Putin sier ja til forsøk på å starte politisk dialog

Tysklands forbundskansler Angela Merkel tok en telefon til den russiske presidenten søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frykten for en væpnet konflikt på Krim-halvøya har økt betraktelig de siste dagene, men søndag kveld kom meldingen om at president Putin har sagt ja til forslag fra den tyske forbundskansleren Angela Merkel.

Forslaget handler om å øyeblikkelig etablere en undersøkelseskomité og en kontaktgruppe, muligens under ledelse av OSSE, for å få startet en politisk dialog.

Dette opplyser den tyske regjeringen i en uttalelse.

Følg utviklingen i Ukraina i vårt livesenter

Merkel skal i telefonsamtalen har minnet Putin om at Russland i 1994 skrev under på avtalen om å respektere Ukrainas suverenitet.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA sa den russiske presidenten at russiske borgere og russisktalende ukrainske borgere står i konstant fare for vold fra ukrainske ultranasjonalister.

De to lederne er enige om å fortsette både bilaterale og multilaterale samtaler for å få til en «normalisering» i situasjonen.

NATO fordømmer militær opptrapping

Rundt 30 ukrainske demonstranter samlet seg utenfor NATOs hovedkvarter i Brussel søndag med plakater og flagg for å be forsvarsalliansen om støtte mot russisk militærmakt:

– NATO, hjelp Ukraina!

Den lille gruppen slet med å gjøre budskapet hørt over trafikken, og det var som ventet en fordømmelse og ingen løfter om bistand som kom ut av over sju timer lange hastemøter i NATO.

– Vi fordømmer Russlands militære opptrapping på Krim. Vi er sterkt bekymret for den russiske nasjonalforsamlingens godkjenning av bruk av væpnede styrker på ukrainsk territorium, lyder fellesuttalelsen fra alliansens 28 ambassadører.

NATOs forhold til Russland er igjen satt på prøve, og ifølge ambassadørene ønsker de nå et møte med russerne om utviklingen. 

– Et brudd på folkeretten

– Den russiske militære aktiviteten på Krim er brudd på folkeretten. Det hviler et tungt ansvar på Russland for å bidra til å roe ned den spente situasjonen, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Sammen med NATOs medlemmer fordømmer Norge den russiske militære eskaleringen på Krim-halvøya i Ukraina.

Utenriksminister Børge Brende mener russiske myndigheter umiddelbart må imøtekomme den ukrainske anmodningen om dialog for å løse krisen uten bruk av vold.

– Viktig at ingen øker temperaturen

I et intervju med TV 2 søndag kveld uttalte statsminister Erna Solberg at dette er en veldig alvorlig situasjon.

– Situasjonen er spisset som følge av den militære aktiviteten på Krim-halvøyen, sier Solberg.

Hun understreker at det nå er viktig at alle utviser klokskap, at det ikke akselereres mer opp, men tvert imot sørger for at både Russland og Ukrainas ledelse setter seg ned og får en god dialog.

– Det er åpenbart at Russland har brutt folkeretten, men det er viktig at ingen øker temperaturen nå, sier Solberg.

Følg utviklingen i Ukraina i vårt livesenter

(NTB / TV 2)