Tigget penger til lim for å flykte fra virkeligheten

Libe Rieber-Mohn forteller for første gang om sitt personlige helvete.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Libe Rieber-Mohn er Arbeiderpartiets mektigste kvinne i oslopolitikken. Hun er varaordfører i Oslo. Og hun er gift med DNB-sjef Rune Bjerke. 

Men Libe Rieber-Mohn bærer også på en sterk historie – en personlig tragedie.

I TV 2s dokumentarserie «Vårt lille land», forteller politikeren for første gang om en oppvekst preget av ensomhet, gjentatte seksuelle overgrep, tigging og rus.

Misbrukt i sitt eget hjem

Da Libe er fem år skiller foreldrene seg, men de fortsetter å bo i samme leilighet. Samtidig studerer moren hennes kriminologi, og lar en tidligere kriminell flytte inn hos dem. 

Han blir etter hvert morens kjæreste, og Libes stefar. 

– Han går raskt fra å være lekeonkel, til å begynne å tukle med meg. Jeg tror, uten at jeg husker det helt eksakt, at jeg kanskje var syv eller åtte år første gang han voldtok meg, forteller hun i intervjuet.

KJÆRLIGHET: Libe Rieber-Mohn og Rune Bjerke traff hverandre i 1983. De har to barn sammen og har vært gift i 30 år. (Foto: Privat)
KJÆRLIGHET: Libe Rieber-Mohn og Rune Bjerke traff hverandre i 1983. De har to barn sammen og har vært gift i 30 år. (Foto: Privat)

Rieber-Mohn føler skam og skyld. Hun er utagerende på skolen og har stadig problemer med underlivet. Legejournaler fra disse årene beskriver også at hun har blitt voldtatt, men det blir ikke slått alarm. Overgrepene fortsetter i en årrekke.

VALGKAMP: Libe Rieber-Mohn sammen med daværende statminister Jens Stoltenberg under et valgkamparrangement i Spikersuppa i Oslo i 2011.  (Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix)
VALGKAMP: Libe Rieber-Mohn sammen med daværende statminister Jens Stoltenberg under et valgkamparrangement i Spikersuppa i Oslo i 2011.  (Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix)

Se Rieber-Mohn fortelle sin historie øverst i saken

Oppsøker rusmiljø

12 år gammel oppsøker Rieber-Mohn ungdomsmiljøet som henger utenfor kjøpesenteret på Bøler i Oslo. Hun begynner å ruse seg.

– Først prøvde jeg hasj. Sniffet lim. Og lynol. Og det var egentlig det jeg likte best. Fordi det var en form for rus hvor du forsvinner helt. Så det er en total form for rus. Sånn at du flykter, du kommer bort fra virkeligheten, forteller hun.

BARNEBILDE: Libe Rieber-Mohn som barn. Hun hadde allerede opplevd fæle ting da dette bildet ble tatt.  (Foto: Privat)
BARNEBILDE: Libe Rieber-Mohn som barn. Hun hadde allerede opplevd fæle ting da dette bildet ble tatt.  (Foto: Privat)

Rusmisbruket ble som oftest finansiert gjennom tigging, ofte i det området hun i dag arbeider i.

– Delvis så tagg vi penger. Det var egentlig ikke så vanskelig. Jeg hadde en plass foran Stortinget, akkurat ved Eidsvoll plass. Og fredag ettermiddag var den beste tiden. Da fikk man mye penger på kort tid, forteller hun.  

Oppgjør

16 år gammel har hun fått nok, og bestemmer seg for å begynne et nytt liv. Hun protesterer mer og mer mot stefaren, og vil ta et oppgjør med overgrepene. 

I denne perioden blir stefaren alvorlig syk, og dør. 

– Og da var jeg egentlig… jeg var lykkelig, forteller hun. 

Hun får aldri tatt et oppgjør med stefaren, men er fortsatt bestemt på å endre livet sitt.

Tilfeldighetene gjør at hun havner på Bøler AUFs årsmøte.

– Da møtet var ferdig så satt jeg der som sekretær. Og så startet på en måte min vei inn i AUF, forteller hun.

Fikk erstatning fra staten

På AUFs landsmøte i 1983 møter hun nåværende DNB-sjef, Rune Bjerke, for første gang

– Jeg husker til og med hva jeg hadde på meg. Og møter blikket hans. Og jeg visste at der var den gutten jeg skulle bli kjæreste med, forteller Rieber-Mohn.

De to har nå vært gift i over 30 år og har to barn sammen

Overgrepene Libe Rieber-Mohn ble utsatt for har blitt gransket, og hun har fått billighetserstatning fra staten.

Gjennom sitt politiske arbeid har hun vært med på å starte støttesenteret mot incest i Norge. Hun har også vært styremedlem i organisasjonen. 

 – Det å legge så mye smerte bak seg, det krever en enorm innsats av den som er rammet av smerten. Det Libe har gjort, det Libe har klart, det er ikke noe som kommer på en dag eller ett år, sier ektemann og DNB-sjef Rune Bjerke.