Derfor står Rieber-Mohn frem med sin historie

Oslos varaordfører er rørt over tilbakemeldingene hun har fått etter «Vårt lille land»-intervjuet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslos varaordfører, Libe Rieber-Mohn (48), er overveldet av støtten hun har fått etter at hun søndag stod fram i TV 2-programmet «Vårt lille land» med historien om sin egen traumatiske barndom.

Massiv støtte

I programmet fortalte den fremtredende politikeren om en barndom preget av ensomhet, gjentatte seksuell overgrep, tigging og rus.

 – Så lenge jeg kan huske, det eneste jeg drømte om da jeg var barn, var ikke hva jeg skulle bli. Jeg drømte om å bli voksen, så jeg kunne komme unna!  Ville komme meg vekk. Men det var ikke mulig å komme seg vekk, forteller hun i intervjuet.

I etterkant har Rieber-Mohn fått massiv støtte, og hun blir hyllet for sin åpenhet. 

– Det er utrolig rørende å få så mye støtte. Det jeg håper og tror er at alle de andre som er utsatte opplever at den støtten og sympatien som gis, ikke bare gjelder meg. Det gjelder alle de som har vært utsatt, sier Rieber-Mohn til TV 2.

– Jeg håper at andre også tar dette til seg, og at flere nå vil bryte tausheten.

I tillegg til flere ukjente mennesker har tatt kontakt med henne, har hun også fått støtteerklæringer av sine profilerte kolleger. 

Et helt menneske

Varaordføreren valgte å fortelle om sine opplevelser i håp om å hjelpe andre.

– Jeg i min posisjon har en stemme som kan brukes, sier 48-åringen. 

– Er du sterkere nå enn før, siden du velger å fortelle historien nå?

– Jeg er tryggere, voksen, og jeg har min egen identitet. Barna mine er voksne. Det var riktig å gjøre det nå, sier hun og fortsetter:

– Når jeg først skulle gjøre det, så ønsket jeg å fortelle hele historien. Det er viktig for meg å være et helt menneske, og dette er en viktig del av meg. Jeg kan ikke se noen grunn til at det er en del jeg skal skjule for omverdenen, sier Rieber-Mohn.

For mange, også folk i hennes omgangskrets, kom innholdet i søndagens intervju som et sjokk.

– Det er klart at mine aller nærmeste har visst om det, men det har vært en veldig fin prosess også å involvere de rundt meg i det jeg har gjort nå. Det har jeg lært mye av. Og det har vært fint i forhold til min barn, ikke minst, sier hun. 

– Hva sier barna dine?

– Jeg tror at mennesker tåler sannheten veldig godt. Det verste for de rundt er taushet, fortielse og at man skjuler noe. Jeg tror man har alt å tjene på å fortelle sannheten, sier hun.

EN GOD KLEM: Libe Rieber-Mohn fikk støtteerklæringer fra flere kolleger på Oslo rådhus mandag. På bildet er det Fabian Stang som viser sin støtte med en god klem. (Foto:Magnus Nøkland/TV 2).
EN GOD KLEM: Libe Rieber-Mohn fikk støtteerklæringer fra flere kolleger på Oslo rådhus mandag. På bildet er det Fabian Stang som viser sin støtte med en god klem. (Foto:Magnus Nøkland/TV 2).

Viktig budskap

Rieber-Mohn håper hennes åpenhet bidra til å bedre situasjonen for andre som opplever misbruk.

– Det vil være fantastisk om jeg kan utgjøre en forskjell for noen. At jeg kan bidra til at noen føler mindre skam, at noen som ikke har turt å fortelle, tør å fortelle om overgrepene, og at noen ser at det er mulig å komme videre i livet, sier hun.

For i likhet med varaordføreren er det mange som har blitt og som blir seksuelt misbrukt i Norge.

– Det er nettopp derfor det er så viktig at vi har fokus på seksuelle overgrep. Det er derfor det er så viktig at vi setter ord på det, og at vi gjør det vi kan for å forhindre at barn blir utsatt for overgrep, sier hun.