RUNE BJERKE OM KONA LIBE:
– Å legge så mye smerte bak seg krever en enorm innsats

Etter å ha holdt sammen i 30 år er ektemannen Rune Bjerke Libe Rieber-Mohns viktigste støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg hadde aldri i mitt liv opplevd at det var noen jeg kunne stole på, noen jeg kunne ha tillit til, forteller Arbeiderparti-politiker Libe Rieber-Mohn i dokumentarmagasinet «Vårt lille land» på TV 2 søndag.  

Libe Rieber-Mohn er Arbeiderparti-politiker og varaordfører i Oslo. Lørdag ble det kjent at hun har en barndom som ble ødelagt av seksuelle overgrep. Hun var et lite barn rammet av frykt og skam fordi stefaren hennes misbrukte henne i flere år. Bare tolv år gammel begynte hun å ruse seg. Hun forteller åpen om sin ødelagte barndom i dokumentarmagasinet «Vårt lille land» på TV 2 søndag kl. 21.40.

Flere år med terapi

Rieber-Mohn er et eksempel på at til tross for at livet kan starte med en katastrofe, så finnes det håp. Og det er spesielt én person som har vært viktig for henne i den prosessen. For etter at stefaren døde møtte hun en person hun gradvis begynte å stole på. En ung AUF-er ved navn Rune Bjerke.

I «Vårt lille land» forteller ekteparet om hvordan det tok flere år med terapi for å overvinne traumene. De to har holdt sammen i 30 år og har det godt, og Bjerke beundrer kona for hvordan hun har klart seg. 

– Det å legge så mye smerte bak seg, det krever en enorm innsats av den som er rammet av smerten. Det tar tid, det tar lang tid. Det Libe har gjort og det Libe har klart, det er ikke gjort på noen dager, forteller Bjerke. 

Massiv støtte

Etter at historien hennes ble kjent, har hun fått massiv støtte fra ulike hold. Lørdag kveld takket hun for støtten på sin egen Facebook-side:

«Jeg har gruet meg til morgendagen, og jeg hadde bestemt meg for å ikke si noe før «Vårt lille land» ble vist, men fordi jeg har blitt så rørt og overveldet over alle reaksjoner allerede nå; så tusen, tusen takk. Jeg gruer meg litt mindre til i morgen», skriver hun.

Både statsminister Erna Solberg og Jens Stoltenberg er imponert over politikerkollegaens åpenhet, og mener dette vil være til stor hjelp for andre i tilsvarende situasjon. 

– Jeg er imponert over at hun orker den belastningen det er, men jeg tror det er til stor nytte for mange som nå er i den situasjonen hun var, sier Oslo-ordfører Fabian Stang til TV 2.

– For dårlig rettssikkerhet

Også barnombud Anne Lindboe mener Rieber-Mohns historie kan være til hjelp for andre. Hun sier rettssikkerheten for barn som er utsatt for overgrep  var for dårlig den gangen, og er for dårlig i dag.

Etter én av voldtektene utført av stefaren oppsøkte Libe Rieber-Mohn lege. I sykehusjournalen opplyses det om at hun har blitt voldtatt.  Likevel ble hun sendt hjem til overgriperen igjen.

– Vi hører fremdeles at det også skjer i dag, dessverre. Kanskje mindre enn før, men det er fremdeles et tema, sier Marianne Wold Olsen ved Støttesenter mot Incest Oslo til TV 2.

– Det betyr at når barn er utsatt for vold og seksuelle overgrep får man ikke sikret spor, og at disse barna da står mye svakere i retten. Da blir det ord mot ord, og mye lavere sjanse for en domfellelse. Potensielt så kan det bety at barnet blir sendt tilbake til overgriperen, sier barneombud Anne Lindboe.