Brannvesenet greier ikke å slukke kullgruve-inferno

En pyroman skal ha startet brannen som har brent i snart en måned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har aldri sett noe lignende. Det sier øverste medisinske ansvarlige i den australske staten Victoria, Rosemary Lester, til The Guardian.

I snart en måned har kullgruven Hazelwood brent. Byen Morwell, med rundt 14.000 innbyggere, er hardt rammet av den giftige røyken som er spydd ut i løpet av brannen.

Pyroman

Brannen startet 9.februar. Politiet mener en pyroman står bak brannen. I timene før, ble det startet tre branner på «en systematisk måte for å gjøre maksimalt med skade».

– Vi tror at personen som står bak, tente flere branner 28.januar, for å finne ut hvordan han kunne få maks effekt av dem, sier politisjefen i delstaten, Ken Lay til ABC. 

Slukningshelikoptre i aksjon over kullgruven. Foto: Keith Pakenham – Country Fire Authority
Slukningshelikoptre i aksjon over kullgruven. Foto: Keith Pakenham – Country Fire Authority

En av de tre brannene spredte seg til kullgruven, og følgene ble katastrofale. I forrige uke sto flammene opp til 50 meter til værs. Et område på 400 hekter brenner i gruven.

Vanskelig å slukke

Brannvesenet har jobbet på spreng i ukevis, men branner av denne typen er ekstremt vanskelige å slukke, da man ikke kommer til i gruvegangene.

– Du kan slippe en bøtte vann over gruven og den vil tilsynelatende slukke. Men den kommer tilbake som en ulmebrann, sier en talsmann for energiselskapet som eier gruven, GDF Suez Australian Energy, til Miningaustralia.com

Evakuerer innbyggere

Røyken henger tykt over byen Morwell, og helsemyndigheter har gitt eldre, barn og gravide beskjed om å komme seg bort.

Det er ikke farlig nok til at myndighetene kan erklære katastrofealarm, og det har satt sinnene i kok. 1000 mennesker demonstrerte i byen søndag. De føler seg glemt av myndighetene og klaget over manglende hjelp.

Store brannmannskaper har jobbet på spreng med å få kontroll over brannen. Foto: Keith Pakenham – Country Fire Authority
Store brannmannskaper har jobbet på spreng med å få kontroll over brannen. Foto: Keith Pakenham – Country Fire Authority

Gravide Haylee Riess sier til avisen The Age, at hun har hatt en lungeinfeksjon helt siden brannen startet. Hun har ikke kunnet forlate byen siden hennes sønns skole fremdeles er åpen, og hun har ikke nok penger til å ta inn på hotell

– Jeg har hostet opp brune klumper, og kunne gjerne bodd en stund i telt, så lenge jeg kunne ha pustet inn frisk luft, sier hun til avisen.

Tror lokalkjent står bak

– Vi tror pyromanen er svært systematisk, og vi er nesten sikker på at han er fra området, sier politiinspektør Mark Langhorn til ABC.

Politiet har så godt som utelukket barn som gjerningspersoner, da tre branner ble startet på forskjellige steder innen et kvarter.

– Dette er en person som har planlagt nøye.

Flere medier melder mandag at det fremdeles kan gå opp til to uker før den enorme brannen er slukket.