Snikfilmet på britisk dyreforsøksklinikk:

Her blir hundene kastet rett i søpla 

Sjokkvideo ryster Storbritannia. Vi advarer mot sterke bilder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dyrevernsgruppa British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) publiserer mandag bilder og videoer fra innsiden av en britisk dyreforsøksklinikk.

Videoen ryster Storbritannia, skriver flere britiske medier. 

Den lovlige klinikken befinner seg i byen Cambridgeshire, og er drevet av den amerikanske farmasøytgiganten Merck Sharp & Dohme (MSD). På klinikken blir det forsket på dyrevaksiner. 

Videoen du ser øverst i saken er filmet i all hemmelighet av en ansatt i BUAV. Hun jobbet undercover på klinikken i åtte måneder i fjor, og går bare under kallenavnet 'Susie'.

FØDT PÅ KLINIKKEN: Beagle-valper i en innhegning.
FØDT PÅ KLINIKKEN: Beagle-valper i en innhegning.

I videoen over blir det blant annet vist en Beagle som dier valper som om kort tid skal bli avlivet og dissekert. Beagelen ble levert klinikken da hun var svanger. 

Man hører valpene ynke seg idet de blir tatt fra mor. De blir tatt blodprøver av dem før de får dødelige injeksjoner og til slutt blir dissekert og kastet i søpla. 

– Nå er du ferdig, nå kan du gå i søpla, hører man en av de ansatte si i videoen, som BUAV har lagt ut på YouTube med navnet navnet «Born to Die».

nettsidene sine, skriver BUAV at 92 valper, 10 voksne tisper og minst 15 kattunger ble avlivet på de åtte månedene 'Susie' jobbet på klinikken.

– Levende reagensrør

FORSØKSHUND: En av de 92 Beagle-valpene som ble avlivet i forskningsøyemed på klinikken i fjor.
FORSØKSHUND: En av de 92 Beagle-valpene som ble avlivet i forskningsøyemed på klinikken i fjor.

NOAH-leder og veterinær Siri Martinsen (40) sier til TV 2 at opptaket er rystende.

– Det er fryktelig å se på. Vi vet jo at slikt foregår, men det er utrolig trist å se likevel. Dette er levende reagensrør, sier hun etter å ha sett videoen.

Martinsen sier at det tidligere ofte er blitt vist frem dyreforsøk hvor fysisk smerte er i fokus, som for eksempel angorakaninvideoen som for få måneder siden herjet nettet.

I oktober i fjor offentliggjorde den internasjonale dyrevernorganisasjonen PETA opptak fra ni forskjellige kaningårder i Asia, hvor pels ble dratt av angorakaniner mens dyrene skrek av smerte. Opptakene fikk en rekke kleskjeder til å boikotte innkjøp av klær med angoraull fra Kina. 

RYSTET: NOAH-leder Siri Martinsen.
RYSTET: NOAH-leder Siri Martinsen.

– Videoen viser at dyreforsøk ikke bare handler om fysiske smerter, men om hvor vondt og trist det er for en valp å bli fjernet fra flokken sin. Slikt er helt forferdelig for et dyr, sier hun.

Hun reagerer på den ansattes kommentar til hunden som skal i søppeldunken, og sier at hun oppfatter det som at den ansatte prøver å rettferdiggjøre avlivingen.

– Det virker respektløst og kaldt, men de som prater slikt til dyrene oppfatter ikke alltid seg selv som kalde og respektløse. De selvfølgeliggjør det å drepe dyr på løpende bånd. Det blir en slags rettferdiggjøring, sier hun.

Drept og forkastet

– Dette er ikke noe forskningsindustrien ønsker å skal bli vist offentlig, sier BUAV-leder Michelle Thew.

– Det er uakseptabelt - ikke bare at disse dyrene lider og dør på denne måten - men at mange av dem kunne ha blitt sendt til kjærlige hjem i stedet for å bli drept og forkastet, avslutter hun.

En talsmann for dyreforsøksklinikken sier følgende i en uttalelse til Daily Mail:

– Dyrenes trivsel er kjernen til det vi driver med. Alle forsøk blir utført av kvalifisert, trent personell. Våre anlegg er i full overensstemmelse med alle lover og regler, og rutiner og fasiliteter blir jevnlig gjennomgått og kontrollert av relevante myndigheter, sier han.