Pappa-mareritt: Felles eks-kone bortførte sønnene

I 18 måneder ante Bob Pfeifer og Larry Hummel ingenting om hvor i verden deres to sønner var. Nå forteller de om hvordan de vant kampen om å de bortførte barna tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommeren 2012 ble halvbrødrene Jeffery Pfeifer og Sasha Hummel angivelig kidnappet av sin egen mor. De to fortvilte fedrene har nå stått frem på ABC News og fortalt sin oppsiktsvekkende historie om hvordan de fikk sønnene sine tilbake.

De følte seg slettes ikke sikre på at de noen sinne skulle få se sønnene sine igjen:

– Vi hadde ingen spor og kunne ikke finne dem, sier Larry Hummel.

– Moren kuttet alle forbindelser til omverdenen. Hun skrudde av telefonen og sluttet å lese epost, sier Bob Pfeifer.

Krig om omsorgsretten

Pfeifers historie begynte da han traff Maria Misejova på ferie i Praha, og etter kort tid flyttet hun til Los Angeles og de giftet seg. Lykken var kortvarig, og allerede før sønnen Jerry var født, var skilsmissepapirene fylt ut. Deretter fulgte en verbal krig i retten om omsorgsretten til sønnen som heller ikke stilte faren i et særlig godt lys.

På samme tid fant hun lykken med en annen mann i Hollywood, stemmeskuespilleren Larry Hummel. Også det ekteskapet tok slutt da hun ble gravid, og igjen fulgte en kamp om omsorgen med bitende anklager fra begge sider.

Det som så skjer er et skrekkscenario som tusenvis av foreldre med delt omsorg over hele verden – svært mange av dem også i Norge – kan kjenne seg igjen i:

Sommeren 2012 fikk hun rettens medhold i at hun kunne ta de to guttene med på ferie til Tsjekkia og Slovakia. Men på returflyet til Los Angeles var de to guttene ikke med. Misejova sluttet å svare på telefonen, og la heller ikke igjen digitale spor. 

– Dagen kom og gikk. Hun var ikke flyet hun sa hun skulle være på, sier Hummel til ABC News.

Bare i USA alene er Utenriksdepartementet involvert i opp mot 800 tilfeller av foreldre som kidnapper barn til utlandet hvert år.

Også i Norge er problemet betydelig. Så sent som for et par uker siden ble det klart at regjeringen nå endrer loven for å hindre at barnebortførere skal kunne motta barnebidrag. Mange av barna som blir bortført fra Norge bor i lavkostland i Øst-Europa, og i fjor økte antallet bortføringer betraktelig – fra 40 til over 70.

En slik situasjon tar på for forelderen som blir sittende igjen uten kontakt med barna:

– Det har vært et helvete. Det har vært noen tøffe år, har Tommy Hoholm tidligere fortalt til TV 2. Han har kjempet i over åtte år for sine to sønner.

LES OGSÅ: Tommy tvunget til å betale barnebidrag for sine kidnappede sønner

Gikk i dekning

Saken som nå vekker stor oppsikt i USA er likevel unik, skriver ABC News: Misejova tok ikke bare sønnene fra to separate fedre og reiste til hjemlandet: Hun gikk fullstendig i dekning.

– Det er tragisk nok i seg selv å ta et barn bort fra den andre forelderen. Det er noe helt annet når moren bestemmer seg for å leve et liv på flukt, sier Pfeifer.

Etter at saken fikk oppmerksomhet i Slovakia, dukket disse bildene opp. Legg merke til flettene i håret til Sasha. Jerry er avbildet i midten, mens bildet til høyre viser moren Maria Misejova.
Etter at saken fikk oppmerksomhet i Slovakia, dukket disse bildene opp. Legg merke til flettene i håret til Sasha. Jerry er avbildet i midten, mens bildet til høyre viser moren Maria Misejova.

En domstol i Los Angeles ga etterhvert eneomsorgen for guttene til hver av fedrene, men det hjalp ikke Hummel og Pfeifer i det hele tatt i månedene som fulgte. Misejova var som sunket i jorden med guttene.

– Verden er liten, og alle legger igjen spor etter seg. Det er en mor med to barn – det må være grenser for hvor lenge hun kan holde seg skjult, sier Hummel.

Men tiden gikk. Hummel hyret inn en privatdetektiv, mens Pfeifer brukte måneder på å jobbe med LA-politiet for å få dem til å reise tiltale mot Misejova.

Se hele innslaget på nettsidene til ABC News

Tomme for penger

På årsdagen for da Pfeifer sist så sønnen Jerry, var de tomme for penger. Det skulle likevel bli et vendepunkt i saken.

Uten noen andre utveier, gikk de derfor ut på Facebook med sidene «Bring Jerry Home» og «Bring Sasha Home».

– Vi hadde ingen penger, ingen spor av guttene og ikke lenger noe å tape. Derfor bestemte vi oss for å gå ut i offentligheten og prøve å få oppmerksomhet på den andre siden av Atlanteren, sier Pfeifer.

De brukte tusenvis av timer på å legge ut bilder av guttene på slovakiske og tsjekkiske Facebook-grupper. Til slutt fattet journalister i Slovakia interesse for saken.

Da begynte de å få drypp av beviser som skulle vise seg å bli avgjørende. Det dukket nemlig opp et videoklipp av Misejova og barna fra et hotell i Slovakia – hvor noe skurret:

Sashas blonde hår var knyttet i en hestehale, og også Jerry hadde fått langt hår. Fedrene fikk da en antagelse om at ekskona hadde forsøkt å skjule guttene ved å maskere dem som jenter – noe hun siden har nektet for.

Men leteaksjonen endte ikke der: Misejova ble senere sett på et luksushotell i sveitsiske Genève, og Jerry og Sasha ble nå angivelig kalt henholdsvis Milos og Elie, og gikk på skolen i Frankrike. På det punktet hadde guttene vært sporløst forsvunnet i et helt år.

Dette bildet av Sasha og faren Larry ble tatt på treårsdagen til gutten, før han ble bortført til Europa. Foto: PRIVAT
Dette bildet av Sasha og faren Larry ble tatt på treårsdagen til gutten, før han ble bortført til Europa. Foto: PRIVAT

Omtrent på samme tid reiste politiet i LA til slutt tiltale mot Misejova, og en internasjonal arrestordre ble utstedt. Kort tid senere ble hun pågrepet i franske Divonne.

Fedrene møtte guttene sine på et barnehjem i byen:

– Jeg var bekymret siden vi ikke hadde sett hverandre på så lang tid, men nå har frykten lagt seg. Det er fantastisk, som om han aldri forsvant, sa Hummel til New York Daily News på nyttårsaften i fjor, kort tid etter gjenforeningen.

Vil du vite mer? Du kan lese mer om situasjonen for norske foreldre med barn bortført utenlands på ressurssiden Bortført.no