STORT SETT FORNØYD: Konene til herrelaget i «Det sterkeste kjønn» er stort sett fornøyd med guttas innsats hjemme, selv om ikke alle tar like stor del i husarbeidet...
STORT SETT FORNØYD: Konene til herrelaget i «Det sterkeste kjønn» er stort sett fornøyd med guttas innsats hjemme, selv om ikke alle tar like stor del i husarbeidet...

– Han er helt håpløs

Dette synes guttas koner om deres innsats hjemme. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et tema som har startet mange krangler er fordelingen av husarbeid, men hjemme hos de mannlige deltakerne i «Det sterkeste kjønn» proklamerer koner og kjærester at de har funnet en fordeling som fungerer. 

Tradisjonell fordeling

Hjemme hos Erik Mortvedt (31) i rap-gruppa Erik & Kriss er det kona Henriette Fraas (31) som gjør mesteparten av husarbeidet. 

TRADISJONELL: Henriette Fraas og Erik Mortvedt kjører en tradisjonell fordeling av husarbeidet hjemme.
TRADISJONELL: Henriette Fraas og Erik Mortvedt kjører en tradisjonell fordeling av husarbeidet hjemme.

– Vi har en tradisjonell fordeling av oppgaver. Jeg tar meg av de «kvinnelige oppgavene», innrømmer Henriette. 

Mens Erik klipper plen, måker snø og ordner med bilen, er det Henriette som handler inn- og lager mat, rydder og vasker og ordner i huset. 

Men Henriette understreker at Erik kan om han vil. 

– Jeg må pushe han litt på rydding og vasking, men han gjør det han får beskjed om. 

– Er det noe Erik må skjerpe seg på? 

– Erik stripper av seg alle klærne rett foran sengen og haugen av klær bare vokser. Jeg har satt skittentøyskurver rett ved siden av sengen, men det hjelper ikke. Klær er han utrolig håpløs på! 

Pinlig nøyaktig fordeling

Hjemme hos Bjørnar Moxnes, leder i partiet Rødt, er de pinlig nøyaktige på likestilling. Det gjelder særlig alt som har med datteren deres å gjøre. Kona Kjerstin Aukrust og Bjørnar Moxnes henter og leverer nøyaktig like ofte i barnehagen. Det samme prinsippet gjelder for husarbeid. 

– Vi kjører et 50/50-regime. Hvis jeg merker at skittentøyskurven er full, men husker at jeg tømte den sist, da sier jeg til han at det er hans tur, forteller Kjerstin til TV2.no. 

– Tolleransen for hybelkaniner er litt høyere hos Bjørnar enn hos meg, og noen ganger må jeg be han ta frem støvsugeren. Da gjør han det uten å klage. Det er en selvfølge at vi deler på det.

Kjestin er stort sett kjempefornøyd med Bjørnars innsats hjemme. Men det er én ting hun synes han bør skjerpe seg på: Å lytte. 

– Det er ikke alle beskjeder av praktisk type som sitter like godt i hjernebarken. Det er en ting som irriterer, men som jeg godt kan leve med, sier hun. 

– Krangler dere om husarbeid? 

– Nei, ikke om husarbeid, men vi kan småkrangle om praktiske ting i hverdagen som jeg forventer at han skal huske, så gjør han ikke det, og lager andre planer. 

Helene Ree og Gunnar Greve har funnet fordelingen som passer dem, og krangler aldri om husarbeidet.
Helene Ree og Gunnar Greve har funnet fordelingen som passer dem, og krangler aldri om husarbeidet.

Kun én ting å klage på

Gunnar Greves kone, Helene Ree (30), kan ikke si annet enn at hun er veldig fornøyd med mannens innsats. Ifølge Ree er «Idol»-dommeren flink til å både rydde, vaske hus og vaske og brette sammen klær. 

– Det er Gunnar som rydder og vasker mest. Jeg lager maten og tar meg mest av ungene, sier Ree til TV2.no. 

Hun er fornøyd med fordelingen, og kan bare komme på én ting å klage på. 

– Når han først vasker, kan han kanskje vaske badet også...?

Som på 1940-tallet

I TV-programmet «Det sterkeste kjønn» avslørte rallykjører Petter Solberg at han aldri hadde brukt en vaskemaskin i hele sitt liv. 

– Han sa at kjøkkenet er din plass. Jeg fikk jo sjokk. Det er nok litt 1940-talls. Mammaen hans skjemte ham bort, så han har aldri lært seg å hjelpe til hjemme, har kona Pernille Solberg uttalt til VG.no tidligere.