PÅ STUMPENE LØS: Vitalij Pavlovs faller under OL-kampen mot Tsjekkia.   AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
PÅ STUMPENE LØS: Vitalij Pavlovs faller under OL-kampen mot Tsjekkia.   AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

Helt hockey-lag kan bli disket fra OL for doping

To latviske ishockeyspillere er doptatt. Det kan få alvorlige konsekvenser for laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke ble det kjent at den latviske ishockey-spilleren Vitalijs Pavlovs var tatt i doping etter Latvias kamp mot Canada i OL-turneringen.

Latvia imponerte i den kampen, men tapte til slutt 1-2 for de kanadiske storfavorittene som til slutt gikk hen og vant hele turneringen.

Ny positiv prøve

Nå skriver den kanadiske avisen the Globe and Mail at nok en latvisk spiller har testet positivt. Det var Nettavisen som først omtalte saken i Norge.

Det er ikke kjent hvilken spiller det er snakk om, men backen Ralf Freibergs dras av flere medier frem som synderen.

Dopingavsløringen kan få alvorlige konsekvenser for Latvia. Reglene til den internasjonale komitéen sier at et lag ikke blir straffet før mer enn en utøver blir tatt for bruk av ulovlige midler.

Derfor er det også at Sverige får beholde sitt OL-sølv til tross for Nicklas Bäckströms positive dopingprøve etter semifinalen.

Nå risikerer Latvia å bli diskvalifisert og strøket fra åttendeplassen de fikk etter å ha tapt i kartfinalen mot Canada.

Alvorlige konsekvenser

Det resulterer i mer enn et såret ego. 

Dersom dopingspekulasjonene viser seg å stemme vil Latvia være det første ishockey-laget som har to positive dopingprøver i OL, og IOC vil ha flere sanksjoner.

I tillegg til å diske laget kan IOC holde tilbake penger fra den latviske olympiske komitéen.

Et strøket resultat vil også føre til at Latvia mister poeng på det internasjonale ishockeyforbundets ranking. Laget klatret til tiendeplass på rankingen etter de sterke olympiske lekene, plassen bak Norge.

Rankingen avgjør blant annet hvem som er automatisk kvalifisert til OL, der Norge innehar niende og siste plass av de forhåndskvalifiserte.