STORE STYRKER: Russiske styrker øker i antall soldater fra time til time på Krim. Det er ennå ikke avfyrt noen skudd, men ifølge flere nyhetsbyråer skal flere ukrainske soldater være tatt som gisler. (Foto: Scanpix)
STORE STYRKER: Russiske styrker øker i antall soldater fra time til time på Krim. Det er ennå ikke avfyrt noen skudd, men ifølge flere nyhetsbyråer skal flere ukrainske soldater være tatt som gisler. (Foto: Scanpix)

Full forvirring om ultimatum

Den russiske Svartehavsflåten skal ha sagt at ukrainske styrker på Krim må overgi seg innen klokken 4 natt til tirsdag eller bli stormet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Russiske styrker har overtatt grensepost.

Russiske styrker har tatt kontroll over en grensepost ved en ferjestrekning mellom Ukraina og Russland, ifølge ukrainske grensevakter, som sier soldater er blitt fraktet over til Krim-halvøya.

Russiske styrker har omringet ferjeterminalen i flere dager, men har tidligere forholdt seg rolig. Terminalen ligger på ukrainsk side av ferjestrekningen mellom Russland og Krim-halvøya.

Ifølge ukrainske grensevakter kom det mandag kveld flere lastebiler med russiske soldater. En talsperson for grenseposten sier russiske styrker overtok grensestasjonen før tre lastebiler med soldater deretter tok seg over til ukrainsk side.

Tidligere mandag rapporterte ukrainske grensevakter om en oppstilling av pansrede kjøretøyer på russisk side av Kertsj-stredet, som deler Russland og Krim-halvøya

Følg alle oppdateringer i saken i vårt livesenter. 

Forvirring rundt ultimatum

Det var tidligere mandag ukrainske myndigheter opplyste om et ultimatum som var stilt - ukrainske styrker måtte overgi seg innen klokken 04 natt til tirsdag, eller de ville bli stormet.

Russland benekter at det er stilt et ultimatum til ukrainske styrker på Krim-halvøya. Men en navngitt talsmann for Ukrainas myndigheter fastholder påstanden.

Det er en representant for den russiske Svartehavsflåten som overfor nyhetsbyrået Interfax benekter at flåten har stilt noe ultimatum.

– Det er fullstendig nonsens, sier kilden, som krever anonymitet, til Interfax ifølge Reuters.

Nupi-forsker Jakub Godzimirski sier til TV 2 at forvirringen kan være basert på et psykologisk spill.

– Vi må være klar over at det foregår en konflikt på mage fronter. På den politiske fronten, den militære fronten og på informasjonsfronten. Man må regne med at ting blir sagt som ikke stemmer med virkeligheten. Enten er dette ultimatumet en ren misforståelse, eller så er det en omfattende psykologisk operasjon, sier Godzimirski til TV 2.

Kald krig

Russerne har de siste dagene strømmet inn på halvøya. Landets utenriksminister Segei Lavrov sier at bakgrunnen for de russiske handlingene på Krim er at de ønsker å beskytte russerne som bor i Ukraina. Han sier at det er ultranasjonalister som lager mange av problemene.

Ifølge Ukrainas forsvarsdepartement har russiske jagerfly krenket ukrainsk luftrom. Det ukrainske forsvaret sendte opp sine jagerfly for å avskjære de russiske.

– Det forhindret provokasjoner under to krenkelser av luftrommet, heter det i en uttalelse fra ukrainske myndigheter.

Det betyr at Russland har brutt avtalen med Ukraina om å forhåndsmelde om store troppeforflytninger 72 timer før de handler.

EU og NATO skal ha krisemøter

EU holder torsdag ekstraordinært toppmøte for å diskutere krisen i Ukraina.

Toppmøtet blir kalt sammen etter et hastemøtet blant utenriksministrene i Unionen mandag. På toppmøtet kan det bli aktuelt å diskutere EU-sanksjoner mot Russland.

NATO-traktatens artikkel 4 blir brukt for tredje gang i historien idet Polen har bedt om et nytt hastemøte om krisen i Ukraina, melder NTB.

Det er alliansens 28 ambassadører som er kalt sammen til nytt møte tirsdag klokken 10 etter at Polen gjorde seg nytte av NATOs artikkel 4.

Artikkelen sier at landene kan be om møte når de føler sikkerheten eller den territoriale integriteten truet. Det er tidligere Tyrkia som har gjort seg bruk av artikkel 4, et viktig diplomatisk verktøy i NATO. Først i 2003 i forbindelse med Irak, og så i 2012 da konflikten i Syria rykket farlig nær tyrkiske grenser. Da fikk tyrkerne bistand fra NATO i form av raketter til grensen. 

Vil beskytte sivile

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og USAs visepresident Joe Biden har diskutert situasjonen i Ukraina på telefon, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax ifølge NTB.

Medvedev skal ha lagt vekt på at det er nødvendig å beskytte alle ukrainske borgere, inkludert beboerne på Krim og russiske borgere som er der, ifølge statsministerens talskvinne Natalja Timakova.

Det hvite hus i Washington opplyser at Biden i samtalen ba Russland trekke styrkene tilbake fra Ukraina.

– Visepresidenten ba Russland trekke styrkene sine tilbake, støtte en øyeblikkelig utplassering av internasjonale observatører og begynne en meningsfull dialog med Ukrainas regjering, skriver Det hvite hus i en uttalelse.

Natt til søndag hadde USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin en telefonsamtale på halvannen time. Obama skal ha advart om konsekvensene hvis de avsluttet de militære operasjonene i Ukraina. 

(NTB/TV 2)