UVITENDE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård og politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold under fremleggelsen av stortingsmeldingen «Terrorberedskap» som fulgte opp rapporten fra 22. juli-kommisjonen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
UVITENDE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård og politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold under fremleggelsen av stortingsmeldingen «Terrorberedskap» som fulgte opp rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

KORRUPSJONSSIKTELSEN MOT EIRIK JENSEN:

Politiets toppledere visste ingenting i seks uker

16. desember i fjor skal et mystisk møte mellom den narkotikasiktede Bærums-mannen Gjermund Cappelen (47) og politioverbetjenten Eirik Jensen (56) ha funnet sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den større narkotikasaken, som var under etterforskning i Asker og Bærum politidistrikt, tok da en dramatisk vending, får TV 2 opplyst.

MED JUSTISMINISTEREN: Politioverbetjent Eirik Jensen og justisminister Knut Storberget deltok på en konferanse for bekjempelse av gjengkriminalitet i Oslo i 2007.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
MED JUSTISMINISTEREN: Politioverbetjent Eirik Jensen og justisminister Knut Storberget deltok på en konferanse for bekjempelse av gjengkriminalitet i Oslo i 2007. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Møtet mellom den svært profilerte Jensen og Cappelen, skal ha gjort at etterforskerne i Bærum umiddelbart kontaktet Spesialenheten for politisaker.

Tre dager etter møtet 16. desember ble Cappelen pågrepet etter at han hadde mottatt rundt en million kroner fra en person, som hadde tilknytning til B-gjengen, på en restaurant på Lysaker stasjon.

Avviser alle anklager

Jensen avviser enhver befatning med kriminelle handlinger og narkotikainnførsel, samt utlevering av taushetsbelagte opplysninger mot vederlag.

Ifølge sin forsvarer Jens Ove Hagen har han imidlertid opplyst at Cappelen var hans informant. Hagen uttalte også til TV 2 i dag at slik saken nå var opplyst var det på papiret grunn til skjellig grunn til mistanke mot hans klient.

Jensen ble tirsdag denne uken varetektsfengslet i fire uker, hvorav to i full isolasjon. Han har anket avgjørelsen.

Han er siktet for grov korrupsjon av Spesialenheten.

Fikk vite to uker før pågripelsen

Det skulle gå over to måneder fra møtet 16. desember og fram til den profilerte politimannen ble pågrepet i garasjen på politihuset på Grønland, mandag denne uken. Han var da på vei til jobb som nær rådgiver i for Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvolds strategiske stab.

Kun to uker i forveien av dette, nå i februar, ble Norges øverste politileder, politidirektør Odd Reidar Humlegård, og Sjøvold informert.

– Det er noen uker siden jeg ble orientert om at det var en straffesak under etterforskning i Asker og Bærum politidistrikt, og at det der var kommet frem informasjon som gjorde at de kontaktet Spesialenheten, slik at de kunne gjøre en vurdering av om det skulle startes etterforskning mot en polititjenestemann, sier Humlegård til TV 2.

– Jeg kan bekrefte at politimesteren i Oslo fikk denne informasjonen samtidig som politidirektøren, sier pressesjef Unni Grøndahl i Oslo politidistrikt til TV 2.

Politimesteren var altså uvitende at en av hans nærmeste rådgivere under etterforskning i to måneder.

Men Riksadvokaten ble tidlig varslet. TV 2 vet at riksadvokatembedets øverste leder, Tor Aksel Busch, ble holdt løpende orientert om den mulige politiskandalen.

Spesialenheten for politisaker er underlagt Riksadvokaten.

Startet etterforskning i november

Etter det TV 2 forstår startet etterforskningen mot Cappelens innførsel av et hasj-parti på nær 90 kilo i november.

47-åringen skal ha vært på narkoetterforskernes radar i lang tid, men nå var de i ferd å avdekke en stor enkeltinnførsel av narkotika.

I ukene som kom skal etterforskerne ha registrert hyppig telefonisk kontakt mellom Jensen og Cappelen, deriblant tekstmeldinger de oppfattet som varsomme.

Da de under spaning skal ha hatt møtet 16. desember ble mistanken så sterk at Spesialenheten måtte kobles inn.

Erkjent innførsel av 20 tonn

Cappelen har erkjent befatning med både pengene og at de var betaling for et hasjparti på mellom 80 og 90 kilo.

Ifølge sin forsvarer Benedict de Vibe, har han også erkjent innførsel av minst 20 tonn hasj over årrekke.