Erna om hasj-avsløringen: - Han burde visst bedre 

Statsministeren avviser at det er en hasjkultur i Høyre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Torsdag ble det kjent at stortingsrepresentant og Erna-vikar Erik Skutle er siktet for å ha røykt hasj på et nachspiel for en måned siden. Han har erkjent bruk av hasj ved en anledning, og har sagt fra seg alle verv. 

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 at hun synes det er en trist sak. 

– Stortingsrepresentanter skal ikke bruke narkotika. Jeg mener folkevalgte har større ansvar enn andre for å følge norske lover, nettopp fordi vi er lovgivere i Norge. Derfor har vi nulltoleranse i Høyre for narkotikabruk. 

– Hvilke konsekvenser får dette for Skutle?

– Nå har han selv trukket seg fra vervene i partiet Høyre. Men han er fortsatt stortingsrepresentant. Så er ikke saken ferdig. Vi er nødt til å se hva politiet konkluderer med i denne saken, før vi tar stilling til eventuelle ytterligere konsekvenser, sier Solberg. 

– Han er din vararepresentant. Gjør det saken ekstra flau?

– Jeg synes det er leit. Erik Skutle er en ung og flink politiker, men han burde visst bedre. Det skjønner jeg at han nå har forstått, at dette var helt feil.

Solberg sier ikke til at hun kjenner til at det er en narkokultur i Bergen Høyre, men at hun er kjent med at det er en person til fra Unge Høyre som er avhørt og siktet for bruk. 

– Derfor har det lokale Høyre-laget, både i fylket og i Bergen, nå innkalt til møte med Unge Høyre, de som er aktive, og med foreldre, for å snakke gjennom dette. Det skal være nulltoleranse for narkotika i Høyre. Hvis noen grupper har nytt narkotika, må de være klar over at det er helt uforenlig med å være ledere i vår organisasjon.

Hun sier at hun ikke frykter flere narkotikasaker i Høyre, men viser til at det er en opprulling av et hasjmiljø i ungdomsmiljøene i Bergen, og sier at hun synes det er bra at det luftes ut. Hun mener avsløringene viser at det vi kanskje har fått et litt for liberalt syn på bruk av narkotika i ungdomsmiljøene.

Skutles far til TV 2: - Jeg støtter min sønn i den vanskelige tiden

Likevel avviser statsministeren at det finnes en narkokultur i Høyre.

– Tvert imot, så har vi nulltoleranse for narkotikabruk. Unge Høyre-miljøet i Bergen må være klare og tydelige og skape trygghet rundt at her er det ikke noe bruk av narkotika.

– Det er bare to år siden Henning Warloe fra Bergen Høyre ble narkotatt, og så er det i tillegg snakk om en bystyrerepresentant fra Bergen Høyre. Det kan tyde på at det er en kultur, dette?

– Jeg mener det ikke er noen kultur av denne typen, men det mener jeg partiet lokalt må ta fatt i. Jeg har aldri opplevd at det har vært noen kultur for narkotikabruk i Høyre, sier hun til TV 2. 

Partileder Solberg sier hun vil følge opp saken gjennom kontakten med våre lokalledere og fylkesleder som har tatt grep om det ved å innkalle foreldre og ungdommer til å snakke sammen om Unge Høyre og situasjonen knyttet til dette.

Hun sier foreldre fortsatt skal føle at det er trygt for foreldre å sende ungdommene sine inn i Unge Høyre i Bergen.