TRUER MED PROTEST: Nesten alt du ser på dette bildet er animasjon – likevel ble de ikke takket under Oscar-takketalene i fjor.
TRUER MED PROTEST: Nesten alt du ser på dette bildet er animasjon – likevel ble de ikke takket under Oscar-takketalene i fjor.

Truer med protest utenfor Oscar-utdelingen

Da «Life of Pi» stakk av med flere priser i fjor, var det én gruppe som følte seg oversett.

For ett år siden var det én film som var spesielt stor favoritt før Hollywoods store Oscar-prisutdeling: «Life of Pi», filmen om en indisk gutt som strander på en flåte sammen med en tiger etter et skipbrudd.

Størsteparten av filmen består av unike animasjoner og effekter. Men da regissør Ang Lee skulle holde takketale etter å ha vunnet den gjeve prisen som beste regissør, og da Claudio Miranda vant prisen for beste filmatisering, var det én stor gruppe som ble glemt: Teamet på flere hundre personer som jobbet med spesialeffekter. 

Følg Oscar-natten i vårt livesenter!

– Glemte å nevne hundrevis av artister

– De følte ikke at de trengte å takke eller nevne artistene bak spesialeffektene, som lagde himmelen, havet, skipet, øya, surikattene eller ja... tigeren, skriver Bruce Branit, en spesialeffekt-skaper som blant annet har jobbet med tv-show som «Star Trek» og «Lost», på sin Facebookside.

Han mener Ang og Miranda var utakknemlige, og at det viser hvor lite spesialeffekt-skaperne blir verdsatt.

– Ang takket crewet, skuespillerne, agenten, advokaten og hele Taiwan helt ned til teamet som skapte bølgebassenget der Pi ble spilt inn. Men han glemte å nevne hundrevis av artister som ikke bare lagde tigeren, men som erstattet bassenget og fikk det til å se ut som et ekte hav i 80 prosent av filmen, skriver han videre.

Samles til demonstrasjon

Branit har mange ved sin side når han påstår at dette reflekterer synet filmbransjen har på spesialeffektskaperne. 

Nå samles spesialeffekt-skaperne i demonstrasjon fordi de mener de skvises ut av bransjen. De mener Hollywood-selskapene flytter produksjonen til land der lønningene er lavere og skattereglene er «gunstigere», skriver The Verge.

Det spørs om stjernene og pressen ser noe til demonstrasjonen, for TV 2s reporter på stedet rapporterer at en stor radius rundt Dolby Theatre er sperret av, og at man må legitimere seg med pass intet mindre enn fire ganger før man nærmer seg den røde løperen.

Fikk fire statuetter

«Life of Pi» stakk av med hele fire statuetter sist år, og en av dem var for beste spesialeffekter.

I år er det «Gravity», «The Hobbit: The Desolation of Smaug», «Iron man 3», «The lone ranger» og «Star Trek Into Darkness» som kjemper som statuetten for beste spesialeffekter.

Så får vi se om spesialeffekt-teamene blir husket i årets takketaler...