Drapssaken mot «Blade Runner» i gang i Sør-Afrika<br>

Vitne: – Hørte fryktelige skrik og fire skudd

Forsvareren til Oscar Pistorius brukte første dag i retten på å forsøke å svekke vitne og hevdet blant annet at skrikene kunne stamme fra tiltalte, ikke Pistorius´drepte kjæreste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart ett år etter at den olympiske utøveren Oscar «Blade Runner» Pistorius ble pågrepet og siktet for å ha skutt og drept kjæresten Reeva Steenkamp starter rettssaken.

Pistorius vil kjempe for sin uskyld og hevde han skjøt og drepte kjæresten ved et uhell. Han har tidligere forklart at han i panikk avfyrte de dødelige skuddene mot det han trodde var en innbruddstyv.

Etter at Pistorius erklærte seg ikke skyldig i drap og to andre tilfeller av våpenbruk, inntok første vitne vitneboksen.

Nabo og universitetslærer Michelle Burger, fortalte at hun og ektemannen våknet av flere grufulle skrik fra en kvinne, og en mannsstemme som ropte om hjelp.

Burger fortalte at hun hørte fire skudd.

Les referat fra det som skjedde i retten i live-senteret til høyre i denne artikkelen.

På fremste rad i rettssalen sitter Steenkamps mor og far. Moren, som ankom retten i syvtiden norsk tid, sa i et intervju med Daily Mail at hun kommer til å tvinge Pistorius til å møte blikket hennes.

– Jeg ønsker å se på Oscar, virkelig se ham i øynene og selv se sannheten om hva han gjorde mot Reeva, sier June Steenkamp (67) til den britiske tabloidavisen.

Hun forteller at hun ikke føler noe hat mot mannen som er tiltalt for å ha drept datteren og at hun heller vil be for ham enn å ønske ham noe vondt.

– Jeg er rede til å tilgi ham. Men først vil jeg tvinge ham til å se på meg slik at han kan se smerten han har påført meg, sier Steenkamp.

Oscar Pistorius (27) fra Sør-Afrika tok tre gullmedaljer under Paralympics i Beijing i 2008, og ble den første personen noensinne til å delta i OL med to amputerte bein.

Innrømmet skuddene

Beundret og respektert i Sør-Afrika og verden over, ble Pistorius en inspirasjon for både funksjonsfriske og funksjonshemmede sportsutøvere.

Sjokket var derfor stort da det på valentinsdagen i 2013 ble kjent at idrettshelten hadde skutt og drept kjæresten sin, modellen og juristen Reeva Steenkamp.

Risikerer livstid

I august i fjor ble Pistorius formelt tiltalt for det blodige drapet, og han innrømmer å ha skutt henne. Han hevder imidlertid at han fyrte av pistolen i selvforsvar, da han i et paranoid øyeblikk trodde hun var en innbruddstyv.

Låste baderomsdøren

Pistorius hadde før kjæresten ble skutt snakket om sin frykt for kriminalitet flere ganger. Han har i avhør sverget på at det var bekmørkt på soverommet, og at han derfor ikke så at kjæresten ikke lå i sengen ved siden av ham.

– Klokken 22.00 var vi på soverommet. Hun gjorde yoga og jeg så på TV med protesene av. Når kvelden var over gikk vi og la oss, forklarte Pistorius under en høring i retten i februar i fjor.

Påtalemyndighetene på sin side hevder det er snakk om et kaldblodig mord og at Pistorius tok på seg protesene, gikk syv meter og skjøt sin 29 år gamle kjæreste flere ganger gjennom baderomsdøren. Døren skal ha vært låst, noe påtalemyndighetene mener indikerer at hun hadde forsøkt å unnslippe Pistorius.

Hvis Pistorius blir funnet skyldig risikerer 27-åringen livstid i fengsel.

Flere skyteepisoder

NB. Oscar Pistorius er i tillegg til drapstiltalen tiltalt for ulovlig besittelse av ammunisjon. Ammunisjonen ble funnet i hans hjem i Pretoria.

Påtalemyndighetene sier ifølge Telegraph.co.uk at de vil koble ham til to andre skyteepisoder forut for kjærestens død. Den ene hendelsen dreier seg om at Pistorius skal ha skutt av soltaket på en bil; den andre om at han ved en feiltakelse avfyrte et skudd inne i en restaurant.