AKTOR: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller, tidligere politiadvokat ved Seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, skal føre den omfattende saken for retten. Det er satt av 22 rettsdager fordelt på fem uker. Foto: Erlend Aas / Scanpix
AKTOR: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller, tidligere politiadvokat ved Seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, skal føre den omfattende saken for retten. Det er satt av 22 rettsdager fordelt på fem uker. Foto: Erlend Aas / Scanpix

<div id="ext-gen1460" class="">TILTALT FOR DRAP PÅ JENTE (1):</div>

Oslo-mor (28) og britisk kjæreste (35) ble hemmelig avlyttet

Drapsetterforskere avlyttet telefonen til Oslo-kvinnen etter datterens mistenkelige dødsfall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag neste uke starter den fem uker lange rettssaken der en 28 år gammel kvinne fra Oslo er tiltalt for drap, sammen med en 35 år gammel ekskjæreste fra England.

De to er også tiltalt for grov barnemishandling i halvåret før jenta døde.

– Det er en detaljert tiltale som beskriver de handlinger vi mener er begått mot jenta. Hun ble utsatt for fysisk vold i forbindelse med disiplinering. Dette gikk til slutt for langt, slik at hun døde, sa statsadvokat Cecilie Schløsser Møller ved Oslo statsadvokatembeter til TV 2 da tiltalen ble tatt ut.

TV 2 kjenner til at flere opptak fra telefonavlytting vil bli spilt av i retten. I tillegg vil en rekke chattelogger bli lagt fram.

Døde av drukningsskader

Det var på kvelden 3. oktober i 2010 at jenta på ett år og ti måneder døde. Natten i forveien hadde hun blitt senket to ganger ned i en bøtte med vann slik at hun mistet bevisstheten, ifølge tiltalen Riksadvokaten tok ut like før jul.

Etter det TV 2 får opplyst, ble politiet tilkalt av sykehuset samme natt som det bevisstløse jentebarnet kom inn og etterforskning ble iverksatt etter kort tid. 

Flere titalls timer hemmelig opptak

Etterforskerne skal snart ha blitt klar over Oslo-kvinnens nære relasjon til en britisk mann hun hadde hatt omfattende kontakt med på videolink over internett og telefon – men som hun kun skal ha møtt én gang ansikt til ansikt.

Etter en kjennelse fra retten fikk etterforskerne i Oslo politidistrikt lov til å avlytte telefonen til den 28 år gamle kvinnen.

Avlyttingen skal ha pågått i den første måneden etter jentas død, høsten 2010, og medført opptak av flere titalls timer med telefonsamtaler mellom de to tiltalte, får TV 2 opplyst.

Først i januar 2012 la den 28 år gamle kvinnen alle kortene på bordet og fortalte politiet hva som hadde skjedd natten til 3. oktober 2010.

– Det er et omfattende materiale, som jeg regner med vil kaste lys over rollefordelingen mellom de to, sier Geir Hovland, den 28-årige kvinnens forsvarer, til TV 2.

– Min klient ser fram til å forklare seg om de elektroniske sporene som vil bli lagt fram i retten. Vi har brukt mye tid på å gå gjennom dette materialet, som er både omfattende og komplisert, sier Vibeke Hein Bæra, 35-åringens forsvarer, til TV 2.

Gjenopprettet chattelogger

Samtidig som saken ble etterforsket i det stille tok også datakrimteknikere beslag i chattelogger i hovedsak på Oslo-kvinnens PC. Noen av disse var slettet og måtte gjenopprettes.

Etter det TV 2 får opplyst lot de slettede chatteloggene seg gjenopprette av Oslo-politiets datakrimteknikere, men de fremstår derfor som noe fragmenterte.

Chatteloggene skal likevel gi et bilde av hvordan de to tiltalte har kommunisert om «de ulike metodene for å disiplinere» ettåringen, slik det heter i tiltalen.

Tiltalen beskriver også hvordan 35-åringen fra sitt hjem i London «ga instruksjoner» til Oslo-kvinnen om hva hun skulle gjøre med barnet sitt. 

Tre uker til de tiltaltes forklaringer

De avlyttede telefonsamtalene, sammen med chatteloggene, vil trolig kreve omfattende ekstraforklaringer fra de to tiltalte.

Det skal derfor være satt av inntil tre uker til de tiltaltes forklaringer alene.

– Det er åpenbart at konteksten ting er sagt eller skrevet i vil bli svært viktig å få belyst og dette kan også være grunnen til at det er satt av mye tid til de tiltaltes forklaringer, sier Hein Bæra.

Nekter for drap

Den 28 år gamle kvinnen erkjenner delvis straffskyld for barnemishandlingen som er oppsummert i tiltalen, men ikke for drap.

– Det viktigste spørsmålet for min klient å få belyst er at det ikke forelå noe forsett fra hennes side, sier Hovland.

– Omfattende materiale

Hovland ønsker ikke å kommentere noe rundt rollefordelingen mellom de to tiltalte før rettssaken, altså hvem som eventuelt har dratt hvem inn i saken.

 – Dette må få sin avklaring gjennom bevisførsel i retten. Men det foreligger et omfattende materiale som kaster lys over 35-åringens rolle, ikke minst gjelder dette hans egne forklaringer i avhør med britisk og norsk politi, sier Hovland.

På tross av Oslo-kvinnens tilståelse av de faktiske forhold, nekter den britiske 35-åringen for å ha medvirket til verken mishandling av ettåringen, eller til drap. 35-åringen ble utlevert i fjor vinter og sitter nå i varetekt, slik også moren til den avdøde jenta gjør.

Nekter for alt

– Han tror ikke at han ville vært i denne situasjonen om det ikke var for at medtiltalte hadde trukket han inn i saken. Min klient mener at han ikke på noen måte kan belastes for dette og nekter straffskyld, sier Hein Bæra.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller hadde ikke anledning til å kommentere denne saken.