I RETTEN. Den tiltalte Steven Dan Danielsen i lagmannsrettssalen i Ålesund tinghus i februar. (Foto: Tegning: Marco Vaglieri / NTB scanpix)
I RETTEN. Den tiltalte Steven Dan Danielsen i lagmannsrettssalen i Ålesund tinghus i februar. (Foto: Tegning: Marco Vaglieri / NTB scanpix)

Steven Dan Danielsen dømt til 21 års forvaring for Aksla-drapet

24 år gamle Steven (Paco) Dan Danielsen er dømt til forvaringsdom for drapet på Anja Weløy Aarseth på Akslafjellet i Ålesund i august 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Steven Dan (Paco) Danielsen er dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på ti år, for å ha voldtatt og drept Anja Weløy Aarseth.

Det ble kjent da dommen mot 24-åringen ble avsagt like etter klokken 17.00 i Ålesund tingrett.

Erstatning

Statsadvokatens påstand om 21 års forvaring ble dermed tatt til følge. 

Danielsen må betale 130.000 kroner i erstatning til Anjas foreldre. I tillegg er han dømt til å betale foreldrene en oppreisning på 200.000 kroner hver. 

DREPT: Anja Weløy Aarseth. (Foto: Privat)
DREPT: Anja Weløy Aarseth. (Foto: Privat)

Retten fester ikke lit til 24-åringens påstand om at drapet på Anja var et bestillingsdrap. Ifølge dommen stod han alene om gjennomføringen av voldtekten og drapet. 

Danielsen er også dømt for å ha ranet Pluto-kiosken i forkant av drapet. 24-åringen har hele tiden hevdet at han ikke stod bak ranet, men ble ikke trodd av retten.

24-åringen dømmes også for trusler og vold mot politiet.

Betenkningstid

Gjennom sin forsvarer, Per Herman Thori-Aamot, ba Danielsen om 14 dagers betenkningstid på om saken skal ankes til lagmannsretten.

– Nå har klienten tatt betenkningstid, så da får vi de neste dagene vurdere om vi skal anke eller ikke, sier han.

Funnet ved tursti

Anja Weløy Aarseth ble savnet etter en joggetur på byfjellet Aksla i Ålesund den 29. august i 2013. Flere hundre mennesker deltok i leteaksjonen etter henne. Den 31. august ble hun funnet drept like ved en tursti på Akslafjellet.

Onsdag den 4. september ble Steven Dan Danielsen pågrepet for drapet. Han ble felt av DNA-prøver fra åstedet. Danielsen har erkjent straffskyld for å ha voldtatt og drept 21 år gamle Anja Weløy Aarseth.

Under rettssaken i Sunnmøre tingrett i februar, ble Danielsen fritatt fra å være til stede i retten ved flere anledninger. Da de sakkyndige la frem den rettspsykiatriske rapporten om hans tilstand, måtte han vekkes av dommeren.

Rettsoppnevnte psykiatere har undersøkt Danielsen, og mener at han er tilregnelig. 

Steven Dan Danielsen er tidligere straffedømt to ganger. 

Se domsavsigelsen mot Danielsen under: