UROLIG: Erna Solberg mener situasjonen på Krim-halvøya er bekymringsverdig. Foto: TV 2
UROLIG: Erna Solberg mener situasjonen på Krim-halvøya er bekymringsverdig. Foto: TV 2

Solberg: – Det er viktig at alle besinner seg

Statsminister Erna Solberg er urolig for den stadig mer spente situasjonen på Krim-halvøya. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble i ettermiddag kjent at Vladimir Putin har bedt nasjonalforsamlingen i Russland om å få bruke militærmakt på Krim–halvøya.

Erna Solberg føyer seg inn i rekken av statsledere som nå advarer mot å få situasjonen til å eskalere ytterligere. 

– Det er klart at situasjonen der er svært spent for øyeblikket. Det er viktig at alle besinner seg og at ingen bidrar til å tenne noen gnister som kan forverre situasjonen, sier Solberg til TV 2. 

Klar norsk posisjon

Statsministeren er svært klart på hva som er den norske holdningen til det som nå skjer.

– Vi skal ha et enhetlig Ukraina i årene som kommer. Det er klart at det presset de står i nå er vanskelig. Det er mange sterke følelser, og da er det viktig at alle bevarer roen, sier hun. 

KLAR TALE: Carl Bildt er klar på at siutasjonen på Krim-halvøya nå er svært alvorlig.
KLAR TALE: Carl Bildt er klar på at siutasjonen på Krim-halvøya nå er svært alvorlig.

Svensk tydelighet

Den svenske utenriksministeren Carl Bildt har vært klar i sin tale på Twitter det siste døgnet. Gjennom flere meldinger gir han Russland krass kritikk for det han allerede kaller russisk intervensjon. Han skriver blant annet

«Jeg frykter vi har sett det før, det scenarioet som utspiller seg på Krim nå. Russland etablerer nye gråsoner og en fryst konflikt.» 

Den norske utenriksministeren Børge Brende er imidlertid litt mildere i sin tale. I en e-post til TV 2 skriver han at «Norge støtter Ukrainas suverenitet og territorielle integritet.» 

Han mener også at utviklingen på Krim fortsatt er svært uoversiktlig og potensielt farlig, og legger til «Det er viktig at alle parter avstår fra handlinger som kan misforstås eller bidrar til å eskalere situasjonen.» 

Vestlig misnøye

USAs president Barack Obama har advart Moskva at enhver militær inngripen i Ukraina ville være dypt destabiliserende.

Ifølge Sky News har den britiske utenriksministeren William Hague snakket med sin russiske kollega Sergej Lavrov og bedt om en nedtrapping på Krim-halvøya, og respekt for Ukraina suverenitet. 

Frankrike og Tyskland har også vist bekymring over utviklingen i Ukraina. 

Reaksjonene kommer etter at væpnede menn, mistenkt for å være russiske soldater tok kontroll over viktige flyplasser og andre steder på Krim-halvøya.