt hjemme

Paralympics skal etter planen åpne fredag, og vare til 16. mars. Men etter Russlands invasjon av Krim-halvøya i Ukraina er trusselbildet for utøverne endret, og Rognlien innrømmer at sikkerhetstrusselen for norske utøvere vurderes daglig. Det kan derfor bli aktuelt å trekke folk hjem. 

- Krim-halvøya ligger til Svartehavet. Sotsji ligger til Svartehavet. De meldingene vi så langt har fått fra PST (Politiets Sikkerhetstjeneste) og UD (Utlendingsdirektoratet) er at sikkerhetssituasjonen i Sostji er som under OL, men det er klart at hvis dette eskalerer er jeg bekymret. Vi må følge situasjonen fra dag til dag, sier idrettspresidenten. 

- Tror du det kan før til at norske utøvere må holdes hjemme fra Paralympics?

- Det håper jeg ikke, men jeg ser ikke bort ifra at det kan bli situasjonen. Vi må jo også vurdere hva andre land gjør. Hvis mange andre land vurderer det slik at de ikke vil delta, så kan det jo også ha en politisk side. Det må vi også holde løpende kontakt med regjering og utenriksdepartementet om, understreker Rognlien. 

Frykter boikott

Curling-troppen er noen av utøverne som fortsatt er hjemme i Norge, og Generalsekretær i Norges Curlingforbund Pål Trulsen, sier at de ikke har fått noen indikasjon på at det ikke blir Russland-tur. 

- De har pakket bagen, og er klare til å dra. Vi har daglig kontakt med Idrettsforbundet, og har ikke hørt noe om at de ikke kan reise. Det hadde vært en tung beslutning å ta, når vi veit hvor mye de har jobbet for det, sier Trulsen som selv ikke skal til Sotsji. 

Landslagstrener Ole Ingvaldsen skal derimot lede troppen under mesterskapet, og er med laget på pre-camp på Lillehammer før avreise til Sotsji. Han var ikke oppmerksom på idrettspresidentens bekymring før TV 2 kontaktet han. 

- Vi må forholde oss til det som blir sagt av Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen. Rent personlig er jeg vel ikke spesielt bekymret sikkerheten, men jeg er bekymret for utviklingen og at det skal føre til en boikott, innrømmer Ingvaldsen. 

- Hvordan ville det vært dersom dere ikke får reise, eller blir trukket hjem? 

- Det ville vært veldig trist selvfølgelig. Vi har forberedt oss godt til dette her, og ser frem til en fin turnering. Så skuffelse, men vi får forholde oss til det som skjer. Hvis Olympiatoppen forteller oss at det er trygt å reise dit så reiser vi, sier landslagstreneren.