GODT RYKTE: Garmin-Sharp, det tidligere laget til blant andre Thor Hushovd og Gabriel Rasch, har i en årrekke gått foran i kampen mot doping. Å benytte seg av xenon-gassen ble for dem «uetisk». Foto: AP Photo/Laurent Cipriani.
GODT RYKTE: Garmin-Sharp, det tidligere laget til blant andre Thor Hushovd og Gabriel Rasch, har i en årrekke gått foran i kampen mot doping. Å benytte seg av xenon-gassen ble for dem «uetisk». Foto: AP Photo/Laurent Cipriani.

Amerikansk topplag vurderte xenon-bruk: – Det krysset en linje

Men produsenten av edelgassen skryter av samarbeid med toppsyklister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen etter at OL var over sprakk nyheten om at en russisk produsent av den prestasjonsfremmende - men ikke forbudte - edelgassen xenon skal ha samarbeidet med en rekke nasjonale idrettsforbund for å forbedre russiske utøveres prestasjoner

Fem dager senere er det fremdeles uklart hvor stor effekt xenon-gassen har, hvem som har brukt det og i hvilken utstrekning det har blitt brukt, men det som er klart er at selskapet Atom-Med-Senter har arbeidet tett med flere idretter - og ikke bare de som utøves på vinteren.

I følge sin egen nettside skal Atom-Med-Senter ha samarbeidet med blant annet fotball, basketball, volleyball og sykkel (se listen over idretter under). 

Saken fortsetter under «tweeten» (bildet er hentet fra selskapets hjemmeside)!


Oversatt til norsk kan man lese skiskyting, kortbane, langrenn, skøyter, friidrett, svømming, roing, kano, vektløfting, bryting, sykling, hockey, fotball, basketball og volleyball.

– Vi vurderte det
Få vil være overrasket over at sykkelsporten, av mange sett på som dopingverstingen, finnes på listen.

Hittil har det ikke kommet noen avsløringer av hvem som skal ha benyttet edelgassen, men fredag innrømmet Garmin-Sharp - et av feltets aller største og mest respekterte lag - at de tidligere vurderte å benytte seg av xenon.

– Vi vurderte det, for å være ærlige, men vi hadde mange bekymringer rundt gassen og bestemte oss til slutt for å ikke benytte oss av det. Med tanke på sikkerheten til utøverne og den prestasjonsfremmende effekten er det lite som er bra ved middelet, og i tillegg har du den etiske problemstillingen, sier en av lagets leger, Prentice Steffen, til cyclingnews.com, og legger til:

– Personlig så føler jeg at det krysser en linje og at det er uetisk, så vi bestemte oss for å ikke fortsette arbeidet med det.

Uklart om blodpassene fanger opp bruken
TV 2 har forsøkt å få klarhet i hvordan russisk sykkelsport forholder seg til bruken av gassen, men verken produsenten, Det russiske sykkelforbundet eller en tidligere dopingtatt russisk toppsyklist har besvart henvendelsene.

Enkelte eksperter har antydet at bruken av xenon ville ha blitt fanget opp av de såkalte blodpassene som benyttes i sykkelsporten og derfor gjøre det vanskeligere å «slippe unna med» - til tross for at gassen ikke gir utslag på dopingtester.

TV 2 har vært i kontakt med Antidoping Norge flere ganger de siste dagene, men det har ikke blitt bekreftet av dette faktisk er tilfellet. 

Kaggestad: – Forby det!
Flere, blant de tidligere WADA-sjef Dick Pound, har uttalt at xenon-bruk nå bør forbys, og det er Garmin-Sharp-legen enig i. 

Den oppfatningen deles også av TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

– Det er en ny metode som må settes på listen over forbudte midler. Sånn er det. Det som har skjedd til nå kan man ikke gjøre noe med. At russerne har hatt en prestasjonforbedrende effekt i mellomtiden er bra for de, men synd for konkurrentene deres, sier han.